Подозирах аз, че има някаква Фурия около тия измервания, а той бил Фурие. Отивам да му чета биографията
.

DMN написа:Ами нали това Ф, дето тук му се бистри косинуса се нарича "Ъгъл на дефазиране".fbr написа:Е не са във фаза, как ще са във фаза.todortv написа:Да, формата на синусоидата на тока е изкривена, но е във фаза с напрежениетоА сега де.
todortv написа:Да, формата на синусоидата на тока е изкривена, но е във фаза с напрежението и нарушения фактор на мощност се дължи на хармониците .Тук си в голяма грешка - всеки хармоник е синусоида и е дефазиран на някакъв ъгъл Ф1, Ф2, Ф3.....Фn.
fbr написа:Може да има дефазиране между две величини, които се движат по един и същ закон. Тук едното е синусоида, другото не е.Това, дет не е синусоида, според бай Фурие се разлага на синусоиди, всяка с кратна на основната честота и с дефазиране спрямо основната честота (в частен случай може дефазирането на някой хармоник да е 0)
hidrazin написа: Тук (при импулсните захранвания) имаме фактор на мощността а не косинус фи.+1! Това е истината макар, съдейки по дискусията, да е трудна за възприемане.
iliya_i написа: Тук си в голяма грешка - всеки хармоник е синусоида и е дефазиран на някакъв ъгъл Ф1, Ф2, Ф3.....Фn..Не. Хармоникът е получено приближение от разлагане по ред на Фурие на сигнал със сложна форма.
fbr написа: И като земат едни корифеи, вместо с прости думи да обяснят това, което искат да кажат, започнат с "прочети това, научи онова", хваща ме бяс. Имах един преподавател, та той казваше "Моята наука, на внучката си, ако не мога да я обясня, значи не съм никакъв преподавател"Е добре де, ще се опитам.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: