• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fox_vt - майстор
hidrazin написа:
fox_vt написа:
Стандартни цени лев ват 1000 вата 1000 лв 5000 вата 5000 лв още 500 или 1000 ги сложи за инвертор и акумулатори и стават 6000 бона....
[-X Цъ. Намери ми панели по лев за ват. Ще си купя и ще почерпя здраво. Значи панел примерно 250Wp за 250 лева.
Говорим за панели grade A които да работят както трябва.
Щото преди две седмици поръчахме няколкостотин панела от производител. И цената е малко над 0,62 €/W.
Ама както и да е. За система 5kW ти трябват към 18-20 панела. Да кажем че намериш евтини китайски и ти легнат 5000.
Нататък:
- инвертор 3kW - около 2500 лева.
- акумулатори поне 400Ah / 48V - още около 5-6000 лева
- едно контролерче - примерно още около 1000 лева
- малко кабели, крепеж за панелите, башони, табълца .... колко? Поне още 1000.
Сметката я оставям да си я направите сами.
:partyman:
Това го пишеш от твоята гледан точка защото ползваш маркови неща.Но ето една фирма кояо е на първо място в гугъл http://apexsolar.bg/produktova-kategori ... ахранване/
За 25000 8 кв автономен комплект за 4 цената е "символична" и това с голямата надценка на фирмата.Ако същите навярно китайски продукти се намерят един по един и се сглоби собственоръчно делиш цената на две.Акумулаторния пакет е консуматив и се взема най евтиното на пазара като би трябвало 4 ,12 волтови акумулатора по 100Ah и 4 такива клона общо 16 акумулатора на цена от 200-230 лв/бр.Но за цена 50к просто няма как да стане за някакви си 5 кв автономия,просто е икономически необосновано.
moimoimoi - майстор
точно и аз щях това да кажа, защото акумулатор се зарежда с по високо напрежение 14.4-14.8 волта някъде, отделно и този ток 8.5 ампера ще стигне за 1 акумулатор най много 75ампер/часа
hidrazin - майстор
fox_vt написа:
Това го пишеш от твоята гледан точка защото ползваш маркови неща.Но ето една фирма .....
Но за цена 50к просто няма как да стане за някакви си 5 кв автономия,просто е икономически необосновано.
Цъ. В грешка си. Сметките съм правил, макар и грубо с продукти които човек може да си позволи да закупи на дребно.
И съм гледал за сравнително евтини продукти които и на всичкото отгоре да работят и да вършат работа.
Я направи една сметка за какви пари съм писал - около 15 000 за 5kW автономно захранване.
Ако говорим за маркови неща:
1.Нямаше да предложа евтини боклуци като тези немски панели от твоя линк.
Щях да предложа качествени китайски панели или качествени БЪЛГАРСКИ панели но не и на цена 1,20 лв за ват а около 1,80 лв за ват (на едро).
2.Нямаше да предложа тоя измислен инвертор на Апекс солар за 2500 лева а марков инвертор за същата цена но без зарядно.
За зарядното още поне 1500лв.
3.Не може да използваш в такава система обикновени акумулатори. Ще ги скапеш за отрицателно време.
Там се слагат тягови акумулатори позволяващи дълбок разряд и голяма консумация продължително време.
Пък акумулаторите са почти половината от цената.
4.В посочения от теб сайт лъжат като дърти цигани. Написали са:
Max. постоянна изходна мощност на системата: 8 kW,
Това няма как да стане. При такава консумация от 8 kW системата ще глътне акумулаторите максимум за ДВА ЧАСА.
Дори и през дена от къде ще ги вземе след като 24 панела по 250W правят едва 6kW ??????? От акумулаторите?
Ами тогава кой ще ги зарежда за през нощта? Ами ако и слънцето е "зимно" ?
Мдааа...
Ъъъъъ... и къде съм писал че одобрявам цената от 50к ??? Дори и с много "маркови" неща цената ще е надолу.
miroki - майстор
Мисля няма смисъл да се пише на посоки. Нека човека, който се интересува да взема оферта и за каже колко е цената. Така всички ще сме спокойни и колко е живота на взетата система: 5, 10, 15 или 20г. Т.е. да знае колко години ще работи заплатеното.
Понеже после "контакта в носа и бесней човече", помните за какво говоря надявам се. Поне тези на моите години.
После за тези години ще радели произведената енергия и ще получи цена за киловат час.
А някой знае ли за какви пари тази система ще се появи и ще проработи? Понеже за това още никой не е писал. От магазина трябва да отиде с монтажниците някъде, където за Х време да се монтира.
Нали сме наясно, че системата не е банков превод, а иска инсталация.
От линка, който подадохте аз виждам следното?
По новите цени на панелите фотоволтаици, които са надолу от по времето, когато ми е офертата.
2.4 kW автономен комплект с 5 панела по 250 Wp, 5.4 kWh акумулаторен пакет
6,151.00 лв. вкл. ДДС
Това нещо, като правих сметките бе около и над 10 00 лв. с хубави панели.
т.е. 5 панела по 250=1250 в/ч =6151 лв. Които работят до 8 часа на ден. Сутрин слабо, след обяд слабо, в голямата жега, като се напече много, пак не много добре.
За 4 години (1600 цикъла на батериите).
Т.е. за 4 години при маx 8 часа ще извади 14400 кв/ч. х 0,18 лв =2592 лв.
Показа се, че всъщност, не е 8 часа, а по-малко. Но нека има мир.
Или даваш 6 141 лв. за да получиш 2 592 лв. или по-малко.
С живот на батериите 4 г. Ами после?
Ами останалите 16 г. какво ще правим? Явно ще трябват 4 комплекта батерии, не 3 както писах.
Не ме разбирайте погрешно, опитвам се да помогна на някой, като си харчи парите да знае защо го е направил. Може да е скъпо или евтино, но нека знае и си пресметне цената. Може така да му харесва, може да няма избор, но нека просто знае.
hidrazin - майстор
От цялата система най-дълговечни ще се окажат вероятно панелите.
Ако са читави като нищо ще откарат 20 години с известно спадане на мощността.
За акумулаторите е ясно че ще трябва да се сменят няколко пъти. Ами инверторите?
Тези дето са при мен са с 5 години пълна гаранция. Ами после? И колко дълго?
Предполагам ще се наложи и поне една смяна на инвертор, контролер...
И да, добре е да се знае в какво се забърква човек.
valqk - специалист
Радвам се, че казах нещо смислено.

1. Относно големия балон - номера е, че стандартните пресостати имат сравнително малък хистерезис (поне по подразбиране). Т.е. ако ти е на примерно 3 бара макс. налягане, като падне на около 2.5-2 включва, което е нормално, за да не ти спадне дебита през консуматора.
Ако искаш, обаче да ползваш повече вода, без да включва (и имаш голям балон (по подразбиране са по 30-40л за домашните хидрофори)) трябва да намериш начин да увеличиш хистерезиса - т.е. при 3.5-4 бара примерно да спира хидрофора и при 1-1.5 да включва. По този начин ще използваш повече вода от разширителния съд. Като ПОДЧЕРТАВАМ недостатъка, че дебита пада и ако примерно си на поточен бойлер и не използваш батерия с автоматично регулиране на температурата и се къпеш ще изпитваш известни неудобства (промяна на температурата, защото дебита през бойлера пада и водата почва да се загрява повече). Проблемът е, че не знамначин да се настрои пресостата да включва на 1 бар и да изключва на 4 (примерно). Това може да се осъществи с 2 пресостата (1 за ниско и 1 за високо налягане) вързани в системата и в някаква схема с контактор, но трябва да се помисли как. Първия да включва под 1бар втория да изключва над 3.5-4бара.

2. Ако все още не си купил хидрофор, горещо ти препоръчвам да си вземеш хидрофор с плавно регулиране на оборотите /пресостата/. Вярно, по-скъпи са, но ще ти спестят големи пускови токове и от там пари за мощен инвертор, ако ще закачаш на хидрофора де. Вярно, че са по 700-800лв такива хидрофори, но си струват! Аз, ако сменям в някакъв момент (пак) ще си взема такъв. Примерно http://aquapump.net/product/145 (на първо търсене ми излезе това)

3. Относно хладилника - има доста добри хладилници вече. Примерно, един мой (Либхер от 2006) харчи около 5лв/месец, което (чакай да сметна) са около 40KW/месец (и то смятам само на дневна,реално може и да са около 25-30) или 1.82KW/ден или 0.076КВЧ или 76вата/час което е 0.35ампера при 220волта. т.е. спокойно може да е закачен към 300ватовия ти юпс, който може да оборудваш с по-големи акумулатори. (то на компресора пише колко вата е)

4. Относно горещата вода. Понеже, аз съм на газов, поточен бойлер (по 2 буилки на месец макс. по-скоро 1.2 бутилки на месец, като зареждам за 15-18лв бутилката нарочно.), съм си го настроил да ми дава вода около 35-40 градуса - нямам нужда от по-гореща, а и няма смисъл да я топля до 60-70градуса и после да смесвам със студена. Дори, в началото я бях направил на 27-30градуса, но на бойлера му идва нагорно на толкова малка мощност да поддържа еднаква температура и изстива понякога повече от 25 градуса водата и затова качих малко. Та при тази температура (до 40гр) е ОК да се вържат миялна/пералня, защото дефакто си с по-малко не переш/миеш. Аз все още не съм ги вързал, защото трябва да си преправям инсталацията, но 100% ще пробвам, защото у нас основните ми консуматори са:
1. Печка (ще вземам на газ)
2. Пералня
3. Миялна
4. Хидрофор
Ако вържа към топлата 2 и 3, предполагам ще изчезнат от графата големи консуматори, защото виждам как, като работят, в момента в който пуснат нагревателите напрежението ми пада.
Ако няма да минаваш на поточен газов, може да сложиш батерия и да я регулираш на дадена температура и да пуснеш тази вода към пералня/миялна. Най-добре батерията да е с авт. регулиране на температурата, че да си сигурен, че ще се оправя сама ( http://tech-dom.com/statii.aspx?id=643 ): някаква таква като в лидъл промоциите (89лв!) или в практикер съм виждал по 120-150лв.

п.п. ОБЪРНИ ВНИМАНИЕ: акумулаторите от кола НЕ СА тягови. Те са СТАРТОВИ и не стават за използване с UPS и постоянна консумация. Т.е. въобще не са правени за това и първо няма да имаш очаквания капацитет, второ ще се скапят много бързо. Ето добра статия по въпроса: http://www.solar-electric.com/deep-cycl ... y-faq.html

п.п.п. Ако са само 700м и нямаш излишни пари, време и възможност да се занимаваш (за удоволствие), не се занимавай, ами си пусни кабел (е и ако нямаш зли съседи, които да пречат и кой да краде кабела) :idea:
hidrazin - майстор
valqk написа:
...или 1.82KW/ден или 0.076КВЧ или 76вата/час което е 0.35ампера при 220волта. т.е. спокойно може да е закачен към 300ватовия ти юпс,...
Не може.
valqk - специалист
hidrazin написа:
valqk написа:
...или 1.82KW/ден или 0.076КВЧ или 76вата/час което е 0.35ампера при 220волта. т.е. спокойно може да е закачен към 300ватовия ти юпс,...
Не може.
Защо? По спомен, компресорите са до 100вата.
Да, предполагам UPS-а генерира правоъгълници на изхода. Заради това?

п.п. Може и да съб объркал нещо в сметките. Ако да - какво?
emil679 - специалист
valqk написа:
п.п. Може и да съб объркал нещо в сметките. Ако да - какво?
-Модифицираната синусоида е едно на ръка ,ама ...
-Компресор на хладилник -пусков ток !!!
Решения има, но те не са евтини "с изключение на последното :) ".
Примерно :
http://energo.bg/invertori/44-lever-hom ... erter.html
Или смяна на компресор :
ftp://software.danfoss.com/RA/Bulgaria/ ... essors.pdf
http://duelbg.com/bg/catalog/cat:kompre ... oss-bd35f1
Или абсорбционнен хладилник . ......
И тн. :partyman:
valqk - специалист
Хммм... съгласен. Сега погледнах колко е пусковия ток. Смятах го *3 ама се оказа повечко. Отделно, сега се сетих, че UPS-а е 300VA не W, ама така става като се пише в полу-заспало състояние. :partyman:

Ако ще се сменя компресора, най-добре да се мисли за хибриден на ток и газ.

МД в предния пост, щях да пиша за човек, който се е отделил от ЧЕЗ успешно - http://centursharalia.wix.com/vlahi#!/c12mf
Говорих с него, това лято на един фестивал, където правеше представяне на дейностите му, но за малко. Ще ходя да го видя. Каза, че е с китайска хибридна станция - солар, вятър и генератор. Не стигнахме до цената. Ако имаш време да ги посетиш и се интересуваш, мисля, ще научиш доста интересни неща + за градината и още.

Ето и още нещо интересно (от там намерих горния линк): https://drive.google.com/file/d/0B7L5K3 ... view?pli=1
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Автономно ел. захранване на къща - възможности?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: