• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 19
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
DMN - майстор
Подозирах аз, че има някаква Фурия около тия измервания, а той бил Фурие. Отивам да му чета биографията :-D .
:partyman:
todortv - майстор
Обърни внимание на първите три нечетни фурии. :-D
Да, формата на синусоидата на тока е изкривена, но е във фаза с напрежението и нарушения фактор на мощност се дължи на хармониците .
Затова се въвежда обобщен фактор на мощност "ламбда".
Истината е една "новите" електромери хващат и светодиода на телевизора и глимката на ключа и зарядното
за телефон в контакта.....
DMN - майстор
fbr написа:
Е не са във фаза, как ще са във фаза.
todortv написа:
Да, формата на синусоидата на тока е изкривена, но е във фаза с напрежението
А сега де :? .
iliya_i - майстор
DMN написа:
fbr написа:
Е не са във фаза, как ще са във фаза.
todortv написа:
Да, формата на синусоидата на тока е изкривена, но е във фаза с напрежението
А сега де :? .
Ами нали това Ф, дето тук му се бистри косинуса се нарича "Ъгъл на дефазиране".
Това как хем са "във фаза", хем са дефазирани на някакъв ъгъл Ф? :weedman: :? :roll: :shock:
todortv написа:
Да, формата на синусоидата на тока е изкривена, но е във фаза с напрежението и нарушения фактор на мощност се дължи на хармониците .
Тук си в голяма грешка - всеки хармоник е синусоида и е дефазиран на някакъв ъгъл Ф1, Ф2, Ф3.....Фn.
Това се отнася за нелинейните консуматори - инвертори, тиристорни изправители и др.
В случай, че имаме линеен индуктивен товар- трансформатор, ел. двигател - тогава дефазитането е от индуктивността на товара, а не от хармониците.
Последна промяна от iliya_i на пет яну 22, 2016 9:48 pm, променено общо 1 път.
fbr - майстор
Може да има дефазиране между две величини, които се движат по един и същ закон. Тук едното е синусоида, другото не е.
iliya_i - майстор
fbr написа:
Може да има дефазиране между две величини, които се движат по един и същ закон. Тук едното е синусоида, другото не е.
Това, дет не е синусоида, според бай Фурие се разлага на синусоиди, всяка с кратна на основната честота и с дефазиране спрямо основната честота (в частен случай може дефазирането на някой хармоник да е 0)
fbr - майстор
Точно, така де.
8180 - майстор
hidrazin написа:
Тук (при импулсните захранвания) имаме фактор на мощността а не косинус фи.
+1! Това е истината макар, съдейки по дискусията, да е трудна за възприемане.

Мисля, че на Форумно ниво е достатъчно да се приеме и без дълбоко разбиране.
Интересувал съм се, но не бих могъл да го обясня разбираемо, само ще спомена:
1. При РЕАКТИВНИ товари (индуктивни и капацитивни - първите картинки в Темата) имаме изразено ФАЗОВО отместване и почти СИНУСОИДАЛНИ графики на напрежение и ток, както и познатият на повечето от нас cosФ .
Масовите ни уреди са тарирани за мерене на ЕФЕКТИВНИТЕ стойности на синусоуидалени ток и напрежение, което ни е напълно достатъчно да ги умножим и получим АКТИВНАТА мощност (напр. при постоянен ток или активен товар). Ако знаем и cosФ, бихма са справили и с по-сложните реактивни товари.
Заб. Дори и в този познат случай, няма да получим читави резултат мерейки с мултицет реактивни товари без отчитане на cosФ.

2. При НЕЛИНЕЙНИ товари (импулсни захр. изправители - последните картинки) имаме НЕсинусуидална форма на тока и почти нулево фазово отместване. Проблемът тук е читавото измерване (и по-сложно пресмятане) на ефективната стойност на тока - споменатия Фурие.
Заб. Поради пренебрежимото фазово отместване, бихме решили задачата за активната мощност умножавайки тока и напрежението измерени с мултицет TrueRMS.

3. Електромерите и "битовите" ватмери решават успешно горните задачи по различен начин (дискретизация, интегриране и т.н.). При тях cosФ не е основна величина, а резултат от сравнението на пълната и активната мощности. Затова повечето битови не правят разлика м/у cosФ и Фактор на мощността и изписват само първото, без това да променя крайния резултат.
Ние, неспециалистите сме склонни винаги да мислим през cosФ, бидейки уверени в опростеното пресмятане САМО на първата задача.

За колегите, които се взират в "отрицателните" токове, да спомена, че ако на една лампа обърнем щепсела няма да променим светенето (мощността). :)
toolegittoquit - майстор
iliya_i написа:
Тук си в голяма грешка - всеки хармоник е синусоида и е дефазиран на някакъв ъгъл Ф1, Ф2, Ф3.....Фn..
Не. Хармоникът е получено приближение от разлагане по ред на Фурие на сигнал със сложна форма.
hidrazin - майстор
fbr написа:
И като земат едни корифеи, вместо с прости думи да обяснят това, което искат да кажат, започнат с "прочети това, научи онова", хваща ме бяс. Имах един преподавател, та той казваше "Моята наука, на внучката си, ако не мога да я обясня, значи не съм никакъв преподавател"
Е добре де, ще се опитам. :-D
Всеки е виждал дизелова кола. Ми при нея има много общо с реактивната енергия?
Какво имам в предвид?
Приемете че реактивната енергия е като излишната нафта от дюзите дето се връща в резервоара.
Демек мотора (консуматора) консумира нафта (енергия) от резервоара (енергийната мрежа).
Изгаря колкото там изгаря нафта (консумира енергия) и излишната нафта (ток) я връща обратно в резервоара (енергийната мрежа).
За това се изразходва енергия, малко но се изразходва - транспорт на нафтата, работа на помпата ...
Та и затова solar_entusiast само ще сънува тези крушки работещи на реактивна енергия.
Ако използваш част от реактивната енергия (обратната нафта) тя няма да се върне в мрежата (резервоара).
Просто ще стане активна и ще трябва да си я платиш или в случая с дизела - да заредиш резервоара.
По-просто на внучката няма как да го обясня. :-D
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 19

Тема "Размисли относно cosФ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: