• 1
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 89
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hristomirov - специалист
Ще ме извините за грешките но не съм се регистрирал до сега във форум и още повече за глупавите ми въпроси,но ще съм ви безкрайно благодарен ако тези светодиоди светнат както трябва,за което разчитам изцяло на вас!
Последна промяна от hristomirov на пон фев 08, 2010 10:49 pm, променено общо 1 път.
hristomirov - специалист
резистора е бял голям 6К 10 вата,светодиодите са прозрачни-снимка на това мога да пусна чак утре вечер
ELEMENTAL - специалист
Значи не са дифузни светодиодите, ами високояркостни.Един типичен 10мм високояркостен светодиод издържа до към 50mA....
Провери с мултицет резистора.Измери и сумарния пад на напрежение в/у светодиодите (мултицета го слагаш в режим волтметър (за пост. напрежение) 1000V, едната сонда я връзваш към извода на резистора вързан към тях, а другата сонда я връзваш към извода на греца свързан към светодиодите) .Също така може да вържеш един варистор (~250-275V) м/у фазата идваща от ключа и 0.Не е зле да сложиш и едно предпазителче 0,1А на фазовия проводник (преди варистора). С поставянето на варистора ще елиминираш пиковете генерирани при включването и изключването на вентилатора, а също така ще предпазиш диодите при появата на пренапрежения.
P.S.За протичане на ток (с макс. стойност) 10-12mA е необходим резистор 11К / 3W (5W)
hristomirov - специалист
Благодаря-утре ще сложа варистор и ще пробвам!И последен въпрос-ако резистора е о.к. (6К),ще има ли проблем ако светодиодите са 70бр.,а не 73?
ELEMENTAL - специалист
Не би трябвало да има проблеми.
viliando - помощник
Мерси много за инфото....ще пускам снимки като направя всичко....дано е скоро :)
hristomirov - специалист
Здравей отново ЕЛЕМЕНТАЛ,здр. колеги!Мисля че направих всичко което ми каза,и така:Сложих варистор 5N391K-други подобни в маг.нямаше,но въпреки това светодиодите,които са изгорели при включване на вентилатора примигват(не знам дали е нормално-и преди беше така).Пада на напрежение върху диодите(73бр. общо-3 изгорели) е 160V.Резистора е с точност 6,85К.Ето и снимка на захранването с резистора.Ако трябва нещо друго-в момента съм работилница :?:

Прикачен файл

DSC00263.JPG
кремче за ръце
DSC00263.JPG (55.97 KиБ) Видяна 6786 пъти
ELEMENTAL - специалист
При пад на напрежение 160V в/у диодите и резистор 6,8К, тока течащ през тях е 24mA (макс. стойност).Както бях писал по-горе тока в права посока на един типичен 10мм високояркостен светодиод е около 50mA.За съжаление има и такива (предимно по-нискояркостни) с макс. ток 20-25mA.Не е ясно твоите диоди от кой вид са.Съвета ми е да прибавиш един резистор 2К/2W.В този случай тока през светодиодите ще стане малко по-малък от 18mA.
Иначе относно изпълнението - кой проводник каде отива?От това което се вижда на снимката черните проводници трябва да са фаза и 0, и те трябва да са вързани към средните изводи на греца.Червения проводник трябва да е "+" отиващ към анода на първия светодиод, а синия проводник трябва да е "-" отиващ към катода на последния светодиод.
Взел си подходящ варистор (~250V) и да, нормално е да премигват (или да светят съвсем слабо) повредените светодиоди.
П.С.Един съвет към всички - купувайте само светодиоди за които са известни параметри като ток в права посока и напрежение (пад на напр.) в пр. посока за да няма после неприятни изненади :klugscheisser: :wink: .
hristomirov - специалист
Така!Относно изпълнението по снимката всичко е точно както казваш,като съм взел в предвид уточненията за светодиодите за анод и катод от този форум.Утре ще сложа допълнителният резистор и ще преразпределя светодиодите на 70бр,като махна изгорелите.А относно светодиодите-аз съм от Търговище и има само 1 специализиран маг. за електроника в който работят 2 девойки които ги разпознават само по цвят и големина,точно като мен и няма как да разбера какво купувам :party: След като завърша мисията най-накрая(надявам се утре) ще пусна снимки на тъмно-ефекта е доста пространствен.Благодаря ти за оказаното внимание :-D
hristomirov - специалист
Между другото какво ще стане ако объркам - и + на последователно свързаните вече светодиоди към захранването?!Ще светнат ли или не?
  • 1
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 89

Тема "Осветление със светодиоди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: