Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fox_vt - майстор
Тя цената си е нормална, като погледнеш разпечатката киловатите са малко но добавките много товарят и накрая ддс ебава макята на всичко....Кел файда всичко да е лед и пет + икономичност на уредите като те цакат така „европейски”.
Draganov - специалист
Електромера е Daisy IVEL 3CFB. Няма го в сайта на Дейзи,явно е нов модел,въпреки че ми е сложен преди година и нещо.Hidrazin,нямам проблеми с високи сметки,ако намеците ти са такива,плащам почти колкото и със стария индукционен.Питането ми беше,защото живея във вилна зона и напрежението събота и неделя,а понякога и през седмицата става 180-200 волта,даже е имало случаи и 170 да закове за известно време.Затова съм оборудвал всички осветителни тела със светодиодни лампи,за да не "мъждукат".
Hidrazin,щом си експерт по електромерите,кажи защо и на моя (зелена подсветка)и на друг етаж от къщата (електромер Дейзи със синя подсветка) подсветката угасва за няколко дни около датата на отчитане и след няколко дни се появява? :partyman:
И един виц в тази връзка....
Баба пита инкасатора:
- Момче,защо като ми сложихте новия електромер, плащам повече?
- Бабе,защото тоя електромер и стендбая го върти...
- Ама аз нямам стенбай,бе чедо...
hidrazin - майстор
Draganov написа:
...кажи защо и на моя (зелена подсветка)и на друг етаж от къщата (електромер Дейзи със синя подсветка) подсветката угасва за няколко дни около датата на отчитане и след няколко дни се появява? ...
За да не може да си засечеш електромера и да не видиш как точно тогава ти го манипулират... :-D
:partyman:
Draganov - специалист
hidrazin написа:
Draganov написа:
...кажи защо и на моя (зелена подсветка)и на друг етаж от къщата (електромер Дейзи със синя подсветка) подсветката угасва за няколко дни около датата на отчитане и след няколко дни се появява? ...
За да не може да си засечеш електромера и да не видиш как точно тогава ти го манипулират... :-D
:partyman:
А,те цифрите се виждат,но от по-близо. :supz:
Sevdo2000 - напреднал
Здравейте. Наскоро си закупих климатик TOSHIBA, уж по - не е куча марка. Боднах му едно ватметърче - ето такова: http://steinberger.bg/product/4046/izme ... vetka.html . Гледам му временната консумация и т.н. При изключен климатик ми дава 0,6 W на моментна консумация. Понеже го бях оставил 1-2 седмици без да се ползва, общото потребление по уред си се движеше така - 13-15 W/ ден (0,6W x 24h). Смятах да не го изключвам, защото това е пренебрежим разход. Погледнах обаче тока - 0,17A. Напрежението - 234V. Умножавайки ги се получава 40 W/h или 1 kW на ден, което вече си е сериозно. Тази консумация идва доколкото разбрах от кондензаторите на платката на външно тяло. Уреда мери и фактор на мощността. При изключен уред е 0,00. Предполагам не е 0-ла, но не е явно чувствителен уреда. Ако го търсим по обратната формула - cosф=0,6W/0,17A*234V=0,015. Предполагам е толкова. Въпросът е дали това показва и електромерът, по който си заплащам месечната сметка - 0,6W/h или 0,17Ах234V=0,40W/h
На настолна LED лампа PANASONIC 7W , ватметърчето показва 7,2W. Но Тока е 0,048А х 234 V= 11,2W. Фактор 0,64. Т.е. уредчето мери правилно да кажем 0,64 х 11,2W = 7,2 W и си го смята с фактора на мощността.
Последна промяна от Sevdo2000 на чет юли 21, 2022 8:24 pm, променено общо 1 път.
ESPACE - майстор
Няма как да ти консумира 40W в standby климатика.
Sevdo2000 - напреднал
И аз така смятам, нали имаме ЕКО Евродиректива, уредите в standby да консумират под 1kW да не би да беше и 0,5 kW. Поне така пише на повечето уреди. Слагах ватметъра на телевизори, перални ... ами 0 или 0,5 W са. А тоя климатик въпреки, че е Тайландски се продава в Европа по тези правила ... Според мен си е 0,6, но от кондензаторите реално само отчита тока, но не и реална консумация.Четох подобни сходни теми, а и тук и беше обяснено доста добре. даже даваха пример с някакъв електрожен с 5А отчетени, но няма реална консумация ...
krasi92 - майстор
Ватметърчето е проблемацията. Няма начин да е 40 вата. Изключвай го от контакта ако не го ползваш.
Sevdo2000 - напреднал
Ами да, аз горе долу се ориентирах кое какво харчи. Изключвам климатика и махам ватметъра и да ми е спокоен живота :). Получих и месечната сметка за ток, тя е по принцип малка и регулярна всеки месец, така че тия 30 kW, ако бяха отчетени по уред, щях да ги забележа.
krasi92 - майстор
Така или иначе в инструкциите на повечето уреди пише че когато не се ползват да се изключват от мрежата. Относно вноса в евросъюза на стоки и изискванята към тях. Ако има инструкция на български е внесено легално. Ако няма такава са заобколени някои неща и вноса е нелегален. Внасят всичко на части и го сглобяват тук. Цената за труда е минимална щото го правят индианците и всичко е точно.

Тема "Какво отчитат новите електронни електромери?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: