Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
toolegittoquit - майстор
thebugger написа:
. А това ,,ground loops'' така и не можах да му намеря достоверен превод, това утечка ли означава
Ground loop не знам как му е преводът буквално като термин, но като явление е изравняване на потенциалите по кабела(по ширмовката, която е свързана към GND(маса, земя)). Понеже 2 заземени точки на теория трябва да имат еднакъв потенциал, а на практика не се получава точно така(дори поради приети ЕМ смущения от странични източници) започва едно изравняване на потенциалите между точките, което в аудио и сигналната техника се съпровожда от типично бръждене.
toolegittoquit - майстор
ivanovbg написа:
За да се разбере какво е маса, трябва да си електрончик, а не електричар :wink:
Всъщност в електрониката има няколко сценария:
1. Земя, която си е земя - Заземена е!
2. Плаваща земя(условна земя) - това е шина, обща точка, която се приема за 0 и се използва като референция за другите стойности.
3. Земя на шасито.
Нулата е работен проводник. Възможно е потенциалът да е различен от 0V. Възможно е нулата да няма нищо общо със земята и да има много по-висок потенциал от нея. По нашите земи нулата е заземена. Възможно е използването на защитно зануляване, поради факта че системата НН е с нуличка, която е заземена. Още в трафопоста, след това пак.
Земята е заземен проводник. Заземен, чрез забито в земята колче. Ама такова - специално.. :partyman:
Масата е мебел, не обект в електрониката. Поне не и за мен. Народното название маса всъщност е плаваща земя.
ivanovbg - майстор
Тинки, в колата има много точки за замасяване на електрониката. Всичките са на определени места, също така и ширмовките на някои датчици се замасяват на определените места, подбрани така че да няма смущения, а там има МНОГО. За съжаление никъде в колата няма ЗЕМЯ!
И това е един от многото примери които мога да ти дам за замасени кабели, устройства, възли и ..., които нямат никаква връзка със заземяването.

Бая трябва да надскочиш закона на Ома за да разбереш, че маса и земя не се тълкуват еднозначно.
Да за ТЕБ е едно , но за света е съвсем друго :wink: :lol:

:partyman:
p.v.x - майстор
FM STEREO написа:
@p.v.x,Престани да спамиш форума!
Почвам да се образовам.....http://www.tu-utc.com/Webpages/E_learning/OE/index.html :-D

Ако на една жица не и виждаш двата края-не я пипай! :-D :lol: :lol:
toolegittoquit - майстор
ivanovbg написа:
Тинки, в колата има много точки за замасяване на електрониката.
Бая трябва да надскочиш закона на Ома за да разбереш, че маса и земя не се тълкуват еднозначно.
Има едно понятие - GND. Дали е заземено - друг въпрос. Никъде в международните стандарти няма Masa.
Електроника се заземява на едно място. Че като текнат едни изравнителни токове и ти изпраскат хем лаптопа, хем монитора - ще ти стане едно такова весело. А иначе - където и да е било, многократното свързване към GND e малко нож с 2 остриета. Защото лоша връзка води до изравняване на потенциалите. Това води до генериране на шум. За това в електрониката не се нацвъква всичко къде ти кефне, а се спазват правила.
А ти си много далече от електрониката и не ми приказвай за нея.
Hoвoceлckи - майстор
p.v.x, пич, просто бъди себе си! Уважавай всички непознати пишещи братя! "В спора се ражда истината", не в клюкарското боричкане. Не се срамувай да питаш! Съмнявам се, че има много специалисти , утвърдили се като такива, без да са питали без срам! Не мисли, че току така можеш да подведеш хора посветили живота си на техниката с двусмислени подмятания! Дай го по-ларж и си добре дошъл!
p.v.x - майстор
Hoвoceлckи написа:
p.v.x, пич, просто бъди себе си! Уважавай всички непознати пишещи братя! "В спора се ражда истината", не в клюкарското боричкане. Не се срамувай да питаш! Съмнявам се, че има много специалисти , утвърдили се като такива, без да са питали без срам! Не мисли, че току така можеш да подведеш хора посветили живота си на техниката с двусмислени подмятания! Дай го по-ларж и си добре дошъл!
toolegittoquit написа:
ivanovbg написа:
Тинки, в колата има много точки за замасяване на електрониката.
Има едно понятие - GND. Дали е заземено - друг въпрос. Никъде в международните стандарти няма Masa.
Електроника се заземява на едно място. Че като текнат едни изравнителни токове и ти изпраскат хем лаптопа, хем монитора - ще ти стане едно такова весело. А иначе - където и да е било, многократното свързване към GND e малко нож с 2 остриета. Защото лоша връзка води до изравняване на потенциалите. Това води до генериране на шум. За това в електрониката не се нацвъква всичко къде ти кефне, а се спазват правила.
А ти си много далече от електрониката и не ми приказвай за нея.
ivanovbg написа:
Тинки, в колата има много точки за замасяване на електрониката. Всичките са на определени места, също така и ширмовките на някои датчици се замасяват на определените места, подбрани така че да няма смущения, а там има МНОГО. За съжаление никъде в колата няма ЗЕМЯ!
И това е един от многото примери които мога да ти дам за замасени кабели, устройства, възли и ..., които нямат никаква връзка със заземяването.

Да за ТЕБ е едно , но за света е съвсем друго :wink: :lol:

:partyman:
nikolovvd написа:
Hoвoceлckи написа:
nikolovvd написа:
Това обаче не се отнася за електрониката!
Опитай да свържеш УКВ приемник и...
Електрониката само УКВ ли е и аналогови аудио-усилватели? :)
Така можеш да чуеш или видиш какво си направил.
В другите случаи ти трябва поне осцилоскоп. Аз имам, а ти?\
p.v.x написа:
ще слагам един контакт...
Ако е за компютър ще е добре да сложиш такъв:
Прикачен файл:
S.jpg
За да пасне на това.
Прикачен файл:
K.jpg
thebugger написа:
Ясно, мерси много :))
FM STEREO написа:
@p.v.x,Престани да спамиш форума!
Junak написа:
toolegittoquit написа:
Да, но го написах двусмислено. IT с изолиран звезден център е безопасна от гледна точка на Земята, не е безопасна от гледна точка на изолационни повреди, там е все едно дали е с изолиран център или не. Малко съм ги хапнал обясненията.
От друга страна нищо не пречи да имаш 3 фазна система тип звезда, където да си свържеш между двете фази с разлика в потенциалите един консуматор(разликата в потенциалите - 380V). Така единият проводник става работна нула, без да има потенциал спрямо Земята равен на нула.
От гледна точка на IT неутралата никога не се заземява, това й нарушава основният принцип.
От гледна точка на 3ф система тип звезда - "работната" нула може да си е всъщност една чиста фаза и да трепе.
Че каква е все пак идеята на IT системата :?
Hoвoceлckи написа:
Извинявам се на всички , които съм засегнал.
Признавам си , че лично съм се подвел , със старта на темата.След това разбрах , че автора е много на ти с тематиката...И НЕ САМО ТОЙ.Но лично останах с впечатлението , че става на въпрос за обикновен контакт. Още веднъж моля за извинение. :)
Електротехниката не е мое поприще.Успех във всички ваши начинания. :partyman:
Последна промяна от p.v.x на вт апр 05, 2016 11:35 pm, променено общо 1 път.
DMN - майстор
Бреййй, учени хора са се събрали тука :). Я обяснете какво означава тогава това, което съм посочил с червените и сините стрелки от тази принципна схема на телевизор:
Прикачен файл:
2016-04-05_231103.jpg
2016-04-05_231103.jpg (68.6 KиБ) Видяна 3376 пъти
и ако сме на Луната, трябва ли да заземим апаратурата, и ако трябва как ще го направим? - с кабел до Земята ли :?. Или май е по-добре да я заЛуним или заНулим :?. На Марс е ясно - ще я заМарсим(то Земята замърсихме, че един Марс ли няма да заМарсим). Абе как стои въпроса със заземяването в пясъчна пустиня :? .
Hoвoceлckи - майстор
Как ти звучи "общи" за дадени кръгове, но не еквипотенциални ?

Тема "Разлика между маса и нула" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: