• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 11
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
naB4o - специалист
Докато се чепкат теории на електротехниката, авторът на темата да не е съборил бушоните, че не е писал...
hidrazin - майстор
Я, доде свърша малко работа и са ме изпреварили. :-D
И аз ще изчакам да видя сметките на човека.
Също така ще изчакам да ми каже какво е съпротивлението на въпросния кабел - 20 метра, двужилен 1,5мм²
Това аз дали и колко мога да смятам е друга бира.
Зададох въпрос и очаквам отговор.

А kamikadzzze-то нещо се покри.
Да не е имал близки срещи от трети вид с тока? :shock:
:partyman:
Hoвoceлckи - майстор
kamikadzzze написа:
Благодаря много, идеята е много добра
Ами той си е получил удовлетворяващ отговор.
Стана ми интересно за причината, да не се ползват много често изправители с два диода ... Аз знам щото медта идва по-скъпа от 2 диода, плюс по-голям траф - повече желязо, обща часа, обем. Интересно как @ktamen ще обясни по-големи загуби, защото явно това има предвид?
kozl - майстор
sstefanov написа:
Тя и за постоянен ток не е вярна. Нека видим сметките от примера по-горе?
Това е задача "логическа уловка" от типа половината на половината, което е = 1/4, както и квадрата на 1/2 е = 1/4. Т.е. когато тока е 1/2, енергията ще е 1/4 от тази, при която тока е 1.
Ето и равенството на главоблъсканицата за енергията Е=IxIxRxT:
1/2xIx1/2xIxRxT=1/2(1xIx1xIhRx1/2T)
1/4xIxIxRxT=1/4xIxIxRxT
ktamen - специалист
Добре де, събрали сте се отбор юнаци, (които се присмяха на енжелера, написал тъпизми под онази статия с трагичния случай) толкова трудно ли беше, поне един да беше наплюнчил моливчето и да надраска няколко числа.
Ще ги надраскам аз, ама ще считам, че съм се хванал на бас с всеки един от вас за по 2 кинта. Понеже няма да е практично да ми ги пращате, предпочитам да ги дарите за нещо благотворително по ваш избор. Ако съм сбъркал и ми намерите грешката, аз ще даря 5 пъти по 2лв.
За простота приемаме, че жицата е 1 ом (ако на някой не му харесва числото, да си избере друго и да смята с него)
1 При ток 1 ампер, падът на напрежение в жицата е 1 волт. 1Ах1В=1Вт 1Втх0,5с=0,5Дж
2При ток 0,5 ампера, падът на напрежение в същата жица е 0,5 волта. 0,5Ах0,5В=0,25Вт 0,25Втх1с=0,25Дж
При траф с две намотки по 10В се правят точно такива сметки за да се сравнят загубите в намотките и в двата допълнителни диода. И едва след това се решава дали двете намотки да се вържат последователно или паралелно.
hidrazin написа:

Също така ще изчакам да ми каже какво е съпротивлението на въпросния кабел - 20 метра, двужилен 1,5мм²
Вече съм ти отговорил:
ktamen написа:
Ако ще мериш КПДто, сложи половин ом между захранването и драйвера и мери енергията с електромер, а не с мултицет.
.
Ако ме накараш и за това да плюнча моливчето и да ти го пиша подробно, ще искам да дариш 4лв. Като за точна сметка ще искам и точна температура на жицата и точно сечение, щото масово жиците по 1,5мм2 са 1,38мм2.
ПП Извинявам се на kozl :partyman: той все пак си е направил труда да наплюнчи моливчето. Ама не знам защо е решил да го скрие с толкова невидим шрифт. Просто не видях сметките преди да ги повторя и аз.
Последна промяна от ktamen на вт май 03, 2016 12:49 pm, променено общо 1 път.
sstefanov - майстор
Видя ли, че като намалиш тока 2 пъти мощността спада 4 пъти?
А не както ти твърдеше, че е наполовина.

А като си играеш с времената може да си докараш колкото джаула искаш.
По-скоро ти дължиш по 2 лв.
ktamen - специалист
А конкретно ти трябва да дариш 20лв. Щото те мързи не само да наплюнчиш моливчето, а и да четеш :!:
sstefanov - майстор
Аз моливчето съм го изтъркал отдавна от такива сметки. Чудя се на тези, които са много самоуверени, а в крайна сметка се оказва, че не са прави.
jordanvass - майстор
ktamen написа:
А конкретно ти трябва да дариш 20лв. Щото те мързи не само да наплюнчиш моливчето, а и да четеш :!:
Май точно ти на доста хора ще има пари да даваш.
Всъщност постановката ти е изключително некоректна. Да, в двата случая в кабела ще се генерира различно количество топлина. Но замисляш ли се колко енергия пренасяш през него към товара в двата случая? Респективно и в товара мощността ще е два пъти по-малка. Тоест кабелът загрява 2 пъти по-малко, но и пренася 2 пъти по-малко електроенергия. Тогава каква е ползата от накъсването? Никаква. Като пренесеш едно и също количество енергия към консуматора, кабелът ще загрява еднакво и в двата случая. Ако щеш си го накъсвай не 2:1, а 100:1.
gogo7777 - майстор
Я да видим колко кинти ще съберете за благотворителност :wink:
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 11

Тема "Нула на 12v DC към нула на 220v AC?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: