• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 55
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kisyov - напреднал
Благодаря ти, Трифон П.Трифонов
Ще послушам съвета ти и ще свържем всичко както на схемата.
B0bi - специалист
ср дек 06, 2023 8:00 pmТрифон П.Трифонов написа:

Щом пиша още, жив ли съм, къ мислиш?!
Живи са и много други, правили всякакви дилетански изпълнения. Има немалко загинали, спазвали всички правила и указания. Всяко едно нещо може да бъде направено добре, по повече от един начин. Дразня се на категоричното ви налагане само на собствената ви версия. Повечето открития са анатемосвани векове наред, докато някой узрее да ги забележи като такива и да ги активира. Няма 100%гаранция, че всичко каквото пише днес в учебниците, никога няма да бъде променено, даже отречено.
Ти къде беше, кога Кисьов питА?
Ще ти се да е "в известен смисъл".

Не бих се произнесъл категорично, нито че е грешна схемата, нито че е безусловно вярна. Има причини да съществуват въпросните двуполюсни превключватели. Не мислиш ли? Темата е твърде обширна, а няма особен смисъл да я дъвчем и тук.
Основното важно е да не се върне напрежение по мрежата.
пп. Виждам, че отново си се набобил- вероятно си пил от елексира и ти е дошло невероятно самочувствие.
Къде го видя това? В стъклена сфера? Или звездите ти го говорят"

Някъде ще споделиш ли водомерните си чуденки и решения?
Странно прехвъркваш в странични теми ... Системата си работи. Написал съм го там. Ако имам нещо ново да кажа, ще го кажа там.
Отзив, подобаваш на форумната етика.
Явно такава липсва у теб, след като си позволяваш три последователни поста.
Това като какъв го казваш? Ако си модератор - слагай "БАН", трии или каквото там ... Сам си залял форума с безкрайните си водевили, а си тръгнал да ми говориш за форумна етика :lol:
Отговарям с цитати на трима съфорумци. Вместванено в един пост на телефон, не е от най-лесните дейности. Но ако имаш права - моля - влез в ролята си.

"Тъпият" милиционер, дето бърка спокойния ти сън, не прави така.
Ти го казваш. Ще си го запиша това твое мнение и може би ще ти го припомням периодично (когато го нарушаваш).
hidrazin - майстор
ср дек 06, 2023 6:59 pmB0bi написа:
Странно защо инженер хидразин хлъзгаво си замълча.
1-во Защото не знаеше че е длъжен да отговаря.
2-ро Защото някой преди да пита, първо би трябвало да потърси във форума подобни теми а такива има достатъчно.
Пък и хидразин не харесва гарджета дето чакат да им сложат наготово в човката - но пък типично за новата младеж.
3-то Защото вече има читави линкове от форума кое и как да стане.
ср дек 06, 2023 6:59 pmB0bi написа:
Никой ли не забелязва, че по тази "дясна" схема, се получава "автоматичен пробив" на всички уреди?
4-то Но пък "инженер хидразин" е склонен на дебати (без караници и обиди).
Та "инженер хидразин" очаква от теб B0bi да му покажеш този "автоматичен пробив" - най-добре с кратко обяснение и да го начертаеш по схемката.
(Не се притеснявай от чертането, не е необходимо да е красиво а само разбираемо. Нито ще се заяждам, нито ще те критикувам.)
Та... очаквам началото на дискусията.
:partyman:
P.S. Относно чертането - питащия kisyov още в първия си пост е объркал тотално цветовете.
Фазата (в случая) трябва да е ЧЕРНА а нулата СИНЯ.
Това е нещо недопустимо и би трябвало да се "заям" ноооо... не го направих, нали?
ср дек 06, 2023 9:02 pmB0bi написа:
Само разтягаш локуми, киселяк.
Подразни се, че ти се нявряха лаишките решения в лицето, по не особено приятен начин, като реши, че ше се цупиш на правилните съвети, а на грешните ще благодариш.
Тук съм дал правилна схема- имам самочувствието да го твърдя.
Ако е грешна, докажи. Така и аз ще имам полза.

Темата била обширна и нямало смисъл. Е, след колко въпроса, по темата, ще добие смисъл някой да благоволи, като така си представил нещата.
Кисьов вече е възприел монтирането на умшалтер, та не се притеснявай за връщането на напрежение в мрежата.
А мислил ли си какво би се случило, при спиране на електричеството и такова връщане?

Киселяк, когато Трифон сгреши има силата да каже- да, така е, сгреших.
Може само да си помниш инкасираните чембери, след като си толко чувствителен и злопаметен.
B0bi - специалист
hidrazin, инсталацията е занулена. Аз го разбирам, че на контактите има мост между "нула"(от мрежата) и "пластините". Така корпусите на уредите, автоматично ще получават потенциала на едната фаза на генератора. Същият ефект би се проявил ("фаза" на корпуса) ако нямаше мостчета в конактите, но в някой уред се получи пробив към корпус. Дали се справих със "словесната скица"?
iliya_i - майстор
ср дек 06, 2023 9:25 pmB0bi написа:
hidrazin, инсталацията е занулена. Аз го разбирам, че на контактите има мост между "нула"(от мрежата) и "пластините". Така корпусите на уредите, автоматично ще получават потенциала на едната фаза на генератора. Същият ефект би се проявил ("фаза" на корпуса) ако нямаше мостчета в конактите, но в някой уред се получи пробив към корпус. Дали се справих със "словесната скица"?
А ако си напънеш малко сивото, би могъл да се сетиш, че тази "едната фаза" е заземената фаза и потенциала и спрямо земя е нула волта въпреки, че ТИ си си я кръстил "фаза".
Или казано по-просто - заземената "фаза" е "нула".
hidrazin - майстор
Дали се справих със "словесната скица"?
Да.
Аз го разбирам, че на контактите има мост между "нула"(от мрежата) и "пластините". Така корпусите на уредите, автоматично ще получават потенциала на едната фаза на генератора.
Но пък това е напълно погрешно. Монофазен генератор НЯМА фаза и нула. (коригирано, темата е за монофазен генератор)
Има намотка с два края, между които има напрежение 230V (когато работи).
А кой край е нула и кой фаза? Елементарно.
Който край заземиш (или свържеш към нулата) той става нула. Автоматично другия край става фаза.
Така че в дадения случай няма драма.
Единственото което се случва (по дясната схема :-D ) е че човека си прави повторен заземител на мрежата (нулата по схемата винаги е свързана с мрежата).
А в дадения случай е добре че използва 2Р предпазители.
В противен случай - проблем! Що? Ако трябва и това щя обяснявам... :)
Последна промяна от hidrazin на пет дек 08, 2023 11:38 am, променено общо 2 пъти.
Не го остави да се пържи- доста благородно и хуманно.
Има риск да се сърди поне на още един.
ср дек 06, 2023 9:40 pmiliya_i написа:
Някой го играе "доброто" ченге. Похват, познат още от милиционерските времена.
kisyov - напреднал
За гарджета искам да кажа, че поне 3дни рових из форумите и не стана ясно дори няма и една схема на цяло направена. Темата която Трифон П.Трифонов ми препоръча я бях чел и преди това и не ми ставаше ясно какво се става в таблото и затова реших да пиша. А за цветовете и схемите човека използвал син и черен. Червен и черен не са ли за прав ток?
hidrazin - майстор
ср дек 06, 2023 10:43 pmkisyov написа:
А за цветовете и схемите човека използвал син и черен.
Ми не знам кой човек е чертал...
ср дек 06, 2023 10:43 pmkisyov написа:
А за цветовете и схемите човека използвал син и черен. Червен и черен не са ли за прав ток?
Кажи му НЕ. Грешно е и даже понякога фатално, но това е друга бира...
Правия ток в случая няма нищо общо защото имаш променлив ток...
P.S. Да, при правия ток червения е плюс а синия/черния е минус.
По стандарт (от над 15 години) у нас - синия е нула, жълто-зелен е защитен и кафяв, черен, сив/бял са фазови.
На "по-високите" напрежения е важен и цветът на всяка фаза - жълт, зелен и червен.
Но и това е доста дълга тема и не за битови потребители.
P.S.2 И целта ми не е да се заяждам а за да имате някаква обща представа и елементарни познания.
Успех!
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 55

Тема "Употреба на занулени контакти с генератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: