• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Lutchezar - майстор
Поне в някаква защитна муфа трябва да е тази плетеница.
Дори да е без гел и смола...
brum - майстор
Контактната повърхност трябва да е мед в мед. При онези спайки за висящият кабел стягането не довежда до такава контактна повърхност както нормалното усукване - няма как да докараш тая сила на натиск по контактната повърхност. И точно поради тази причина не се калайдисват кабелите преди да се усучат - за да има контакт мед-мед, а не мед-припой-мед.

Шлауха при свиването става доста дебел. По-дебел е в от фабричната изолация на кабелите. Той играе и ролята на муфа. Лепилото по него уж гарантира, че по връзките няма да влезе влага. Пък и аз се подсигурих с самовулканизираща лента по края.

Времето ще покаже дали съм сгрешил. Нещата са монтирани така, че да са ремонтопригодни. Ако в даден момент изскочи проблем ще знам къде да копам. Ако пък не изскочи докато съм жив - значи е било достатъчно добро да не се мисли.
valentino76bs - майстор
пон май 02, 2022 8:22 ambrum написа:
За да ти бъде полезен коментара е добре да дадеш градивна критика. Та моля, сподели защо е "пълно мазало" и как би било по-удачно да се направи.
Калая няма място там въобще ,усукването е зле и малко! Ще ти покажа как го правя аз с най обикновенна гилза може и да не ти хареса.И за първи път чувам, че един. кабел не се кербовал.Утрепали сте се да се заигравате така.10кв съм ги усуквал по начина горе с два чифта клещи, старите колеги му викаха американска спайка.
Виж и така може да нямаш проблеми 200 години....
brum - майстор
Калая ролята му е да не оксидира медта и да намали съпротивлението на връзката. Защо да няма място там?
valentino76bs - майстор
пон май 02, 2022 12:43 pmbrum написа:
Калая ролята му е да не оксидира медта и да намали съпротивлението на връзката. Защо да няма място там?
Защото спец.му съпротивление е по голямо от колкото на медта и като влезе между витките е не е добре.И 10кв не съм виждал някой да запоява така.За разните му обувки съм правил и аз така преди 20 години но така са ме карали...
Lutchezar - майстор
Това не е калай за тенджери, а специална смес за запояване, всеки си избира кое с какво да запоява.
Има в нета тестове дори за проводимост на флюсове, камо ли за видовете припои.
zz_stefanov - майстор
Припоят може да е с по голямо специфично съпротивление, но контактната повърхност става по голяма и връзката да стане по проводима. Дължината също увеличава контактната повърхност. Трябва данни от измерване на такива връзки за да се докажат различните тези, другото е 'дядо ми така го е правил преди 100 години, правя го и аз'.
ky-kyy - майстор
Като калайдисвате, таковата мамата на спайката. Лично мое мнение, базирано на дългогодишно наблюдение, на всякакви гъзоръки калайджии.....По-добре обикновена спайка, а още по-добре, да си редите плочките и картоните и да не се занимавате с каквото не ви е работа. Точка!
zz_stefanov - майстор
Като калайдисваш скапваш спайката, ако после не я запоиш.
mika - специалист
Може и да е зле, но пък сте спестили пари за една муфа.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Начини за снаждане на силов кабел?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: