• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
p.v.x - майстор
engineer написа:
Здравейте колеги
имам уникалното щастие да ви съобщя, че взех Разрешителното за строеж.

Поздрави: Инж. К. Илиев
engineer написа:

Е вервайте ми, знам точно колко ще ми струва оборудването за Независим енергоизточник и то така че да не се поврежда. И при това ще се побера в сумата до 10000 (десет хиляди) лева.
Поздравления за разрешителното.
Би ли си позволил , да споделяш тук във форума , изпълнението на проекта по автономното захранване.
На мен ще ми е от полза.
Предполагам и на другите.

пп.Ние също си построихме фамилна къща , тип вила , и ще ни е от полза ако можем да добавим и втори независим енергоизточник.
kozl - майстор
engineer написа:
Здравейте колеги
имам уникалното щастие да ви съобщя, че взех Разрешителното за строеж.
Понеже много народ ме питат как съм успял, в общи линии концепцията е следната:
1. От Кметството ми изискаха следните допълнителни документи (освен всички онези които са задължителни):
а) Писмен отказ от Енетго-про мрежи да ме присъединят поради липса на мощности в района
б) Идеен проект за независимото електрозахранване. За да видят обаче че съм сериозен изготвих Пълен проект за това което възнамерявам да монтирам.
в) Описание на реда на свързване на Системата за независимо електрозахранване към Обекта. Тази част замества проекта за електромерно табло, присъединяване към електроразпределителната мрежа и реда за търговско измерване на електроенергия.
г) Декларация от Мое име, че Обектът няма да се присъединява към местните електроразпределителни мрежи.

Адвокатите ми обаче ме посъветваха да се въздържа от внасянето на такава декларация. Колеги от Енерго-про обаче подсказаха, че такава декларация все пак ще е необходима при издаването на Акт 16. В Енергото трябвало да регистрират, че някъде нещо генериращо е монтирано, дори да не е присъединено.

2. Проектите Независимото електрозахранване и част Електро ги направих по-добри от отлични.
3. Проектите Независимото електрозахранване и част Електро НЕ СЕ съгласуват в Енерго-про.
4. Проект Независимото електрозахранване отива в част Конструкции и задължително учавства като екстра-товар върху покрива.
5. По настояване на Водещия проектант беше изготвена и част Пожарна безопасност, въпреки че за настоящият обект не е задължителна. Основните му притеснения бяха около Котелното помещение, за което има люти изисквания по наредбите. (част Независимото електрозахранване си има собствеи раздели Безопасност и Пожарна безопасност).
6. Всички проекти минават за доклад от Надзорна фирма. Тази особеност също не е задължителна, но я направих за кураж.
7. Внасяне на документите и взимане на Разрешителното. Срокът по правило е 14 дена. Бавиха ме 2 месеца, но предвид особената ситуация ме хвана шубето да пиша жалби.
Честито.
Много полезно като съвет за всички, които изберат този път. Благодаря и аз. Може пък и да се срещна в трудовия си стаж с подобен обект.
Имам и една малба за отговор на въпросите:
Коя категория е строежа и промени ли се категорията от фотоволтичната инсталация? Твоя проект не може или може да бъде разделен на два проекта с 2 РС? Примерно фотоволтична инсталация за собствени нужди като първи проект и еднофамилна жил.сграда с ел.захранване от първия проект като втори проект.
engineer - специалист
Благодаря за интереса.
kozl,
Постройката е 5-та категория. Независимият източник нищо не променя.
Проектът на практика не може да се раздели. Причините за това са няколко:
1. Сега имотът е празна поляна. Един фотоволтаик без консуматори и без присъединяване би предизвикал сериозни подозрения.
2. Наличието на фотоволтаик би променило статута на индустриален. Как да си пусна децата на поляна с циркулиращи опасни потенциали?
3. Съоръженията сеизпълняват кат Външна инсталация. За да избегна т. 2 по изисквания на Наредба 3 трябва да имам височина 3 метра от кота терен. Би било крайно разточително да правя високи конструкции за фотоволтаик и на друго място да правя постройка.

Предвид т. 1, 2, 3 мястото на панелите е на покрива. Всяко друго място води до нарушаване на някоя наредба.

p.v.x,
ми промоцията с хубавото време свърши. Великото начинание ще стартира на Пролет. До тогава трябва да си организирам доставките. Има две кофти особености: цените непрекъснато падат; доставката отнема време. Чудя се да се моткам ли или да не се моткам следващите 6 месеца.
Имай предвид също, че цената не е ниска. Системата сеизплаща за 8-10 години. Не знам дали е разумно да се прави, ако не се ползва на Макс. Освен това някои от съоръженията са консуматив: максимален живот на батериите - 12 години, очакван живот - 8-10 години; живот на панелите - около 20 години (ефективността пада с около1% на година). Трябва и поддръжка.
kozl - майстор
Да уточня, че не съм имал впредвид изграждане на самостоятелна фотоволтична система на друго място. На същото място на покрива, като проекта за ел.захранване се ограничи в съдържанието за сградата до конструкция и покрив, на които се разполагат панелите.
Примерно в едно РС може да се впишат и сграда и трафопост. Приемането за РП става едновременно. Но може само трафопост и само сграда. Приемането става или пак едновременно или първо трафопоста.
engineer - специалист
Намам представа за този случай. При мен казусът беше друг.
Но това лесно може да се провери в местната община. Напоследък се строят сгради с вградени в тях трафопостове на приземния етаж или напълно подземни. На пракрика трафопостът е неразделна част от сградата и няма как да има отделно разрешително за него, но това е само мое предположение. Ако трафопостът е отделна постройка нещата са точно обратно. В кварталът където живея в момента има и от двата вида. Мога да попитам.
nikolovvd - майстор
Още е един смел човек!
Имаш цяла Зима да мислиш и премисляш, а докото построиш сградата може и други идеи за автономно захранване да ти дойдат. Все пак във Варна има вятър, който почти не спира. :yawinkle:
infomar
Ако не е тайна, може ли да дадеш данни за фотоволтаичната инсталация... мощност, панели, конвертори.. Щом си смятал изплащане за 8-10 години звучи интригуващо.
До сега срещах подобни изпълнения, но всички бяха не напълно независими от външно захранване и недостатъчна мощност за пълно изолиране и прекалено дълъг живот на изплащане - т.е. не рентабилни.
engineer - специалист
Обща информация:
Предвидено средно денонощно потребление - 10kWh. За да се вместя в тези киловати, осветлението е LED, отоплението е на твърдо гориво. от общината измърмориха, че трябва изчислително да докажа достатъчността на киловатите. Наситих проекта с доста изчисления. Никой не ги оспори.
Основни джаджи:
1. За осигуряване на енергията през зимата трябват панели с пикова мощност 4500W.
2. Батерията за нощно и облачно време е 48V 200Ah, би трябвало да съхрани 10kWh. Може да се добавят още батерии.
3. Предвидил съм два инвертора по 4000VA за всеки етаж. При авария на единия, другия да може да захрани къщата. Пък и с тази батерия инверторите може и да са с повече мощност. Бедата е, че батерията ще финишира по-бързо.
4. Заряден контролер - трябва да е МPPT
5. Разпределителна кутия - обира стринговете. В кутията също има интелигентни устройства, които с известни уговорки могат да заместят зарядния контролер.
По прогнозни данни за Варна - средно дневно производство през Януари - 9.5kWh, средно дневно производство през Юли - над 25 kWh

Приблизителни цени:
Панели - $2500 (с резервни 2 панела)
Заряден контролер - $135 - 300
Инвертори - 2*$400 = $800, трябва да е Pure sine за да не страдат хладилниците.
Батерия - $1000 трябва да е VLRA за да отпаднат изискванията за отделно помещение
Разпред. кутия - $200
Разни - конструкция, кабели, превключватели - не съм гио смятал

в този вид внесох проекта. Естествено, правилата позволяват "незначителни" корекции.
Наличието на авариен агрегат изрично не се споменава. Вятърната концепция отпада, не дават в урбанизирана територия (то в района има една, дано да не ги заловят).

Приблизителни сметки за рентабилност при сегашните цени на електроенергия
средно дневно - >10kWh
средно годишно *365 = 3650kWh
Средногодишна сметка за ел. енергия >550лв, но не повече от 1000лв.
Да не пропусна и хилядаркире за присъединяване по класическия ред. Описани са по-напред в темата.

само да спомена, че в момента средно дневното ми потребление е 13kWh, като част от отоплението и топлата вода са на ток.
hidrazin - майстор
Бравос за куража и успеха.
Иначе по груби сметки си надхвърлил сумата от 10 000 лева в която беше решил да се побереш.
Само някои уточнения. Батерията не е VLRA а VRLA но тава не е съществено.
Същественото е че няма как от 48V 200Ah да дръпнеш 10kWh.
Все нещо трябва да остане в нея иначе дълбоките разряди я съсипват.
В тази връзка как сметна че ще изплатиш системата за 8-10 години?
engineer написа:
Имай предвид също, че цената не е ниска. Системата сеизплаща за 8-10 години. Не знам дали е разумно да се прави, ако не се ползва на Макс.
Ти няма как да я използваш на макс.
По груби сметки тези инсталирани 4500Wp могат да ти донесат годишно производство от около 5,5MWh.
По твоите сметки за консумацията:
средно дневно - >10kWh
средно годишно *365 = 3650kWh

Ще използваш малко повече от половината. Да сметнем:
3650 х 0,20 = 730 лева (умишлено слагам цена на електроенергията 20 стинки)
Но пък да не забравяме че все още има дневна и нощна електроенергия.
Демек това което спестяваш ще е по-малко от предвиденото.
В този аспект системата ще се изплати след 15 години.
Но до тогава ти веднъж ще си сменил акумулаторите и веднъж инверторите - отлагаме срока в още по-далечно бъдеще.
Разбира се всичко ще си дойде на мястото ако цената на електроенергията скочи да кажем на 30-40-... стинки за киловат час. :-D
:partyman:
P.S. Аааа... И да не забравя. Предполагам си помислил и за мълниезащита на къщата???
infomar
Добре си го замислил. 10 киловата може да не ти стигнат, но винаги има възможност за разширяване, стига да предвидиш място за това. особено след порасване на децата енергопотреблението ще нарасне.
Кеф цена няма. Щом можеш да си го позволиш, направи го. До десетина/15 години може някой около теб да построи трафопост и прекара жици... и да ти остане само включване.
на всички ще ни е интересно да проследим развитието на темата, особено след като се прави от професионалист. Акумулаторната група ви се вижда слабичка и бих я увеличил 50%, но винаги можеш да го направиш в последствие - предвиди двойно място.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Въпрос за автономно захранване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: