• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Baлepu - специалист
Опасно е вече да ходиш по улицата. Освен да отиваме да живеем в гората. Обаче има и друга приказка ... за мечките там.
kozl - майстор
съб сеп 06, 2025 11:12 amDevilsDj1990 написа:
съб сеп 06, 2025 10:57 amkozl написа:
Това което си взел е разклонител.
Ама аз се чудя за какво ти е като на практика разликата м-у този разклонител и проводника е във формата, там където се захваща заедно с гребена.
Те за тва приплесквам проводника да се получи формата на гребен и го вкарвам при гребена.
И се получават 8 позиции във всеки един от предпазителите без ДТЗ, от които може да изведеш проводник към ДТЗ.
По-зле ли ще е с него спрямо да сплесквам кабел и при гребена?
Не мога да отговоря. Нито аз съм ползвал, нито по обектите са употребявани подобни разклонители.
Малко са ел.техниците, които ще отделят време да сплексват края на едножилния проводник.
Връзката трябва да гарантира добър контакт. Метода със сплескване работи, проверено и от мен.
За разклонителя се въздържам от мнение, защото както писах нямам информация (обратна връзка) за това :roll:
mika - специалист
нед сеп 07, 2025 9:43 amkozl написа:
Малко са ел.техниците, които ще отделят време да сплексват края на едножилния проводник.
И това е добре.
kozl - майстор
нед сеп 07, 2025 9:47 ammika написа:
нед сеп 07, 2025 9:43 amkozl написа:
И това е добре.
За по-добър контакт ли :?
Или за по-сигурно стягане :?
mika - специалист
Добре е, че малко електротехници си губят времето.

P.S. За добра връзка, вместо да сплесквате проводници (!?) спазвайте момента на затягане в Nm, който производителите са дали за всяка конкретна апаратура.
Последна промяна от mika на нед сеп 07, 2025 10:43 am, променено общо 1 път.
prasse - специалист
Не е никак добре да се мачкат, сплескват, пренатягат до безумие и да се огъват до пречупване едножичните проводници.
DevilsDj1990 - напреднал
съб сеп 06, 2025 11:28 pmhidrazin написа:
Поредния самозван "електричар" дето си мисли че някой в магазина е ДЛЪЖЕН и ще го научи на електротехника...
Такъв ще плати дори 100 кинта само за тъпите плочки в банята, но няма да си вземе електротехник да му изпълни инсталацията, от която нищо не разбира.
Малък проблем... От плочки не се мре. Но от ел. инсталация всяка година си заминават хора.
В случая вината ще е само и единствено негова...

Всеки сам си носи раничката... :)
:partyman:
А ти освен да мрънкаш нещо полезно можеш ли да кажеш. Два отговора в темета и двата безполезни . Знам че никой не ми е длъжен , но хората в този магазин са любезни и имат желание да помогнат и посъветват. До колкото тъпите ти коментари за плочки , виках 2 уж електричари , единия човек почина , другия дойде видя и като стана време за него "офф ми то само едно табло" щото всичко друго прекарано . Не съм с идеята че съм разбрал всичко , не съм с идеята че всичко съм направил както трябва или каквото и да е . Писах в форума за идеи и помощ. До колкото до предпазителите които на няколко пъти чувам че не трябвало така ЕЛЕКТРИЧАР ги избира . Аз 2 мнения не видях еднакви как по-точно да знам кое е правилно като 5 човека ще ти кажат 5 различни неща . А до викането на "майстор" те станаха толкова много че не знаеш на какъв ще попаднеш , той може да и някой самоук дето ще го направи по зле от мен.
Трябва да се местя и нямам време да чакам да ме огрее от някой който не съм сигурен какво и как ще направи .
mika - специалист
Попитайте в магазина дали след ДТЗ 40А могат да се сложат АП с общ сбор повече от 40А и в какви случаи.
Ето един клип, който може да ви бъде полезен:

P.S. В предишно мнение споменах за кофициент на едновременност от 80%, което беше намигване към колегата prasse и не отговаря на никакви нормативи.
DevilsDj1990 - напреднал
съб сеп 06, 2025 9:21 pmprasse написа:
съб сеп 06, 2025 4:55 pmDevilsDj1990 написа:
Амии.... нещо такова стана. https://photos.app.goo.gl/fEV2Hyx5q7XgVYkm6
Имаш ли трети защитен проводник, идващ отвън?
Според мен нямаш, защото си показал мост между защитната и "нулевата" шина, "Главната" ти "Нула" (тъпи термини, не се учудвай на кавичките, ами мисли!) е необходимо да се подаде директно на защитната (жълто-зелената) шина, а не на синята.
Таблото ти става все по-объркано...
Заземяване няма , стар блок 70-80 години , беше двупроводна инсталация.А каква ще е разликата дали подавам главната нула към нулите или към заземяването и от там с мост? Искрено питам за да разбера.
DevilsDj1990 - напреднал
нед сеп 07, 2025 11:12 ammika написа:
Попитайте в магазина дали след ДТЗ 40А могат да се сложат АП с общ сбор повече от 40А и в какви случаи.
Ето един клип, който може да ви бъде полезен:

P.S. В предишно мнение споменах за кофициент на едновременност от 80%, което беше намигване към колегата prasse и не отговаря на никакви нормативи.
За дтз незнам , там познат "учен" и изучен вишист който прави табла за машини и електрониката по тях ми препоръча една защита за бойлера , една за кухнята и една за стаите. Всички климатици по стаите са прекарани директно към таблото не са към веригите на стаите.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Помощ с връзването на ел.табло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: