• 1
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 216
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
thinkpad - майстор
gogo7777 написа:
Мисля, че говорим за мостов кабел... То ясно е, че е за заземяване, ама заземяването не е само наличната жълта жица в контакта. Требе си тая жица да я забучиш у земята (или някоя саксия )
И какъв е по-точно проблемът на мостовака и жълтозелената жица? Можеш да я присъединиш в главното табло към нулата в най-лошият случай. Не навсякъде, където в строежа използват мостовак, инсталацията е двупроводна и без заземяване.
gogo7777 - майстор
Ами жълто-зеления кабел е за заземяване.........Като тръгнеш от шукото по тоя кабел и търсиш другият му край трябва да стигнеш до ЗЕМЯ, стигнеш ли до таблото с бушоните и N-шината, значи, че си теглил два кабела с различен цвят за едно и също нещо НУЛА. Т.е. жълтия проводник е некоректен.
Виждал съм битова инсталация със собствено ЗЕМНО, тогава съм съгласен, че трябва да има жълто-зелен проводник.........
thinkpad - майстор
gogo7777 написа:
Ами жълто-зеления кабел е за заземяване.........Като тръгнеш от шукото по тоя кабел и търсиш другият му край трябва да стигнеш до ЗЕМЯ, стигнеш ли до таблото с бушоните и N-шината, значи, че си теглил два кабела с различен цвят за едно и също нещо НУЛА. Т.е. жълтия проводник е некоректен.
Нулата е заземена. :-D
Тани - модератор
gogo7777 написа:
Виждал съм битова инсталация със собствено ЗЕМНО, тогава съм съгласен, че трябва да има жълто-зелен проводник.........
В 99.9% от случаите в България точно така са изградени инсталациите, когато са трипроводни :idea: ! Какво некоректно виждаш в това? Нулата (PEN) чак след ДТЗ се разделя на нула (N) и земя (PE).

А thinkpad да си провери наредбите, като толкова държи на тях! Недопустимо е да се ползва жълтозелен кабел за PEN! Синия може да се ползва и за N и за PEN

ПП
thinkpad написа:
gogo7777 написа:
А като се спуска мостовак до ключ за осветление, синия кабел кво прави там. Не съм виждал до сега някой да цепи мостовака.......
Имаш право, но няма кабели с чифт еднакви проводници. Понеже мостовака се свързва с двужилен кабел към тавана, който има кафяв и син проводник, аз правя следното - между фазата в разклонителната кутия и ключа използвам кафявото жило, а синьото - между ключа до разклонителната кутия, където се свързва с кафявото жило на проводника, който върви към осветителното тяло. Логиката ми е следната - до ключа фазата е постоянна, след ключа фаза има при изричното условие, че ключа е включен. Тая логика я вадя, понеже кабелите имат проводници с различни цветове, не еднакви. Ако на някого му е неспокойно, винаги може с шлаух или изолационна лента краищата на синият проводник да ги обозначи допълнително. Просто няма как по друг начин, ако се работи с двужилно СВТ или ПВВ-МБ1.
Този проблем автоматично се решава при ползването на ПВА кабел! Пускат се точно толкова кабели, колкото ти трябват и всичките са с цвета който ти трябва! А проблема не просто се решава, а направо отсъства, при инсталации без разклонителни кутии :wink: Ето защо, това ми е любимата комбинация ПВА без разклонителни кутии :partyman: Даже в голяма част от случаите не се налага да се правят връзки, защото се пуска цял кабел!
С мостови кабели се занимавам само, когато ме извикат да оправям бакиите на онези с дипломите, СЛЕД като са минали проверките и клиента вече е купил ново жилище с уж функционираща ел. инсталация! Да имаш диплома и да си разбираш от работата са две коренно различни неща!
jekasus - майстор
Чл. 1679. (1) Изолацията на проводниците за електрическите инсталации е маркирана за лесно разпознаване по цялата си дължина с цветове, както следва:
1. светлосин цвят - за неутрален (N) или среден проводник (М);
2. жълто-зелен (на ивици) цвят - за защитен проводник (PE);
3. жълто-зелен (на ивици) цвят - за проводник РЕN;
4. кафяв или друг цвят - за фазов проводник.
(2) За съществуващи инсталации, при които проводникът РЕN е със светлосин цвят на изолацията, в местата за присъединяване се извършва допълнително маркиране на проводника с изолационна лента с жълто-зелен (на ивици) цвят.
gogo7777 - майстор
Какво некоректно виждаш в това?
Следвайки някаква логика за цветната маркировка.........та така.
Тани - модератор
jekasus :partyman:
Хубаво е от време на време да се препрочитат наредбите! Явно аз съм в грешка! Никога досега не съм си позволявал да ползвам жълтозеления кабел за двупроводна инсталация, а неведнъж ми се е налагало да си зарежа работата и да ходя да купувам син когато свърши, при положение, че винаги имам поне две топчета жълтозелен, защото редовно пускам по две трипроводни линии в едно гофре :wallbash:
thinkpad - майстор
Тани написа:
А thinkpad да си провери наредбите, като толкова държи на тях! Недопустимо е да се ползва жълтозелен кабел за PEN!
Тани, преди да ме нападаш, защо не си направи труда предната страница да прочетеш, където цитирах наредба? Или щото го пиша аз?
За това какво си оправял - казвам ти, ти работа при токовете нямаш, без диплома по електроника/електротехника, съответна квалификационна категория и/или сертификат, като в това се включа изучаването на Електротехника.
Синият проводник се е ползвал като нулев и защитен в двупроводните инсталации, с цел пестене от пускането на трети проводник.
И тази тема тук не е за разклонителни кутии. В много случаи е по-лесно да се работи с кабели, а не с проводници, а си прекарвай каквото искаш по гофрето, ама да те видим как се правят канали в бетонна плоча и дали въобще е умно в някои случаи. А ПВВ-МБ1 го наковавам отгоре със стоманени пирончета и трупчета и после се замазва в гипсовата/или каквато е там/ шпакловка.
Тани написа:
Никога досега не съм си позволявал да ползвам жълтозеления кабел за двупроводна инсталация, а неведнъж ми се е налагало да си зарежа работата и да ходя да купувам син когато свърши, при положение, че винаги имам поне две топчета жълтозелен, защото редовно пускам по две трипроводни линии в едно гофре
Не четеш наредбата правилно. Аз го разбирам като - не можеш да не пускаш син проводник.
  • 1
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 216

Тема "ЕЛ. АБСУРДИ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: