• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 23
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
brum - майстор
Не знам за какво дефазиране говориш при прав ток. Ей това е принципната схема. При 50% duty cycle ще имаш пулсации от под волт на входа и консумираната мощност ще е 500 вата. Това при Vmpp около 100 волта. Ама на 10 килохерца превключване, не на 10 херца. Добавяш микроконтролер вместо V1 който да следи входящото напрежение и да определя ШИМ-a към MOSFET-а, пишеш му правилната логика и пускаш да пробваш какво ще се случи.

Даже шунт не ти трябва за да мериш тока когато смяташ правилният duty cycle за максимална мощност в MPPT логиката. Само напрежението на кондензаторите те интересува. Ама туй за сега няма да го споделям как става, че ще има пак полемики на тема "не обичам да мисля".

И единственото изискване е резистора да може да осигури достатъчно товар на панелите. Или при Vmpp = 100 волта и 10 ампера при туй напрежение товара трябва да е 10 или по-малко ома.

Прикачен файл

1.png
1.png (16.96 KиБ) Видяна 1256 пъти
ivanovbg - майстор
Еми по същество си нарисувал схема на усилвател клас А. КПД то е ниско. Затова и в интелския контролер се ползват 4 транзистора а не един като товара е свързан в мостова схема. Та тока го правиш променлив.

Дросела има свойството да натрупва енергия в магнитопровода докато тече ток през него която я отдава когато се запуши транзистора. Нали знаеш, че искрата на автомобилната бобина се получава при прекъсването на напрежението от чукчето? Е задължително и кондензатора участва в схемата.
Та дросела повишава почти двойно мощността отдадена в товара.
brum - майстор
Усилвател клас А работи в линеен режим, не със правоъгълен сигнал на входа на транзистора. Схемата може да прилича на усилвател клас А, ама няма нищо общо с нейната работа. Транзистора тука работи в два режима - отпушен и запушен. И в пренебрежима част от времето в преходните режими. Върху транзистора ще имаш 1-2 вата, върху резистора ще имаш 500.

Пак ще кажа - не ти трябва дросел тук. Знам го добре какво прави, ама в тая схема плюса от него ще е само ниските пулсации на напреженито по жиците между контролера и реотана. Или един вид ще намали шума дето ще се излъчва от жиците там. При къси жици драма няма.
ivanovbg - майстор
Разгледай схемата дето нарисувах на втора страница. По същество не се отличава много от твоята, но обърни внимание на дросела. При твоята схема ще тече ток през товара само когато е отпушен транзистора, а тук тече ток през товара и когато е запушен транзистора. Просто трябва да се изчисли стойноста на дросела така, че той да се насити докато е отпушен транзистора. Тогава ток тече през товара и топли и при запушен транзистор,но с обратна полярност.

Някой ако може да даде графика на дневното производство на панел без мппт контролер, че не намирам. Всички които намирам са само годишни.
brum - майстор
Да, схемата по същество е същата. Ама скоростта с която превключват тоя мосфет е в пъти по-висока от тая която ти мислеше. Точно на скоростта на превключване ти обърнах внимание в началото. И другото като разлика е, че тук идеята е да добавиш микропроцесор да управлява duty cycle-а, а не фиксирано управление с 555. Един вид надграждам над твоя подход и му чиста кусурите. А резултата ще е най-вероятно същото като при Интиел-ският контролер.

Айде пак на дросела да се върнем. Да приемем, че имаме оптимален дросел и 50% duty cycle към транзистора. С дросел товара ще работи 100% от времето на 50% мощност. Без дросел товара ще работи 50% от времето на 100% мощност. Резултата е един и същи. Има ли смисъл от тоя дросел тогава?
kabel96 - специалист
съб сеп 30, 2023 7:14 pmшоп написа:

Още повече, че му хванах цаката и ги ползвам херметично за навеси, сенници, асмалъци и засенчване на градината. Предполагам скоро цената ще стане такава, че по-добре панели за покрив и ограда отколкото керемиди и ламарина.
Шопе дай малко снимки да откраднем от технологията за навеси че и на мен ми се върти нещо такова в главата.
шоп - майстор
пон окт 02, 2023 10:03 amkabel96 написа:
Шопе дай малко снимки да откраднем от технологията за навеси че и на мен ми се върти нещо такова в главата.
От сряда съм отпуска и ще направя подробни снимки, че в момента излизам по тъмно и се прибирам по тъмно.

Моята конструкция е дървена от слепени греди, но може и с метални профили разбира се. Хубавото е, че се работи само отдолу, на сянка и не се катериш по покрив.
geocom - специалист
Здравейте колеги нов съм във форума и аз също си направих инсталация за фотоволтаичен бойлер. Та при мен инсталацията е следната:
Монтирах два 50 литрови бойлера в банята свързани последователно по водата. Първия е захранен с фотоволтаичните панели (5 броя по 230 вата) а втория е захранен от мрежата така че ако в облачен ден не успее да затопли първия водата се затопля от втория пък когато успее да го затопли топлата вода от първия влиза във втория и той не включва подгряване.

На проблема е че особено сега не се ползва пълната мощност на панелите която могат да дадат и съм замислил прост МРРТ контролер аз да си го правя. Като разглеждам волт-амперните характеристики на панелите при различна осветеност видях че максималната мощност винаги е около работното напрежение на панелите (при моя случай около 29 волта или 145 волта за 5 панела). Та съм намислил с една интеграла LM723 и един IGBT транзистор да направя нещо като регулатор на входното напрежение от панелите. На входа ще има един достатъчно голям кондензатор който да се зарежда от панелите и интегралната схема ще следи напрежението като ще включва или изключва транзистора според това дали е по високо или ниско от предварително зададена стойност с тример. Даже няма да има дросели и кондензатори на изхода - по добре е напрежението да става нула за по лесна комутация от термо-релето на бойлера. Та ще се получи нещо като ШИМ контролер който ще променя товара в зависимост от тока на панелите като поддържа постоянно напрежение - така да се каже ще променя съпротивлението на товара в зависимост от условията.

Мога да публикувам и схема ама не знам как става. Та този контролер няма да е точно МРРТ но ще е близо до максималната мощност. Интегралата има възможност да се изгради и температурна компенсация и ще стане още по близо до максималната мощност - единствено няма да действа ако има засенчване на някой панел.

В момента работя по него но нямам много време и сигурно ще се проточи - проблем е платката.
geocom - специалист
Продължение

Общо взето схемата е като на "brum - майстор" но няма R1, транзистора е IGBT а управлението му е изградено с LM723 която следи напрежението върху кондензатора и включва или изключва транзистора. Изискване за тази схема е панелите да са с по-малка максимална мощност от мощноста на нагревателя.
geocom - специалист
Разбрах как да сложа схемата - извинявам се за многото постове.
Прикачен файл:
MPPT.jpeg
Забелязах че съм разменил входовете - при повишаване на напрежението трябва включва а при понижаване да изключва.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 23

Тема "Нужен ли е МППТ контролер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: