Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
jordanvass - майстор
А можеш и да не го режеш - зачистваш малко изолацията и запояваш дебел проводник за извод.
С 2 леви - специалист
Защо да го разваля трафа, като си има 12V намотка бре? :?
jordanvass - майстор
Защото този тип сърцевини имат мека изходна характеристика. Като го натовари с 5А и напрежението хептен ще клекне. Точно такива трансформатори се предпочитат за зарядни, щото меката характеристика е полезна в такива случаи, но трябва да тръгнеш от по-високо напрежение, за да можеш да зареждаш. С 12 волта преди греца едва ли ще вдигне 5А ток.
С 2 леви - специалист
Колко да е мека таз характеристика? На 12 волта може да даде едни 20-ина ампера, ако е с дебел проводник навит. Свързва греца, слага ампермер и волтмер, закача акумулатора и ще се види. Пък и така нито ще грее трафа, нито има опасност да изкипи акумулатора. Ако е малък тока маха греца и слага 4 шотки-диода и е в играта.
gogo7777 - майстор
Другата възможност е да ползва двете намотки за 12 волта със средната точка и само 2 диода. Трафа не е навит за типично мека ВАХ, а имаме "намотка върху намотка" на два срещуположни стержена. :wink: .....Трафа дава възможност и за твърда х-ка, но той е достатъчно як за да се задълбочаваме в подробности.....

ПП.....най-готините трафчета са П/У/-образните с разделени намотки и изкарани изводи за различни напрежения......а ако са и с вит магнитопровод са универсални. Имам слабост към ТС "железата" :)
jordanvass - майстор
С 2 леви написа:
Колко да е мека таз характеристика? На 12 волта може да даде едни 20-ина ампера, ако е с дебел проводник навит. Свързва греца, слага ампермер и волтмер, закача акумулатора и ще се види. Пък и така нито ще грее трафа, нито има опасност да изкипи акумулатора. Ако е малък тока маха греца и слага 4 шотки-диода и е в играта.
Малко ще е. Айде помисли по-задълбочено. При 12В, след греца ще излезнат 10. На тия 10 върховата стойност е 14. Тоест при зареждане на акумулатор, който в този момент има напрежение на заряд около 14В, вентилите в греца я се отпушат, я не, и то на връхчето на синусоидата за някакви части от милисекундата. За да получиш 5А средна стойност на тока (ако въобще ги достигнеш, щото при товар ще имаш поне още 1-2 волта пад от загуби в трафа ) от иглички по 1 милисекунда, то върховата стойност на тока през тази милисекунда ще е огромна и най-вероятно над допустимата повтаряща се стойност на вентилите. Изключително лош режим на работа!
Още преди да навърже схемата може да се провери при 5А товар колко ще клекне напрежението на трафа. Но със сигурност ще падне поне 1-2 волта и до там с изправителя. Ш-образен траф повече би издържал, ама не е такъв.
С 2 леви - специалист
Чувай сега! Трафа ми е набор вероятно, и е навит за 220VAC, а стандарта вече е 230... та хич не го мисли! Да слага греца, дебели кабели, хубави щипки, медни и хич да не мисли за глупости авторът!
sa60_89 - помощник
От доста време не бях се занимавал с това зарядно, но днес ми остана време за тестване.
Свързах го на извода за 12V, закачих един акумулатор и резултата е следния:
Напрежение 14.2V
Ток 1.5А

На извода за 18V през съпротивление ( около 1-1.5 ома ) резултата е:
Напрежение 15.6V
Ток 3.1А
gogo7777 - майстор
От къде извади тия 18 волта? Ако си намерил средните точки на намотките имаш и други възможности на свързване.
sa60_89 - помощник
gogo7777 написа:
От къде извади тия 18 волта?
Половината на 36 волта...

Тема "Как да направя токоизправител с траф на 24 волта" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: