Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
TytusPulo - помощник
След като разбрах, че до 400-500лв ще може да се направи сетъпа за 24/12 волтовия хладилник с тягов акумулатор, желая да попитам все пак има ли надежда и за хладилника, който използвам в момента и колко би струвал акумулатор, който да може да го запали? Предполагам по тези данни обаче не е достатъчно да се разбере колко му е стартовия ток:

Изображение

П.С. Ако с нещо ще се спестят 100-200 лева за сметка на сигурността, че ще работят нещата както трябва не съм заинтригуван. Склонен съм да дам до 800-1000лв, но да получа максимална сигурност при спиране на ток дори и да съм някъде на почивка и въобще да не знам какво се случва. И ако може да е максимално прост сетъпа.

Прикачен файл

IMG_5005.jpg

Прикачен файл

IMG_5004.jpg
ivanovbg - майстор
чет ное 02, 2023 8:35 pmТрифон П.Трифонов написа:
чет ное 02, 2023 8:32 pmivanovbg написа:

Моя съвет е да сложиш два 12 волтови акумулатора и да си ползваш твоето зарядно.
След известно време ще пита дали може да замени само издумкалият акумулатор.
Неговото не е зарядно.
Останалите неща вече бяха обсъдени.
Няма да ти отварям защо това не може да се случи.

Иначе колегата да купува два такива акумулатора и е в джаза https://vikiwat.com/akumulator-gelov-12 ... t9-12.html
brum - майстор
пет ное 03, 2023 7:46 amTytusPulo написа:
желая да попитам все пак има ли надежда и за хладилника, който използвам в момента и колко би струвал акумулатор, който да може да го запали? Предполагам по тези данни обаче не е достатъчно да се разбере колко му е стартовия ток:
Можеш, ама за тоя акумулатор е нужен и UPS. И то не какъв да е, а бутиков. Нещо поне с 1kW пикова мощност и чиста синусоида на изхода. Не разбирам грам от компресори, но вярвам, че някой тук дето е имал вземане-даване с такива ще знае каква е пиковата мощност при стартиране на компресора. Отделно, че капацитета на акумулатора скача грубо три пъти.

Или накратко - отиваш на доста скъп UPS. Конкретен пример не мога да дам, ама като почнеш да търсиш UPS-и дето отговарят на по-горните изисквания предполагам, че ще се откажеш от този вариант.

От любопитство - какво държиш в тоя хладилник, че толкова се филмираш? Щото аз си държа инсулина там, ама и през ум не ми минава да се вкарвам в такива схеми.
За да не прилича на спор, мерене на някви си атрибути и пр., стартирах "следствен експеримент".
На 700W UPS, с два тягови акумулатора по 33Аh включих инверторен хладилник с фризер.
Пуснах 8 часа обратно броене.
Към този товар останаха включени още 4 контролера и рутер.
Направих и филмчета, но ще ги кача по късно.

Иванов, естествено че с два последователни акумулатора ще работи.
Трябва да им сменя "местата" два пъти годишно или да върже изравнител.
Наблюдавам акумулатори, подвързани така, които едва си изкарват гаранцията.
Ако щеш ми отговарй!

Ако мрежата не се грижи да тренира акумулатора, ще трябва да го прави той на няколко месеца.
Всяка инсталация си иска грижи и поддръжка.

Бръме, как мислиш- 66 ампера ще карат ли хладилника 8 часа?
Вчера сякаш предложих 60, а тя работата си е работа. Въпреки, че уреда е друг, табелката му сочи малко потребление за денонощие.

Двадесет минути по късно хладилникат е захранен през умен контакт. Така ще се види какво е изпапкал.
Клипчетата по късно.
TytusPulo - помощник
Тази сутрин отново спря токът и вече съм супер бесен. За 3ти път за една седмица. Това освен финансови щети ми причинява и сериозно неудобство. Исках обяснения от Електрохолд(в София съм) щели да пуснат запитване за проверка. Принципно някой от вас имал ли е такива проблеми и как сте процедирали? Чудя се и дали някой от уредите ми няма да думне, уж ел мрежата в апартамента е добре направена и сложихме скъпи бушони, но знам ли...
brum - майстор
Бушони не пазят от тия работи. Електрохолд да пускат проверка и да видят какво става. Аз им звънях за всяко двуминутно прекъсване и се оказа, че са в правото си. Обикновено тока идваше преди да ми вдигнат телефона :) .

После ни оставиха без ток за по 8 часа на ден, три пъти в седмицата за къде месец и нещо. Подменяли трасета и ни свързвали към друг трансформатор (не заради мен!). И след това тока спира по веднъж за кратко на няколко месеца. Село Лозен до София.

пет ное 03, 2023 8:55 amТрифон П.Трифонов написа:
Бръме, как мислиш- 66 ампера ще карат ли хладилника 8 часа?
Залагам, че ще ги докара, ама акумулатора ще е под 50%. Т'ва, че халдилника е инверторен е стабилен плюс. Първо, че не рита толкова силно като тръгва компресора и второ, че може да работи на модифицирана синусоида без драма. Моя дето е инверторен side by side харчи 50 вата и работи 95% от времето.

Къмпингарският кара с по 20-40Ah на денонощие в жегите. Септември и октомври си мъкнех само батерията без фотоволтаиците. Защото за 3 дена LiFePo4 105Ah не може да я смъкне :) .
Нямам устройство с модифицирана синусоида, Бръме.
Сметките показват, че няма да е под 50%, но да не си ги мерим...сметките.
Имам още един 400 ватов, също с истинска, както и два генератора, познай с каква.
Всяко от устройствата ми може да работи директно на генератор или през UPS.

Всъщност, имам данни за хладилника от няколко месеца- закачен е на шелито, но за да е меродавен съветът ми, прехвърлих на акумулатор.

За последните 30 дни, удоволствието да имам студена бира е на цена от 24.99 киловатчаса.
Ако не греша, това прави средно под 35 вата на час.
Все пак, да видим до къде ще стигне с акумулаторите!
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на пет ное 03, 2023 10:06 am, променено общо 1 път.
brum - майстор
Виж напрежението на акумулаторите накрая в покой след 5-10 минути престой. По него можем да съдим :) .

Пък за т'ва какви са ти UPS-ите ти си каза - всичко ти е с чиста синусоида.

От любопитство - какъв е UPS-а дето ползваш в тестовете?
https://protonbg.bg/rezervno-zahranvane ... zhod-15150
Акумулаторите ги возих цяло лято по реките, та знам колко могат да дадат. На 97% са.
След час и половина работа- 12.8 в покой, 12.6 под товар.
Чакам клипчетата да се качат и ги мятам тук.

https://photos.app.goo.gl/u6ZnWUdVQ68FeQDv6
На който му е интересно, ще си ги подреди хронологично.
В уравнението се включиха непредвидени обстоятелства, но ще бъде още по интересно.
Райко се показва през облаците, което активира помпата на колектора. Това ще натовари повече акумулатора и вече наистина може да падне под....дори под 40%.

Бръме, с този опит искам да докажа, че няма нужда да вдига капацитета на акумулатора три пъти.
Така го смятам според табелката на хладилника му.

пп. Контролерите дърпат допълнителни 50+ вата в момента.
пп2. Баси, ко тихо стана!!!

пп3. Исканото време от 8 часа изтече.
https://photos.app.goo.gl/ep6piDXYdPAbEiM88
Тези 11.9 волта се оказаха наистина при работа на хладилника. Десетина минути след оказаното време, той все още работи на 44 вата.
В покой предполагам напрежението на акумулатора ще е над или поне 12 волта.
Това колко процента са Бръме?
Достатъчни ли са 60Ah или са нужни три пъти по толкова?
Мисля сметките ми са правилни?!
Разходка с кучетата и снимка с напрежението на акумулатора в покой.

"пп4"https://photos.app.goo.gl/yjfrnJD9pQPVBBNR9

Още една лека корекция- На клипчето се вижда, че акумулаторът е 2017г.
brum - майстор
Трифоне, по-прави са твоите сметки. С читав UPS явно не е драма. Тези които аз съм ползвал са очевидно зле :) .

Иначе 11.9 волта под товар са си къде 50%, че и малко отгоре. Та пак да кажа - твоите сметки са по-прави.

И Трифоне, ще съм благодарен ако споделиш някой бюджете UPS дето е с чиста синусуида и е удачен за тези цели.

Тема "Съвет за UPS" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: