• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 16
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
zz_stefanov - майстор
нед мар 20, 2022 1:50 pmeleonorvelichkov написа:
нед мар 20, 2022 1:42 pmky-kyy написа:
Защо обръщате внимание, на този келеш? :?
Занулявайте си колкото искате аз също го правя, но предпочитам да си имам заземител в двора без да го свързвам към нулата.
Е, ако ти е двупроводна инсталацията как ще стане това? И аз това предпочитам, но не е възможно навсякъде, нито пък някой ще ти каже дали твоят кол е ОК без лоборатория.
Какви антени какви шумове?
За какво точно спориш още от заглавието.
Andri01 - майстор
От такива сайтове ли се ограмотяваш? Майтапиш се!! :lol: :lol: :lol:
eleonorvelichkov - специалист
нед мар 20, 2022 2:23 pmzz_stefanov написа:
нед мар 20, 2022 1:50 pmeleonorvelichkov написа:
нед мар 20, 2022 1:42 pmky-kyy написа:
Защо обръщате внимание, на този келеш? :?
Занулявайте си колкото искате аз също го правя, но предпочитам да си имам заземител в двора без да го свързвам към нулата.
Е, ако ти е двупроводна инсталацията как ще стане това? И аз това предпочитам, но не е възможно навсякъде, нито пък някой ще ти каже дали твоят кол е ОК без лоборатория.
Какви антени какви шумове?
За какво точно спориш още от заглавието.
Става въпрос за зануляването, че е по-лош избор от заземяване, защото крие опасности. А някой се изказа, че като си поставиш заземител в къщата целия той на комшията щял да минава през твоя заземител и аз попитах как ще стане това ако заземителя ти не е свързан към нулата. И почна едно обяснение колко съм тъп. И как трябвало твоят заземител да е свързан към нулата.
нед мар 20, 2022 2:26 pmAndri01 написа:
От такива сайтове ли се ограмотяваш? Майтапиш се!! :lol: :lol: :lol:
Най ме е страх от практици.
iliya_i - майстор
нед мар 20, 2022 2:28 pmeleonorvelichkov написа:
Става въпрос за зануляването, че е по-лош избор от заземяване, защото крие опасности. А някой се изказа, че като си поставиш заземител в къщата целия той на комшията щял да минава през твоя заземител и аз попитах как ще стане това ако заземителя ти не е свързан към нулата. И почна едно обяснение колко съм тъп. И как трябвало твоят заземител да е свързан към нулата.
Да, аз се изказах по цитираните от теб неща.
И защо ли?
Ами защото в тази държава освен твоето мнение съществуват и наредби.
А наредбите са за това, да се спазват.
Сега да обясняваш, колко е хубаво да се нарушават правилата е.....казал си го по-горе.
НАРЕДБА № 3 от 9.06.2004 г. за устройството на електрическите уредби и електропроводните
линии. Издадена от министъра на енергетиката и енергийните ресурси, oбн., ДВ, бр. 90 от 13.10.2004 г. и бр. 91
от 14.10.2004 г., в сила от 15.01.2005 г., изм. и доп., бр. 108 от 19.12.2007 г.

Чл. 1732. (1) Електрозахранването от електроразпределителната мрежа на електрически уредби в сгради
се осъществява като правило по схемата TN.
(2) В сгради с производствено предназначение и при специални случаи електрозахранването може да се
осъществява по схемите IТ или ТТ.
(3) Препоръчва се електрозахранването на енергообзавеждането в жилищни и обществени сгради да се
изпълнява по схемата TN-C-S или ТN-S.
нед мар 20, 2022 3:42 pmiliya_i написа:
И защо ли?
Сега да обясняваш, колко е хубаво да се нарушават правилата е.....казал си го по-горе.
НАРЕДБА № 3 от 9.06.2004 г. за устройството на електрическите уредби и електропроводните
линии. Издадена от министъра на енергетиката и енергийните ресурси, oбн., ДВ, бр. 90 от 13.10.2004 г. и бр. 91
от 14.10.2004 г., в сила от 15.01.2005 г., изм. и доп., бр. 108 от 19.12.2007 г.

Чл. 1732. (1) Електрозахранването от електроразпределителната мрежа на електрически уредби в сгради
(2) В сгради с производствено предназначение и при специални случаи електрозахранването може да се
(3) Препоръчва се електрозахранването на енергообзавеждането в жилищни и обществени сгради да се
Защо в промишлените сгради се препоръчва схема ТТ какво е предимството? Освен това посочих какви рискове може да крие зануляването и защо е по-добре да се избягва ако е възможно, но когато няма друг начин и това е решение.
Andri01 - майстор
Практици-магистрати и с още нещо по тази специалност. Но: " не отваряй очите на глупаците,да не затворят твоите"!! Не се връзвай,не се отнася до тебе!! :? :lol:
DMN - майстор
eleonorvelichkov написа:
Освен това посочих какви рискове може да крие зануляването и защо е по-добре да се избягва ако е възможно, но когато няма друг начин и това е решение.
А пък да не говорим - колко незанулени контакти може да срещне човек при двупроводна инсталация.
В общи линии разбирам това, което казваш(за кола/заземител в градината) и съм на същото мнение, ако си има обаче задължително ДТЗ на всички кръгове. Но аз не съм професионалист и не съм запознат с наредбите. Говоря от чисто техническа точка.
нед мар 20, 2022 3:42 pmiliya_i написа:
И защо ли?

Не виждам никакво противоречие между наредбата и това, което казвам. Да може би прибързано се изказах за обединяването на нулата и заземяването, но ток от нулата към земята ще тече заради закона на Кирхов. Предполагам затова и в промишлените сгради не се препоръчва. А иначе в съвременните домове сигнални кабели колкото иска човек, а ако са с ширмовка още по-добре.
hidrazin - майстор
Чл. 184. (1) Когато условията за защита срещу поражения от електрически ток за схема TN не могат да бъдат спазени,
се допуска захранване на електрическа уредба с напрежение до 1000 V от източник по схема TT.
(2) За защита срещу поражения от електрически ток се използва защитно изключване на
захранването посредством защитен прекъсвач при спазване на условието:
Ra x Ia 50 V,
където:
Ia е токът на сработване на защитния прекъсвач;
Ra - общото съпротивление на заземителя и заземителния проводник на потребителя; при
използване на един защитен прекъсвач за защита на няколко потребителя се взема
съпротивлението на най-отдалечения потребител.
Ето една от причините у нас да не се използва масово схема ТТ
1.Така че схема ТТ не е забранена както грешно си спомня iliya_i (ми да беше го прочел навреме...).
2.Също така съм почти сигурен че и на zz_stefanov единствения му кол у заднио двор е по-скоро за собствено успокоение а не да върши работа... :-D
3.Митовете "да дадеш нула на комшиите" - в нормалния случай трудния път е по отклонението за твоята къща и през земята в заземителя на енергото в трафото.
И от заземителя на енергото в трафото до звездния център на трансформатора.
Така че в общия случай токовете в отклоненията на такива повторни заземители не са толкова големи че да са притеснителни.
Разбира се има изключения - примерно си една от първите къщи до трафото и между теб и трафото се прекъсне PEN проводника.
Тогава останалите къщи от клона след теб ще се опитат да вземат нула/земя от "перфектното" земно което си направил и тока в жицата ще нарасне доста.
Но това е елементарен проблем и се решава лесно.
:partyman:
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 16

Тема "Зануляването вместо заземяване крие риск" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: