• 1
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 111
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
PCL82 - майстор
За клемите съм срещал изискването в чужди източници, че е забранено в едно главно или апартаментно табло да има хвърчащи връзки, били те с клеми или кавото и да е. Допустими са само редови клеми. Аргументите са, че в едно табло ако стане късо токът ще е голям, заради ниския импеданс до него.

Иначе както хидразин ти писа има редови клеми с мостове има и класическите токови клеми и до колкото знам има държачи за някои видове.
thinkpad - майстор
PCL82 написа:
За клемите съм срещал изискването в чужди източници, че е забранено в едно главно или апартаментно табло да има хвърчащи връзки...
Явно не си гледал темата с абсурдите наскоро :)
По темата - Свободно въртя проводника в клемата Ваго. В лустер клемата с мостчето, което защитава проводника от пречупване може да се затегне така, че проводника и с клещи да не може да се върти. Не знам как стои въпроса с износването. Лустер-а може да изисква периодично притягане. А може би не - лустери с години имам, които не са затягани.
PCL82 - майстор
Да при Вагото проводниците много лесно се въртят и с леко издърпване и въртене излизат, но по провдника личат резки от пружината. Надявам се че все пак с тествани обстойно и е изследвано състаряването. Все пак умората на метала не е за пренебрегване.
От друга страна тенденцията е да не се правят вечни неща. В Германия се залага една инсталация да се подмени след 25-30 години, а това не е много време. Бих предположил, че тези клеми са разчетени за служба не повече от 50 години.
hidrazin - майстор
thinkpad написа:
...По темата - Свободно въртя проводника в клемата Ваго. ...
И какво от това? Пробвай да извадиш жицата бе да я въртиш, само с дърпане. В една добра връзка е важен контактният натиск. Не осовото въртене. Дано да правиш разлика между двете.
Бях ти дал линк към пружинни редови клеми s номинален ток 74А. Има и за по-голям ток.
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 80#p574197
Мислиш ли че един от водещите производители на такива неща ще си позволи лукса да мами и лъже, при условие че голяма част от енергийните компании и професионалистите в тази област купуват продуктите му ??? Това не са ти Гюнсан, Хасан, Цун-кай-хей и подобни любими твои производители. Те СИ ИМАТ гарантиран пазар на изделията и то на добри за тях цени и хич не им дреме дали жицата ти се върти в клемата. Просто знаят, че проблеми няма да има по обясними причини. :lol:
PCL82 написа:
Бих предположил, че тези клеми са разчетени за служба не повече от 50 години.
А аз бих предположил друго на базата на скромни наблюдения. Някъде из темите бях писал че имам известен запас от старите български контакти. Те имат върху клемните пластини пружини, осигуряващи добър натиск върху щифтовете на щепсела. Произведени са в началото на 80-те и нямат признак на умора. Това са 30-тина години. Другите на къщата ми са същите монтирани някъде 70-те и още в отлично състояние.
Трябва ли са обяснявам, че повечето нови контакти въобще нямат пружини за този така необходим натиск? Ето ти снимка от форума на "перфектен" разклонител с нечовешки контактен натиск. :x
Изображение
:partyman:
Последна промяна от hidrazin на съб яну 25, 2014 12:10 am, променено общо 1 път.
thinkpad - майстор
PCL82 написа:
От друга страна тенденцията е да не се правят вечни неща.
А някои ми се карат за спайките със запояване. Много бавно е да се запоява, много тегаво, но за отговорни връзки - вечно.
hidrazin написа:
И какво от това? Пробвай да извадиш жицата бе да я въртиш, само с дърпане. В една добра връзка е важен контактният натиск.
Къде има по-голям контактен натиск - жица, която не се върти и не можеш дори с клещи да я извадиш, дори да счупиш клемата или клема Wago, където въртиш жицата. Алтернативно - спайка със спояване - аз върху тая връзка мога да подскачам, да я дърпам. Спойки, които съм правил - вързах двата края на кабела за една решетка и в средата, където е спойката дърпам - е, няма мърдане.
hidrazin - майстор
thinkpad написа:
Къде има по-голям контактен натиск - жица, която не се върти и не можеш дори с клещи да я извадиш, дори да счупиш клемата или клема Wago, където въртиш жицата. Алтернативно - спайка със спояване - аз върху тая връзка мога да подскачам, да я дърпам. Спойки, които съм правил - вързах двата края на кабела за една решетка и в средата, където е спойката дърпам - е, няма мърдане.
Винаги се избира оптималното и най-доброто.
Лустер клеми - Добър контактен натиск. Има възможност за корекция на присъединените кабели. Ако им няма пластините става точков е не толкова добър контакт. Също така при липсата на пластините има голяма вероятност от прерязване на кабела от болтчето. Превъртат резбите, пукат се, с времето се налага притягане. Бавно се работи с тях. Няма повтаряемост на връзките.
Спайка - Сравнително добър контактен натиск. Нужда от изолиране. Никаква повтаряемост. Бавно се работи. Заемат много място. Нямат никаква възможност за корекция на присъединените кабели. Чести пропуски в качеството от недобросъвестни монтьори.
Спойка - Много добър контакт за определено време. Много бавно се работи. Изисква се допълнително оборудване. Налага се допълнително изолиране. При киселинен флюс се налага измиване на спойкте. Често прегрява близката изолация на кабела. Допълнителни разходи за припой и флюс. Припоя "изяжда" част от дебелината на проводника. Нарушаване на контакта при много ниски температури. Много трудна повтаряемост.
Пружинни клеми - Лишени от горните недостатъци. Работи се много бързо. Няма нужда от допълнителни материали, изолиране и оборудване. Пълна повтаряемост на връзките.
Хайде почвай с корекциите. :lol: С пружинните клеми е много трудно да се издъниш дори и ти. :x
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Винаги се избира оптималното и най-доброто.
-----
Хайде почвай с корекциите. :lol: С пружинните клеми е много трудно да се издъниш дори и ти.
Не си убедителен. Гледам руснаците избягват да ги ползват за отговорни връзки. Спайка+спойка поне не се мърда.
А като ще полагам мостови кабел, без това няма как да добавям връзки, без да играе теслата. :lol:
Това за прояждането на проводника от припоя звучи леко пресилено - колко точно квадрата губя? :-D
За бавното работене - ама ние ще правим като хората или ще се циганим? Защото аз като правя като хората, го правя като за мен си. Връзка, от която кабела мога да го издърпам не ми изглежда стабилна като такава, от запоените кабели на която мога да си направя въжета за хамак, без да се притеснявам, че ще се скъсат на мястото на връзката?
А за издънването - много забавно. Кога по-точно тръгнах да отправям квалификации към теб? Можеш ли да ми припомниш?
hidrazin написа:
Трябва ли са обяснявам, че повечето нови контакти въобще нямат пружини за този така необходим натиск? Ето ти снимка от форума на "перфектен" разклонител с нечовешки контактен натиск. :
По-новите български контакти от тия, дето бяха при мен на ССБ Успех, за които в електроматериали мисля писах нещо - нямат пружинни щифтове за допълнителен натиск. Обаче Gunsan, дето ги имам сега - имат такива.
hidrazin - майстор
И какво общо имат руснаците? До сега слушам само Шнайдер, Майдер, кой как го бил тургал в Германия... Сега като ти отърва - руснаците. Остави ги тях. Те са друга бира. Още си имат разхвърляни тук-там и забравени ядрени реактори дето още бачкат и са с размера на един Голф. :lol:
Къде ги видя тези квалификации? За световни ли, за какво?
мн. квалификации, ж.
1. Само ед. Квалифициране.
2. Професионална подготовка, знания, умения. Нямам квалификация за регистратор в хотел.
3. Оценка, изказана като мнение, определение. Давам квалификации. Служа си с квалификации.
4. В спорта – квалификационно състезание.
Аз по принцип избягвам да обучавам/да давам квалификации. Мразя я тая работа. Иначе си говоря това, дето ми е на езика и на душата и на сърцето.
Пък и да придобиеш при мен квалификационна степен е много трудно. :)
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Сега като ти отърва - руснаците. Остави ги тях. Те са друга бира.
Кога съм говорил особено за Германия пък? Руснаците са правили тест с Wago и спайка. Май тука вече е бил даван. Аз взех такива, защото ми трябваше да навържа едни кабели набързо. Да пусна ток на място, дето още не е достроено и може да има промени. Колкото да свържа жичките. Ама така като гледам как се въртят проводниците, нещо не мога и да си помисля да оставя такава връзка за 10-15години.
hidrazin - майстор
thinkpad написа:
... нещо не мога и да си помисля да оставя такава връзка за 10-15години.
Лягай да спиш и спокойно остави и връзката да си върши работата ... поне още 50-тина и повече години. :-D
  • 1
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 111

Тема "Кабелни връзки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: