• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 21
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
На KARTAL нещата са качествени - и шината и коловете.
За кабели под мазилка нямаш кой-знае какъв избор - мостов или ПВА-1 (ПВА-2) в гофрирани тръби.
:partyman:
Globe - специалист
Докато все още чакам по-благоприятно време за "разкопки" си планувам таблото и имам питане. Имам желанието (което не значи че ще се случи) да имам опция за аварийно захранване посредством малък агрегат. За някой дребни консуматори в случай че останем без ток дълго време. Не планувам да е с голяма мощност и да работи денонощтно. В този ред на мисли ръчен ум шалтер поставен от сега в таблото достатъчен ли ще е като база за това? Разбира се в режим агрегат трябва да се раздели нулата от мрежата и моето заземяване (ако са обединени в таблото).Всичко това би се осъществило само ако успеем да направим адекватна заземителна уредба. Приемам и предложения за конкретни вариянти и компоненти :) Припомням че за подредбата и свързването на таблото ще потърся техник, но както знаем 10 човека да питаш 5 ще ти кажат различно (особенно в провинцията).. За това предпочитам да имам план и мнение което да се препокрие с техника :)
Бонус въпрос: Барбекюто е на 7-8 метра (макс) от сградата. Имам желание да го захраня , което е възможно само по въздушна линия. Има опция за пускане на кабел от 2-рия етаж на къщата с малко табло и 16А АП. На барбекюто кабела може да се опъне на висока дебела греда част от конструкцията. Цялата линия ще е на около 5 метра от земята. Захранването на барбекюто ще е по-скоро за дреболии и няма да има по-дебела инсталация от 3х2,5 на 16А АП. Какъв кабел би бил подходящ за това? Само AL/R ? или има и други "по-нежни" вариянти ? :mrgreen: :mrgreen: :?
ivanovbg - майстор
Аз съм с СВТ 3х2,5 и проблеми нямам.
MamaMy - майстор
пет яну 10, 2025 10:15 amGlobe написа:
Докато все още чакам по-благоприятно време за "разкопки" си планувам таблото и имам питане. Имам желанието (което не значи че ще се случи) да имам опция за аварийно захранване посредством малък агрегат. За някой дребни консуматори в случай че останем без ток дълго време. Не планувам да е с голяма мощност и да работи денонощтно. В този ред на мисли ръчен ум шалтер поставен от сега в таблото достатъчен ли ще е като база за това? Разбира се в режим агрегат трябва да се раздели нулата от мрежата и моето заземяване (ако са обединени в таблото).Всичко това би се осъществило само ако успеем да направим адекватна заземителна уредба.
(това въобще не е необходимо)
Приемам и предложения за конкретни вариянти и компоненти :) Припомням че за подредбата и свързването на таблото ще потърся техник, но както знаем 10 човека да питаш 5 ще ти кажат различно (особенно в провинцията).. За това предпочитам да имам план и мнение което да се препокрие с техника :)
(Най-важното за това е всички консуматори които трябва да минат на агрегат да имат отделни изводи в таблото и никъде вътре да не са замостени с други консуматори)

Бонус въпрос: Барбекюто е на 7-8 метра (макс) от сградата. Имам желание да го захраня , което е възможно само по въздушна линия. Има опция за пускане на кабел от 2-рия етаж на къщата с малко табло и 16А АП. На барбекюто кабела може да се опъне на висока дебела греда част от конструкцията. Цялата линия ще е на около 5 метра от земята. Захранването на барбекюто ще е по-скоро за дреболии и няма да има по-дебела инсталация от 3х2,5 на 16А АП. Какъв кабел би бил подходящ за това? Само AL/R ? или има и други "по-нежни" вариянти ? :mrgreen: :mrgreen: :?
mika - специалист
В този ред на мисли ръчен ум шалтер поставен от сега в таблото достатъчен ли ще е като база за това?
Не. Ще трябва да се положи и кабел между малкият агрегат и дребните консуматори в таблото което планувате :wink:

P.S. Мечтата ми е да станем нормална държава, където таблата и инсталациите се "плануват" от проектанти.
Последна промяна от mika на пет яну 10, 2025 11:28 am, променено общо 2 пъти.
Globe - специалист
:partyman: :partyman: Усетих се за какво ми говорите :partyman:
Globe - специалист
пет яну 10, 2025 11:20 ammika написа:
В този ред на мисли ръчен ум шалтер поставен от сега в таблото достатъчен ли ще е като база за това?
Не. Ще трябва да се положи и кабел между малкият агрегат и дребните консуматори в таблото което планувате :wink:

P.S. Мечтата ми е да станем нормална държава, където таблата и инсталациите се "плануват" от проектанти.
Може и проектант да направи таблото.. ,но нали трябва да знам и аз какво искам да има, колко ще е сложно и грубо какво ще ми струва като компоненти ,за да кажа на някой да го проектира. Като имам яснота няма да занимавам човека да преПроектира няколко пъти таблото. В случая май започвам вече да се накланям към отказ от тази екстра. :partyman:
Все пак форума е: "Направи си сам". Ако се обръщаме директно само към професионалисти ще се обезмислят семките :) :partyman: :-D
пет яну 10, 2025 11:20 ammika написа:
... :wink:

Съвсем скоро, поне таблата и инсталациите.
За държавата не знам, но предвид кухините в уменията на всяко следващо поколение, като цяло....
У дома ще си "плануват" и правят само по тясната специализация.
Не зная за добро или зло е.
Беше мъжествено, въпрост на чест, да не допуснеш майстор у дома. Ставали са и доста сериозни инциденти.
Globe - специалист
И аз мечтая за такива неща :) Занимавам се с коли в представителство на дадена марка автомобили.. Искам всички само при мен да идват ,но всеки си рови под капака пред блока и ходи при БаЙо в квартала дето си е взел диагностика за 97 лева и прави "велики" ремонти. Предполагам и всички вие си пипате по колите :mrgreen: :roll: :partyman:
На точния човек попадна с това "пипате по колите".

Успех с проектите и само приятни моменти след реализирането им!
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 21

Тема "Инсталация на селска къща! Заземяване, ДТЗ , вкопаване на кабели и друго.." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: