• 1
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 216
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Хайде сага да ни обясниш как трябва да е направена. Ааааа... И ще те помоля да се обосновеш.
Спайката се прави като взаимно се усучат един около друг всички проводници. Хваща се сбора проводници с клещи, а с други такива се завива. Не се навиват 2 проводника върху трети, понеже това не подсигурява необходимото контактно усилие. Ако не беше прегънат дебелият, по-тънките просто можеха да се изхлузят от него. На нулата имаше точно 2 витки по същият начин, дори по-лош.
Проводниците от връзката на картинката по-горе, ако застопоря дебелият и се опитвам да въртя другите два - без особено усилие се въртят свободно.
hidrazin - майстор
thinkpad написа:
Спайката се прави като взаимно се усучат един около друг всички проводници. Хваща се сбора проводници с клещи, а с други такива се завива. Не се навиват 2 проводника върху трети, понеже това не подсигурява необходимото контактно усилие. Ако не беше прегънат дебелият, по-тънките просто можеха да се изхлузят от него. На нулата имаше точно 2 витки по същият начин, дори по-лош.
Проводниците от връзката на картинката по-горе, ако застопоря дебелият и се опитвам да въртя другите два - без особено усилие се въртят свободно.
Мисля че нещо не си ме разбрал. Не питах ти как правиш спайката а как трябва да се направи - обосновано.
А обосновано означава да цитираш, дадеш линк, копие на страница ... от някой учебник, закон, наредба, наставление, инструкция ... и така нататък.
Това дето ще ми го покажеш да е в сила - дмек да е от последните примерно 25 години, да се преподава някъде и така нататък.
Не ме интересува на какво те учил тати, комшията или продавача от магазина за плод и зеленчук. И там примерно трябва да се съдържа следното:
Два едножични изолирани проводника от по 1,5 квадрата се съединяват чрез усукване като им се премахне изолацията на ..... сантиметра.
Захващат се с един чифт клещи в края на оголеното а с друг чифт клещи се усукват взаимно.
Броя взаимни усуквания между двата проводника на линеен сантиметър не трябва да бъде по-малък от ..... броя за да се постигне нужната здравина на съединението и необходимото контактно съпротивление.
Броя взаимни усуквания между двата проводника на линеен сантиметър не трябва да бъде по-голям от ..... броя за да не предизвика изтъняване и прекъсване на някой от двата или и на двата проводника.
Крайният резултат трябва да бъде два взаимно усукани проводника като дължината на усуканата част не може да бъде по-малка от .... сантиметра.

И после за 3, 4, 5 ... проводника. После за други сечения. После за проводници с различни сечения. Ако намериш може и да е в табличен вид. :-D
:partyman:
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Това дето ще ми го покажеш да е в сила ...
Такова няма в сила. Свързването тип "спайка" вече е неофициален, но масово разпространен метод. В книжките обаче пише клеми, кербоване и т.н Понеже клеми не са сложили и отправяше някакви коментари по въпроса казах, че са можели поне спайките да ги реализират по-отговорно.
Основната причина в днешно време в наредбата да се избягва спайката е, че всеки може да си я направи както си знае. При клемите и кербоването връзките стават относително еднотипни с много по-малка възможност за субективност и грешки породени от такава.
hidrazin - майстор
thinkpad написа:
...Основната причина в днешно време в наредбата да се избягва спайката е, че всеки може да си я направи както си знае. При клемите и кербоването връзките стават относително еднотипни с много по-малка възможност за субективност и грешки породени от такава.
Правилно. Гледам - учиш се. Преди беше върл спайкаджия, клеми не признаваше а сега искаш клема да ти сложат. :-D
:partyman:
Chefo77 - майстор
Да те бодна (не лично, просто да се сетиш) - Хидрата ти спомена за това кой трябва да плаща клемите, ако ги монтират. Ти ги съдиш за това колко безотговорно правели спайките. Нали работника беше прав за това колко отговорно да си върши работата. Ето - виновни ли са спайкаджиите в момента или виновният е само работодателят им? Така са свикнали, така са решили - така ги правят. По твоята логика - би ли ги защитил като работници или не - когато е срещу теб?
Не казвам, че не си прав!!! Моите спайки ги прави еладжия и точно както ти го описа ... само че с един брой клещи.
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Правилно. Гледам - учиш се. Преди беше върл спайкаджия, клеми не признаваше а сега искаш клема да ти сложат.
Говоря за клема, защото спайка по наредбата не би трябвало да се прави. Спайките си ги харесвам и ги смятам за сигурни, но само по мой тертип. Проблемът е, че стандартизация няма и някои хора ги правят излагация като на снимките по-горе, които съм дал. У нас съм правил всичко почти само със спайки. Само на някои места, където аванси няма и няма алтернативи съм ползвал клеми. Това са общо 2 места. Едното съм удължавал проводници за разклонителна кутия, като може и скоро да се мести/променя, та нямаше смисъл да правя спайки. На второто просто няма аванс. И се надявам Ваго-то да издържи, а да не прави проблеми. Ако прави - резачките, къртене и смяна на връзката с твърда - спайка със спойка. То и там не е за дълго, може да подменям инсталация.
Chefo77 написа:
Да те бодна (не лично, просто да се сетиш) - Хидрата ти спомена за това кой трябва да плаща клемите, ако ги монтират. Не казвам, че не си прав!!! Моите спайки ги прави еладжия и точно както ти го описа ... само че с един брой клещи.
EVN да ги плащат бе. И да бъде глобяван EVN за всеки случай, където оставят табло с предпазител на нулата. Малко пари ли изядоха и изнесоха в чужбина тези? Работникът може да избере дали да вложи старание или само да влага до санитарният минимум. Тези връзки са под него. Не може да застрашаваш живота на хората - не е етично.
Иначе може и с едни клещи да се направи, но е по-лесно ако го правиш с чифт. Защото като усукваш, но хванеш проводниците до оголеното - не се придърпват допълнително проводниците, което може да се получи в противен случай. Така силата е съсредоточена между двете точки, в които си хванал проводниците и се получава по-добре.
Chefo77 - майстор
Е па може и с втори чифт да е бил Павката, и да не съм го забелязал. Или с времето пръстите да са му станали като клещи ... :lol:
При все са мноого здрави. И много стегнати и много омотани с изолирбанд.
thinkpad - майстор
Chefo77 написа:
...Или с времето пръстите да са му станали като клещи ...
:lol: :lol: :lol: Това задължително се получава, особено като почнеш да правиш спайки с дебели проводници от 4/6 квадрата. На мен палецът и показалецът по едно време ми бяха станали толкова мазолести... :-D А изолирът и то много от него е задължителен при тоя тип връзки.
Което ми напомня един път как връзвах един 6 квадрата СВТ на чашките на вила(идващ от таблото на енергото през стълба към чашките на вилата) умниците като им отрязали тока на вилата, поискали ток от съседа и пуснали един въздушен ШВПС да се влачи, а пък резнали кабела на енергото от чашките... :lol:
MIRO_073 - майстор
Абе Тинки ти имаш ли връзка с главния мозък бе??? Все едно да се цупиш като пубертет, ако правят тротоара пред вас с плочки, че не направили и ТВОЯ двор!!! 1 000 000 пъти ти казаха - ЕВН-на е до техния електромер било той отвън или вътре или отзад... или... АМи ако ТИ сложиш умишлено предпазител на нулевия проводник след тях пак ли да ги съдят бре?

П.П. И основите на стопяемите 25А предпазители не са Е22, а Е27
thinkpad - майстор
MIRO_073 написа:
П.П. И основите на стопяемите 25А предпазители не са Е22, а Е27
Мерси за корекцията. Наистина са E27. Моя грешка. Не се "цупя" заради това, че таблото е било калпаво. Просто като са преместили електромера, чиито клеми са се ползвали за връзките - смятам, че по-старателно е трябвало да свържат проводниците след себе си. Защото именно след електромера са били посочените неща, но някой го е резнал с клещите-резачки.
  • 1
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 216

Тема "ЕЛ. АБСУРДИ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: