• 1
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 111
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
jekasus - майстор
thinkpad написа:
jekasus написа:
С подходящ инструмент - да. Ако караме със ножката - 50/50.
Според теб - поне 50% от електротехниците имат ли специални инструменти за случая?
Само в Сопот и Казанлък си ползват спец.инструменти :-D (предполагам - книпекс), останали май си карат със макетно ножче :-D
Вчера имах проблеми със тока, дойде ремонтната група. Прехвърлиха моя рекордоман на другата фаза, свързването направиха със усукване :-D
Тани - модератор
Ако под Сопот имаш предвид мен, оголвачките ми са Рико. Не струват шапка пари и всеки може да си купи, АКО ИМА ЖЕЛАНИЕ! Това е инструмент, който си изкарва парите за няколко часа само от спестеното време. За качеството на оголване дори няма да споменавам. Особено ако с ножа е завъртяно около кабела, за да се среже изолацията му :axe: :axe: :axe:
hidrazin - майстор
Що пък точно Книпекс? Ако ми трябват - да. За в момента ползвам някакви за кримпване на неизолирани кабелни накрайници за около 30-40 лева и една заголвачка за 10-тина лева. Просто не ми трябват други. Няма смисъл да се поддържат всички видове кабели и размери ако не ги ползваш.
Макетното ножче е подходящо за картонаджиите. За ел. техник е меко казано неподходящо като и разните видове джобни ножчета. За цепене на външна изолация си имам други "специализирани" инструменти собствена изработка. :)
:partyman:
thinkpad - майстор
Тани написа:
Особено ако с ножа е завъртяно около кабела, за да се среже изолацията му
С малко опит и клещи резачки става. Завърташ клещите около изолацията, без да я прорязваш нацяло, хващаш я и дърпаш. Ако нямаш специални инструменти. С ножа има голям шанс да се пореже човек. :) А, да - клещите не трябва да са тъпи.
hidrazin - майстор
За..би порязването. Кьорав карти не играе. По-кофтито е като прережеш самата мед.
:partyman:
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
За..би порязването. Кьорав карти не играе. По-кофтито е като прережеш самата мед.
За това - клещи резачки. Само завърташ 2-3 пъти и дърпаш. Другият вариант е с резачки да захапеш изолацията на 2-3 места, без да стигаш до жилото и после с ръка или с обикновени клещи да завъртиш изолацията - откъсва се парчето преспокойно.
Тани - модератор
И всичкия този тормоз, защото ти се свиди за една кутия цигари :?
Точно толкова струват едни оголвачки.
Моите ги бях забравил в един автосалон и явно не са знаели какъв е този инструмент, защото бяха се опитвали да режат болтове с тях и доста ги бяха заоблили. След няколко седмици като си ги видях, си помислих, че трябва да си купувам нови. Оказа се обаче, че си вършат работата точно както преди. Описах тази случка заради твърдението ти, че клещите трябва да са остри. Колкото са по-остри, толкова вероятността да повредиш жилата е по-голяма.
Та пак стигаме до извода, че да се спазват правилните технологии и да се ползват правилните инструменти не е въпрос на пари и клиенти, а въпрос на информираност и желание, а най-вече на манталитет.
thinkpad - майстор
Тани написа:
Та пак стигаме до извода, че да се спазват правилните технологии и да се ползват правилните инструменти не е въпрос на пари и клиенти, а въпрос на информираност и желание, а най-вече на манталитет.
Клещите трябва да са остри, защото техниката го изисква. Не трябва да натискаш, но да направиш белег във външната изолация или вътрешната изолация, който да я отслаби, без да стигаш до самото жило. А и аз говоря какво може да се направи, ако няма човек специални инструменти, за да не използва нож, с който може да се пореже.
PCL82 - майстор
То много неща могат да се направят без специализиран инструмент ама професионалистът по това се познава.

Има една приказка дет се вика: "Отишъл на сватба пък си забравил инструмента"
Тани - модератор
+1
От друга страна, защо трябва да си професионалист, за да си купиш инструмент за 5-10 лв. за да не се мъчиш, за да правиш нещата качествено и да постигнеш повтаряемост. Както писах по-горе - въпрос на манталитет. Виж, ако говорим за кербоващи клещи, чиито цени са окало 200лв, това е съвсем отделен въпрос и тогава може да се коментира рентабилността.
Хидразин, забравих да питам какви са тези твоите за 30-40 лв :? Такава сума бих отделил, за да мога да работя и с ПВА2
  • 1
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 111

Тема "Кабелни връзки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: