• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bulhomes2 - майстор
Преди да отваря кутията трябва да провери самия контакт. Някой по-горе му обясни как да го направи, но по-добре да е комшийката.
miliad - майстор
Да използвам веселяшката тема за един въпрос.
Тъй. Имам безконтактен фазомер, обикновеннно го ползвам за засичане на кабели под мазилка. Не ме питайте защо. Върши ми работа.
Оня ден, на поредния обект, фазомерчето пищеше по цялата площ на стената, дори и на места където беше ясно, че кабели под напрежение няма. Имаше ел. техник на обекта, но тъй като капацитета му беше дотолкова, че беше захранил едно помещение за съвременна кухня с кабел 1.5м2 от времето на баба ми, подсигурен с предпазител, който обслужва още две стаи и "бойлерчето" в банята, реших да не го занимавам с такива въпроси.
Та въпроса е, защо детектора отчиташе напрежение, без наличие на кабели в близост.
Тухлена стена, суха варова мазилка.
jamescho80 - напреднал
пон фев 08, 2021 10:37 amDjack написа:
Викаш някой, който разбира, да свали предпазителите, да отвори разклонителната кутия над контакта и да ти провери връзките!
Обадих се на един приятел дето уж знае повече от мене . В сряда ще дойде да я търсим заедно тая кутия :?
iliya_i - майстор
пон фев 08, 2021 1:33 pmmiliad написа:
Да използвам веселяшката тема за един въпрос.
Тъй. Имам безконтактен фазомер, обикновеннно го ползвам за засичане на кабели под мазилка. Не ме питайте защо. Върши ми работа.
И аз имзм такъв (подариха ми го), ама не го ползвам. Нито за фазомер, нито за детектор за кабели.
Предполагам, заради инстинкта ми за самосъхранение.
Ползвам малко по-истински детектор за напрежение и метал, както и друг фазомер, на който имам доверие.
DMN - майстор
miliad написа:
Та въпроса е, защо детектора отчиташе напрежение, без наличие на кабели в близост.
По-скоро е отчел електрическо поле.
И аз имам един такъв, понякога свирка когато го слагам в джоба, явно от статичното електричество от дрехите. Свиркал е в раницата ми, когато съм минавал с колело под далекопроводи може би 110 киловолта(не съм сигурен). Почти винаги си го нося с мен, макар да не работя като електротехник.
Щом свирка, значи трябва да внимаваш. Да, може да те заблуди, че има опасно напрежение, а в действителност да няма такова. Докато обратния вариант - да има опасно напрежение по проводник и да не свирне/светне е доста по-малко вероятно. С условието, че все пак това е безконтактен уред и зависи как умееш да боравиш с него, трябват си малко тренировки и различни опитни постановки, докато стигнеш до момента, в който можеш да му имаш доверие в различните ситуации или да прецениш, че не трябва да му имаш доверие в някои случаи. Това е от личен опит :) .
hidrazin - майстор
пон фев 08, 2021 1:33 pmmiliad написа:
Имам безконтактен фазомер...
Поне 70% от продаваните такива не вършат никаква работа.
:partyman:
miliad - майстор
пон фев 08, 2021 7:04 pmDMN написа:
miliad написа:
По-скоро е отчел електрическо поле.
И аз имам един такъв, понякога свирка когато го слагам в джоба, явно от статичното електричество от дрехите. Свиркал е в раницата ми, когато съм минавал с колело под далекопроводи може би 110 киловолта(не съм сигурен). Почти винаги си го нося с мен, макар да не работя като електротехник.
Щом свирка, значи трябва да внимаваш. Да, може да те заблуди, че има опасно напрежение, а в действителност да няма такова. Докато обратния вариант - да има опасно напрежение по проводник и да не свирне/светне е доста по-малко вероятно. С условието, че все пак това е безконтактен уред и зависи как умееш да боравиш с него, трябват си малко тренировки и различни опитни постановки, докато стигнеш до момента, в който можеш да му имаш доверие в различните ситуации или да прецениш, че не трябва да му имаш доверие в някои случаи. Това е от личен опит :) .
Ясно ми е какво отчита. Принципно когато го ползвам винаги му настройвам "обхвата" по някой контакт или видим кабел. Проблема е, че за първи път ми се случва да не мога с точност да засеча къде минава линията на кабелите, при положение че виждах и разпределителни кутии и контакти. Просто пищеше по цялата стена. Дали се дължи на кабел с нарушена изолация или на нещо друго това не ми е ясно.
Laserliner е детектора, не е баш да е куче някакво.
DMN - майстор
miliad написа:
Ясно ми е какво отчита.
miliad написа:
Дали се дължи на кабел с нарушена изолация или на нещо друго това не ми е ясно.
Ясно като в мъгла... :-D .
DMN написа:
трябват си малко тренировки и различни опитни постановки,
miliad - майстор
пон фев 08, 2021 7:56 pmDMN написа:
miliad написа:
Ясно ми е какво отчита.
miliad написа:
Дали се дължи на кабел с нарушена изолация или на нещо друго това не ми е ясно.
Ясно като в мъгла... :-D .
DMN написа:
трябват си малко тренировки и различни опитни постановки,
За мъглата се подразбира... :-D
Абе ,сире4 , баш толко тъп не съм, да барам с два наплюн4ени пръста. Ма и не съм задълбавал в тая сфера.
ky-kyy - майстор
То и с ненаплюнчени пръсти да бръкнеш, не те прави много по-умен, ама карай :lol:
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Неработещ контакт" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: