• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
miroton - майстор
1115 написа:
hidrazin написа:
...

Изображение

:partyman:

Ами бяха по-дебели - като графит от 1.5В батерия от най-големият размер и без медно покритие.
Това на снимката мисля е за заваръчни машини и премахване на шупли или както там се кзва.
я даи някаква схема на палене,че има на битака такива чисто нови

луд умора няма :-D
hidrazin - майстор
miroton написа:
...я даи някаква схема на палене,че има на битака такива чисто нови...
Палене за какво? Ако е за да правиш светло (като лампа) едва ли ще стане добре.
То там е повечето механика. Иначе си е въгленов/коксов електрод.
Такива съм използвал за възстановяване на механично износени клеми на акумулатори.
Дето някои ги свалят без да разхлабят клемите. Имам такива и голи - без медно покритие.
Те стават за галванични вани.
Та въпроса е за какво ще ги използваш?
:partyman:
lov - майстор
Ако е за загряване ръкохватка като на щипка за вадене на компотени буркани от казан. Само където електродите са изолирани. Стискаш с една ръка докато се докоснат електродите. Зяпаш през заваръчна маска и самолекичко си коригираш разстоянието само с една ръка.Нищо сложно и за кратко време ще му хванеш чалъма.
stoy@n - специалист
miroton написа:
...я даи някаква схема на палене,че има на битака такива чисто нови

Приятел заварчик реже с абсолютно същите електроди! Ръкохватката му е като щипка за електроди с тази разлика, че близо до върха на електрода има една тръбичка, която отзад на ръкохватката е свързана със въздух от компресора 3-4 bar налягане. Ако се сетя ще направя снимка на ръкохватката.Включва я към електрожена си Unitor UW-400.
1115 - специалист
miroton написа:
...
я даи някаква схема на палене,че има на битака такива чисто нови

Ами няма смисъл да се ползват за осветление.
Евентуално за топене на метали.
1. За да запалиш дагата ти трябва контакт на двата електрода или високоволтов трансформатор за да прескочи искра.
2. После ти трябва дросел (баласт) за да ограничиш тока на разряда, че то си е късо съединение и тока е максималния възможен иначе.
3. Отделя се висока температура
4. Излъчвания в ултравиолетовия спектър, които са вредни за очите ако не се използват филтри (примерно маска за заваряване.)
lov - майстор
Не му трябват никави дросели или високоволтови пускови истории. Най обикновен заваръчен електрожен. В случая използвах старите изпитани "Кракра"..Освен с регулировката на тока от трафа се регулира и с ръката в която държиш "щипката" като променяш разстоянието на електродите. То там става и нещо достс интересно че се променя и формата на дъгата. Почти можеш да я докараш до формата на газова горелка. Е доста по грубичко но можеш да си ограничиш зоната на загряване. Между впрочем доста от старите бобиньори го ползват и за заваряване на изводи на намотките в двигатели. Ползват траф за подвижно осветление 24/36 волта. Единия кабел вързан за едни клещи и с тях хваща усуканите и леко зачистени проводници. На другия край такъв електрод.Медта се стапя и прави капчица от края на снопчето. Сигурна и надежна връзка от колкото със спояване да не говорим че става и за секунди и не е необходимо чак толкова прецизно зачистване на краищата.
miroton - майстор
Нещо се отказах с това УВ
stoy@n - специалист
Ето как изглежда ръкохватката.
Прикачен файл:
2.JPG
Прикачен файл:
1.JPG
1.JPG (24.36 KиБ) Видяна 1278 пъти
lov - майстор
miroton написа:
Нещо се отказах с това УВ
Не се бой не е повече от колкото при заваряване с електрожена. А УВ много лесно се екранира.Една що годе по плътна дрешка е напълно достатъчна.За очите и лицето писах нормална заваръчна маска. Бе както при заваряване, ня вярвам да се фейнеш по потник и шорти.
Относно рязането само съм чел че са се ползвали в началото въгленови електроди. Виждал съм подобен но волфрамов кух и въздуха за издухване се подава през него.Но явно след навлизането на на абразивни инструменти като флексове и най вече плазмотрони които дават по прецизен срез са позабравени. Но като гледам ръкохватката явно все още някой продължава да прави такива неща. Като си на зор лесно може да си спретнеш нещо подобно на бързо .
Та благодаря за снимките.
1115 - специалист
Eто любимите ми крушки номер 95 + номер 43 от колекцията ми "Газоразрядни лампи".

Прикачен файл

P1060273.JPG
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Даите инфо за тоя лампичка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: