• 1
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 111
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
PCL82 - майстор
Роторът на една постояннотокова машина върти ли се спрямо четките-върти се. Четките притискат ли добре колектора-притискат го, има пружини. Текат ли големи токове през колектора-текат. Значи и при пружинните клеми е аналогична ситуацията докато пружината е пружина!

В последното не съм сигурен колко продължава. Защото тези пружини са постоянно натегнати и пр най-голямаото сечени за да дена клема са и доста разчекнати. При контактите щепселите обикновено не седят непрекъснато включени. При контакти с непрекъснато включени уреди и голяма консумация пластините омекват.
Тани - модератор
При контактите нагряването обикновено идва от щепсела :wink: В единствения случай на стопен контакт Шнайдер е именно единия щифт на щепсела, който беше на радиатор включен на Max наесен и изключван пролетта и така 2-3 години подред. След това бе започнал да грее контакта и бе започнала да се топи пластмасата на капака около единия щифт. Като смених щепсела, спря да грее. Смених и контакта след това, за всеки случай!

Този пример дава отговор и на другия въпрос - за контактния натиск. В контакта щифтовете също могат да се въртят, а очевидно и ЛЕСНО да се вадят. Контактния натиск на единица площ е десетки, а може и стотици пъти по-малък от този в една клема . Също така в контакта многократно се включват и изключват мощности под товар. Въпреки това контактите не нагряват и са сигурни във времето. Защо тогава пружинните клеми , които работят в доста облекчен режим се приемат така негативно от някои колеги?

Въпреки, че ако се направи експеримент с дърпане на два кабела свързани със спайка и същите с клема Ваго, аз залагам на клемите, не виждам смисъл от този експеримент, защото веднъж затворени в разклонителната кутия, няма кой да се бори с тези връзки!
thinkpad - майстор
Тани написа:
Този пример дава отговор и на другия въпрос - за контактния натиск. В контакта щифтовете също могат да се въртят, а очевидно и ЛЕСНО да се вадят...
За това съм виждал многократно повече контакти, разтопени от претоварване или лоши връзки. Отколкото запоени спайки. Определено кабелите, с които е свързан контакта не се въртят в клемите. И щепсела не се върти, защото има 2 пина.
Относно щепселите - тези, емайлираните фабрични, както и обикновените бакелитови са опасни откъм греене. Първите по принцип, вторите като се окислят и замърсят. Проблема с вторите е решим със ситна шкурка, а с първите - само със замяна. Откакто си смених щепсела на печката, спря да грее.
п.п Една спойка, трябва да може да издържи на бая дърпане без да се скъса. Иначе не е добра спойка.
hidrazin - майстор
thinkpad написа:
...Относно щепселите - тези, емайлираните фабрични, ...
Какви са тези емайлирани щепсели? Я дай един линк че нещо и чичо Гошо не ги знае.
Иначе емайлирани тенджери (за боб) има. И бойлери емайлирани има дето ги водят с гръмкото име - стъклокерамично покритие. :lol:
:partyman: 3
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Какви са тези емайлирани щепсели? Я дай един линк че нещо и чичо Гошо не ги знае.
Тия с лъскавото покритие отгоре на пиновете. Забелязал съм, че винаги греят повече и именно те топят контакти. Такива бакелитови вече са рядкост.
Junak - майстор
Уникален си. Емайлиран щепсел. Сигурно се използват за емайлирани печки. Или емайлирани бойлери.
PCL82 - майстор
Това трябва да е никелелиране, а не емайлиране. На някои места съм го срещал като байцване.
Никелът имаше по спомен голямо специфично съпротивление и сигурно увеличава преходното съпротивление, но от друга страна защитава от окисление и съпротивлението трябва да е постоянно.
thinkpad - майстор
Junak написа:
Уникален си. Емайлиран щепсел. Сигурно се използват за емайлирани печки. Или емайлирани бойлери.
Не, ти си уникален. Намираш нещо, за което да се драчиш в абсолютно всяка тема. И то обикновено за неща, които въобще нямат общо с темата. Предлагам ти да ми коментираш и пунктуацията. Или да замълчиш, когато няма какво да кажеш, по-добре.
PCL82 написа:
Това трябва да е никелелиране, а не емайлиране. На някои места съм го срещал като байцване.
Никелът имаше по спомен голямо специфично съпротивление и сигурно увеличава преходното съпротивление, но от друга страна защитава от окисление и съпротивлението трябва да е постоянно.
Точно така. Извинявам се за грешката. Думичката не бях се сетил. Става въпрос за никелиране, което е вид галванично създадено покритие. Не се окислява - така е. Обикновените щепсели като се окислят почват да греят. Но след години и се решава проблема със ситна шкурка много бързо. Обаче никелираните такива са ми загрявали и повреждали разклонители. Най-вече имах проблем с една кварцова печка. Дори на 2/3 реотана пусната, на мощност под 2000W - щепсела загряваше така, че не можеш да си държиш ръката отгоре. Беше го страх човек да я включи на 3/3, защото щепсела дори беше почнал да се топи. Сложих обикновен щепсел щепсел без никелирани пинове, работи над 24 часа без никакви проблеми, щепсела дори осезаемо за допир не се загря. Общо взето и аз мисля по въпроса това, което ти.
hidrazin - майстор
Никелът има четири пъти по-голямо специфично съпротивление от медта и не е много подходящ за натоварени връзки. Затова и не се ползва много в електротехниката. Това с никелирането на щепселите е много глупаво, освен ако не са предназначени за консуматори с малка консумация. Много обаче се използва е електрониката. Там където токът е малък и е важна защитата от корозия. На някои от компютърните платки слотовете са именно никелирани. Евтин заместител на скъпите покрития. Байцването е съвсем друга бира.
Подобна е и причината в електротехниката връзките да не се калайдисват. Калаено-оловния припой (тинола) има 10 пъти по-голямо специфично съпротивление от медта. Калайдисвайки една спайка ти и осигуряваш защита от корозия и същевременно и увеличаваш контактното съпротивление. :lol:
Между другото медта е един от трите метала измежду всички останали, които нямат сив или сребрист цвят. Другите са жълтото злато и синкавия осмий.
thinkpad написа:
...Думичката не бях се сетил...
Като не знаеш думичката, не пишеш глупости. Питаш, четеш, търсиш, обясняваш с други думи....
:partyman:
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Никелът има четири пъти по-голямо специфично съпротивление от медта и не е много подходящ за натоварени връзки. Затова и не се ползва много в електротехниката. Това с никелирането на щепселите е много глупаво, освен ако не са предназначени за консуматори с малка консумация.
Грешка. Припоят не прониква на мястото на стегната връзка/контакт между двата едножилни проводника. Така не просто не се повишава контактното съпротивление от припоя, ами припоят предпазва външно от корозия, не позволява на връзката да се разхлабва и осигурява допълнителна контактна площ, макар и с по-високо съпротивление.
Не знам за калайдисването, нас някога ни учеха в техникума многожичните проводници да им калайдисваме краищата, които влизат в щепселите и клемите на разклонителите. И нищо лошо не се е случвало. Имам запоени многожични кабели, които са прекъснати например при прерязване при работа(един ъглошлайф). Както и в други случаи, после с термошлаух и изолирбанд/бишоп. С тия връзки няма проблеми и не греят.
Имам и мога да покажа никелирани щепсели. На кабелите за захранване на компютри, както дори и малки готварски печки с консумация по 3-3,5kW са именно никелирани. Какво да ти кажа - факт. Именно от такива щепсели съм имал стопени разклонители, ако не са бакелитови или бакелитови, които не се горят, не се топят интензивно, ама пак си се пукат от топлината. Положението с тия щепсели е толкова лошо, че в комплект със замърсени пластини на контакта нагряването е толкова сериозно, че съм виждал такъв щепсел да прави дупка в балатума.
  • 1
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 111

Тема "Кабелни връзки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: