Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
thebugger - специалист
Туко що и аз установих че 6н3п е доста близък до ЕCC85, значи един проблем по малко. Относно трансформатора на този в схемата изчислих че първичния импеданс е около 1к (за 6ohm). Аз имам с импеданс 3.1к. Дали ще стане?

П.С. Събрах всички елементи с относителен толеранс, само ми трябва съвета за трафа и съм готов да го почвам. Някакви схемо-разположителни правила трябва ли да спазвам, за намаляване на паразитни капацитети. При транзисторите съм нямал такива проблеми, но тук е различно.
thebugger - специалист
Намерих аудио траф с първична 400 и вторична 30. С 6омов товар се получава абсолютно същото съотношение като това на схемата, само дето там са 2х800 и 120. Дали ще стане? Дали активното съпротивление на първичната няма да дойде малко ниско?
thebugger - специалист
Мерси на всички за помощта. Схемата се получи перфектно, свири уникално, с единствената разлика, че добавих ключе да превключвам м/у пентоден/триоден режим, защото в триоден ми е малко усилването. Мощната лампа я държа на максимален биас, с отделяна мощност близо до максималната (12W). Всичко е супер. Следващия проект смятам да е с лъчевия тетрод 6п36с. Пак мерси :)
lyubohar - майстор
Любопитно ми е с каква лампа и с 250V си изкарал 12 вата?
И дай схемата да видим какво си направил.
thebugger - специалист
Не, топлинното отделяне на лампата е 12W. Сложил съм режима близо до максимума. Искам да ви питам дали знаете някоя схема с 6п36с, защото в Интернет нищо не намерих, а руски не разбирам, не знам как да търся.

П.С. Прикачвам схемата по която работих. Единствената разлика е че съм сложил ключе да превключвам м/у триоден и пентоден режим. Другото различно е, захранващото напрежение, което е 270V.

Прикачен файл

FIL634.GIF
FIL634.GIF (24 KиБ) Видяна 1426 пъти
angelfilev - специалист
thebugger написа:
Не, топлинното отделяне на лампата е 12W. Сложил съм режима близо до максимума. Искам да ви питам дали знаете някоя схема с 6п36с, защото в Интернет нищо не намерих, а руски не разбирам, не знам как да търся.

П.С. Прикачвам схемата по която работих. Единствената разлика е че съм сложил ключе да превключвам м/у триоден и пентоден режим. Другото различно е, захранващото напрежение, което е 270V.
Напиши: ламповый усилитель 6п36с и избирай.
thebugger - специалист
Ок мерси ;) между другото установих че усилвателя с 6П14П свири по добре с 6П18П и със мрежови траф 220V/16V 35VA . Трафът по трудно се насища и с него честоната му лента обхваща от ниските 40Hz до малко над 10Khz (към 12Khz). Като се има предвид че аз чувам до 14-15Khz, а майка ми до 11Khz, мисля че честотната лента е добра :Д

П.С. Както и да търся в гугъл, явно тази лампа ряфко се използва за усилватели и почти нищо не излиза. Или излизат някакви други лампи (най често 6п45с и 6п13с) или двутактни схеми, а аз имам само 1 лампа от този вид. Другото тъпо е че в datasheet-а и няма никакви VA диаграми, по които да си определя режима. :/
sts - специалист
Колега на този адрес - ( chav1961.narod.ru/radio/lamps/SE/SE_4).
Заглавие - Ламповьiй SE 2x10W на 6П36С.
thebugger - специалист
Ок всичко изглежда ок, само дето ги нямам тези газоразрядни регулатори дето се искат в схемата. Не може ли просто да погася и филтрирам напрежението? Другия вариант е да сложа 3х50V/5W ценерови диоди последователно за сг-1п и 2х50V/5W ценерови диоди за сг-2п. Кое е по разумно? Другото, което ме кара да се замисла, няма ли да е по добре да е триоден предусилвателя? До колкото знам пентодите носят повече изкривявания и най вече нечетен брой хармоници, които не са приятни за ухото? Така или иначе нямам 6ж32п. Предполагам, за тетрода трябва голямо предусилване, затова може двустапален с някой двоен триод. Мисля че имам ЕCC83, както и 6н2п и 6н1п и ECC85 и ЕF89 и 6ж38п. И последно, захранващото ми напрежение е 270V, не 170V. Попринцип мога да го погася през един 5W резистор до 170V, тамън ще помогне за филтрирането, но не бих искал да стигам до там,защото с 270V ще изкарам повече мощност. Иначе по схемата, имам перфектния изходен траф.

П.С. Мерси на всички, много сте услужливи :)

П.П.С. Прикачвам списък с лампите които имам. Ако забележите някоя близка или еквивалентна, казвайте. Аз за най близка намирам ЕF89

П.П.П.С според един онлайн калкулатор, предусилвателната лампа има усилване само 1.74 пъти. Това възможно ли е. Ако е така аз по добре да я замена с 12AX7 или направо един транзисторен предусилвател да направя. То няма смисъл да търся да купувам такава лампа за 1.7 пъти усилване.

Прикачен файл

Custom Image.jpg
thebugger - специалист
http://s10.postimg.org/ws6gautft/DSC_0444.jpg Ето такава схема съчиних и доста добре свири. Мерси за съветите. А тази лампа EM84 много ме кефи хахха https://youtu.be/k3axWpAJOIY между другото оказва се че отрицателните връзки в ламповите усилватели прецакват звука като отнемат част от втория хармоник, който лично на мен ми е приятен. Другото което е, заради дефазирането на трафа причинява нестабилност и неравенство в честотната характеристика. Без отрицателната връзка свири адски добре с дълбоки баси и ясни високи.

Тема "Лампов Усилвател Проект 2" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: