Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Тани - модератор
Пичове, като ви чета и ми се струва, че направо издевателствам над моята помпа :shock: . Поливам с едноцолова помпа с около 10-15 кубика вода без почивки на помпата. Това са поне 3-4 часа. Ползвам хидрофорната помпа, защото се налага да поливам по 2-3 пъти годишно и не си заслужава купуването на нова помпа, а ми писна да ремонтирам старата Вида, която в интерес на истината поливаше по-бързо, но си беше 1¼" Необходимо ли е да се притеснявам и да правя почивки?
hidrazin - майстор
Тани написа:
... Необходимо ли е да се притеснявам и да правя почивки?
Не разбира се. Просто на колегата помпата му е дала фира. :-D
:partyman:
fox_vt - майстор
Когато помпата е наред няма проблем да работи и нон стоп.Просто стига една константна температура и до там.Съшо както един електромотор,ако всичко е изчислено правилно няма проблем да поливаш и цяла година.
miroki - майстор
За хидрофорите не съм чувал добри отзиви при продължителна работа, като поливна помпа. Може и моите познати да се случили кофти хидрофори де.
pipilica - майстор
Ми тва е щот си купувате готов комплект хидрофор, аз си купих поливна помпа, съд с мембрана и пресостат и си направих хидрофор и нямам проблеми с поливането.
LazarGanev - "Велик майстор"
Няма никакво значение дали е готов комплект или не. Освен това помпата не знае дали има пресостат, който да я спира или няма такъв, така че не се уморява повече при наличие на такъв пресоатат. Единствено има значение каква е помпата. Естествено е, че готов комплект за 200лв няма как да има хубава помпа, след като хубавите помпи почват от тази сума нагоре :).
pipilica - майстор
Е то тва е основната цел да събереш нещо качествено и работещо.
kozl - майстор
LazarGanev написа:
Освен това помпата не знае дали има пресостат, който да я спира или няма такъв, така че не се уморява повече при наличие на такъв пресоатат. Единствено има значение каква е помпата.
С това съм несъгласен. Тока на развъртане е най-голям, съответно и загряването. Така, че честите комутации са пагубни за ел. двигателя, освен ако не е оразмерен за такава работа. Но пък тогава със сигурност ще е финансово преоразмерен. Е разбира се размера е от значение, защото инерционните моменти при по-големи помпи са още по-големи и ускорението до постоянна честота като време е по дълго.
Разширителния съд намалява честотата на комутациите в зависимост от капацитета си. А капацитета на мембранните съдове зависи от налягането пред и зад мембраната. Неправилната настройка на системата няма да намали комутациите.
Повечето центробежни помпи имат малко КПД при работа с малки налягания и максимолен дебит, а точно това се получава при гравитачно поливане. Съответно по-голямата енергия причинява повече загряване на ел.двигателя.
LazarGanev - "Велик майстор"
kozl написа:
LazarGanev написа:
Освен това помпата не знае дали има пресостат, който да я спира или няма такъв, така че не се уморява повече при наличие на такъв пресоатат. Единствено има значение каква е помпата.
С това съм несъгласен. Тока на развъртане е най-голям, съответно и загряването. Така, че честите комутации са пагубни за ел. двигателя, освен ако не е оразмерен за такава работа. Но пък тогава със сигурност ще е финансово преоразмерен. Е разбира се размера е от значение, защото инерционните моменти при по-големи помпи са още по-големи и ускорението до постоянна честота като време е по дълго.
Разширителния съд намалява честотата на комутациите в зависимост от капацитета си. А капацитета на мембранните съдове зависи от налягането пред и зад мембраната. Неправилната настройка на системата няма да намали комутациите.
Повечето центробежни помпи имат малко КПД при работа с малки налягания и максимолен дебит, а точно това се получава при гравитачно поливане. Съответно по-голямата енергия причинява повече загряване на ел.двигателя.
А следиш ли темата? Защото си ми извадил думите от контекста. Прокрадва се мнение, че не е добре да се полива чрез ходрофора, а да има отделна помпа за поливане, а хидрофора да си е само за битови нужди, което си е абсолютно финансово неоправдано, освен ако за поливане не е нужна някаква много голяма помпа, която не е оправдао да се пуска и спира често за битови нужди. Обикновено при поливане (при правилно оразмеряване) помпата не спира никога, независимо дали има пресостат, така че за какви чести спирания говорим? Точно затова казах, че при поливане тя не знае дали има пресостат и няма как да уморява повече и да грее. Колкото до последните ти 2 изречения - аз съм напълно съгласен и дори и тук, и във всяка подобна тема където съм писал наблягам, че е силно препоръчително да се редуцира изхода на помпата на 3/4" или да се сложи кран на изхода с който да се дроселира. Дори в тази тема питащия сам сподели за положителния ефект от това. Няма проблеми да се полива гравитачно, ако на изхода на помпата има стеснение, което да създава напор, пък след това може пак даширок маркуч без накрайник на изхода
fox_vt - майстор
То в повечето случаи при поливане това дроселиране се получава от дълго трасе маркуч и някоя тръбичка за нада когато се е спукал маркуча :-D

Тема "Помпа грее?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: