Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
radius написа:
На 12:08 се вижда, че няма фланец.
Явно няма. И къде са му завряли анода.... :-D
Има глухи ключове с такъв размер, има и камъни ама цената няма да ти хареса.
Може да си направиш ключ от парче дебела шина като я зарежеш по размер.
Варианти много.
:partyman:
Andri01 - майстор
Някъде по на горе писах за самоделен ключ. Две парчета винкел20/20,парче шина 30/5 и 500мм. арматурно Джелязо.А и забравих: електрожен,ъглошлайф,и...две УМЕЛИ ръчички !:) :partyman:
radius - майстор
Всичко изброено е налично, само време нямам. Тия дни ще си взема от Търново големия фр.ключ, с него може и да бръкна.
А анода е отгоре, бай руснак от клипа го беше свалил. Ааа и не можах да го развия на ръка, но не се учудвам :-D
radius - майстор
Понеже почнах да се вмирисвам, поработих по бойлера :lol: Майтапче малко, имаме централна топла вода (топла е правилната дума, да не се бърка с гореща).
След като не си намерих големия френски ключ, взех от приятел едни големи гарги Ротенбергер. Разви се много лесно, напълно е възможно някой здравко да успее на ръка. Какво да ви кажа - много варовик - една кръгла тава и има още за вадене.
Прикачен файл:
photo 3.JPG
Имаше и емоции - от варовика извивката на реотана се отворила и станала като обратен зъб и не може да излезе от дупката. Някакси успях с една отвертка да я свия. Очуках варовика, ще го покисна в "кисел продукт" и обратно по местата. Балона отвътре свети като нов, за мое учудване нямаше никаква тиня на дъното.
Прикачен файл:
photo 1.JPG
Остава ми голямото чудене за анода. Понеже се вкарва отгоре , трябва да се свали бойлера. Но той е в една ниша с пералнята, и тази ниша е като гардероб, който трябва първо да се разглоби. С 2 думи голяма играчка. В случая на емайлиран водосъдържател, анода само нагревателя ли пази? Ако е така, предпочитам да сменя нагревателя някой ден, вместо анода. Снимах през дупката анода, лошото е че не се вижда отстрани а само фронтално.
Прикачен файл:
photo 2.JPG
photo 2.JPG (77.25 KиБ) Видяна 731 пъти
Изглежда ми като да има "месо", защото съм чел и за свършили аноди. Не забравяйте, че дупката през която работя е ~35-40mm. Мисля да поочукам буците варовик от анода и толкова.

Какво мислите?
DMN - майстор
Неръждавейка ли е водосъдържателя? По снимката не се вижда да е останало много от анода :? . Имай предвид, че ако се стопи до край, идва момент, в който може да протече от там. Точно това се беше случило на бойлера на познат, който протече. Като го отворих се оказа, че анода се е стопил напълно, металната шпилка, която го държи беше започнала да корозира и от там прокапваше. Неръждаемите водосъдържатели по бързо "топят" анода.
radius - майстор
Ръждавейка е, емайлиран. Ти как прецени че не е останал, мен ми се вижда бая дебел ( вярно че с налепите). Имай предвид че на снимката дали е 5см или 55см не се вижда, но аз ще го измеря щото ми е интересно колко е дълъг.
Друго ми хрумна - не може ли просто да взема една магнезиева пръчка и да я навра през долната дупка да си стои вътре.
Последна промяна от radius на ср яну 27, 2016 10:13 am, променено общо 1 път.
DMN - майстор
radius написа:
Ръждавейка е, емайлиран. Ти как прецени че не е останал, мен ми се вижда бая дебел ( вярно че с налепите).
Не мога да преценя по снимката колко е дължината на анода. Ти го виждаш по-добре. Можеш да си направиш долу горе една сметка - на колко години е бойлера, колко е останало от анода за това време(има различни размери аноди обаче като нови) и колко още може да изкара.
П.П. Докато пиша, вече си коригирал това за дължината :-D .
DMN - майстор
radius написа:
Друго ми хрумна - не може ли просто да взема една магнезиева пръчка и да я навра през долната дупка да си стои вътре.
Как да я навреш? Тя трябва да е електрически свързана, ако само я навреш :-D вътре във водосъдържателя и тя си стои свободно там - няма да върши никаква работа.
radius - майстор
Е да де, ще е свързана с масата ( към нагревателя).

Ето пак руския клип https://www.youtube.com/watch?v=RmhSoR39pJ4
на 9:48 има анода ( бойлера е 50л) и той свършва в дебелина, не в дължина.
DMN - майстор
radius написа:
Е да де, ще е свързана с масата ( към нагревателя).

Ето пак руския клип https://www.youtube.com/watch?v=RmhSoR39pJ4
на 9:48 има анода ( бойлера е 50л) и той свършва в дебелина, не в дължина.
Така е, анода свършва по дебелина, ако е свършил и по дължина, накрая остава само металната шпилка, и после протича. Мисля, че няма да има проблем да го оставиш така до следващото отваряне. Това с втората магнезиева пръчка на теория може да стане, но на практика каква работа ще върши и до колко ще е нужно не знам. Пък и на не всички нагреватели корпуса им е свързан(се явява свързан) галванично с корпуса(водосъдържателя) на бойлера.

Тема "Анализ на бойлерен термостат" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: