• 1
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 111
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
MIRO_073 - майстор
Тани написа:
Хидразин, забравих да питам какви са тези твоите за 30-40 лв :? Такава сума бих отделил, за да мога да работя и с ПВА2
За какво точно ти трябват клещи? За изолирани и неизилирани накрайници? За "автомобилни" кабелни обувки? За изолирани "автомобилни" кабелни обувки?
thinkpad - майстор
Тани написа:
.
Хидразин, забравих да питам какви са тези твоите за 30-40 лв :? Такава сума бих отделил, за да мога да работя и с ПВА2
ПВА2 особено лесно се свързва към контакти и винтови клеми. Не, сериозно - предпочитам да избягвам многожичните проводници, защото докато навиваш винтове за захващане, част от жичките могат да се прекъснат и губиш сечение. Трябва да се калайдисват по стар манталитет. А дали с калайдисване или накрайници, много контакти не могат да поемат многожичен кабел.
А за кабелите - стига с тази повторяемост. Някой ще му трябва да направи една връзка у тях, примерно при някакъв проблем. Няма да бяга в неделя вечерта специално да търси клещи за оголване на кабели. Не всички в тоя форум са специалисти и това им е занаята.
MIRO_073 - майстор
thinkpad написа:
ПВА2 особено лесно се свързва към контакти и винтови клеми. Не, сериозно - предпочитам да избягвам многожичните проводници,
Ко рече??? КО-НЕ
thinkpad - майстор
MIRO_073 написа:
Ко рече??? КО-НЕ
Миро, явно не си си пробивал дупки в пръстите от жички на многожични проводници, които тръгват на където си поискат. Някои от контактите, които слагам, имат отзаде дупка точно колкото за 2,5мм2 едножичен кабел - така поне ми изглежда(ELBI) Ако хвана един многожичен кабел, първо трудно ще го напъхам в дупката, без нито една жичка да се изметне, второ - като затягам винта може да прекъсна част от жичките. Ако реша да го калайдисвам, както са ме учили някога в техникума - може да не влезе въобще. Същото е и ако реша да му сложа някой кабелен накрайник. Да не говорим, че на многожични кабели не може да се прави спайка по никакъв начин и единственото решение е запояване или клема.
PCL82 - майстор
За многожичните проводници си има гилзи и с тях става като едножилен. Кеф ти с пластмасов машет, кеф ти без. Става по бързо от калайдисването и няма проблем с разтварянето на медтта от припоя.

На един професиналист му трябват следните клещи:
Клещи за отстраняване на изолация.
Клещи за гилзи за многожични проводници.
Клещи за кримпване на голи автомобилни кабелни обувки/или обувки с изолация
Клещи за кербоване на масивни кабелни обувки и муфи.

Обичайно:
Универсални клещи 2бр.
Секачки
Островърхи плоски клещи
Клещи с кръгли челюсти за оформяне на уши-по бързо и лесно се работи с тях, отколкото с островърхите плоски клещи.
Клещи с извити челюсти-има извити надолу и извити настрани.
Пинсети
Зъболекарско огледалце и лупа с голямо увеличение
Комплекти отверки, гаечни ключове, шестограни, евентуално динамометрична ръкохватка със сменяеми накрайници.
Различни самоделни кукички, шила и щипки за придържане и прихващане на трудно-достъпни места.

Допълнително може:
Клещи за RJ конектори 11 и 45.
Клещи за разтегателни каучукови шлаухи за надяване върху кербовани обувки (вместо термосвиваем шлаух), приличат на гинекологичен разширител с три пръста.
Терминатор за телефонни реглети.

Допълвайте списъка...
Последна промяна от PCL82 на вт яну 28, 2014 5:10 pm, променено общо 1 път.
jekasus - майстор
thinkpad написа:
MIRO_073 написа:
Ко рече??? КО-НЕ
Миро, явно не си си пробивал дупки в пръстите от жички на многожични проводници, които тръгват на където си поискат. Някои от контактите, които слагам, имат отзаде дупка точно колкото за 2,5мм2 едножичен кабел - така поне ми изглежда(ELBI) Ако хвана един многожичен кабел, първо трудно ще го напъхам в дупката, без нито една жичка да се изметне, второ - като затягам винта може да прекъсна част от жичките. Ако реша да го калайдисвам, както са ме учили някога в техникума - може да не влезе въобще. Същото е и ако реша да му сложа някой кабелен накрайник. Да не говорим, че на многожични кабели не може да се прави спайка по никакъв начин и единственото решение е запояване или клема.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=V2JmSBJ2_wM[/youtube]
Тани - модератор
Когато фактите говорят и Боговете мълчат!

Това е любимия ти кабел 4mm²

Прикачен файл:
P1760044.JPG
Приготвил съм го за печка за вграждане:
Прикачен файл:
P1760037.JPG
И за да изпреваря следващия ти въпрос, ДА,събира се в конзолната кутия:
Прикачен файл:
P1760040.JPG
Прикачен файл:
P1760041.JPG

Когато говоря нещо, обикновено съм сигурен! Кажи ми сега как бих могъл да скъсам дори една жичка от кабела с болта? Това не може да стане по две причини

-жичките са защитени
-дори да не са защитени, клемата на контакта ги придърпва всичките и им създава еднакъв контактен натиск, без вероятност да ги смачка или прекъсне!

Май пак си се върнал в миналия век, като ни разправяш приказки от тогава! Свери си часовника.... упс , годината на календара! Доста неща от практиката ти, са ЗАБРАНЕНИ! Ако можеше да ползвам ПВА2 без кербоващи клещи , щях да го ползвам. Но аз засега не го ползвам, защото няма да изпълнявам изискванията!
Junak - майстор
PCL82 написа:
Допълвайте списъка...
... и един индукционен фазоуказател.
thinkpad - майстор
Тани написа:
Когато фактите говорят и Боговете мълчат!
Тани, зависи от модела на контакта. Казах ти конкретно с Elbi става въпрос. Мушкаш кабела в една дупчица 2,5мм2 и завиваш с винт. Не е подобна конструкция на дадената на картинката. Няма място нито за калайдисване, нито за гилзи. Не ми се търси или сваля контакт, за да покажа такъв.
Виждам, че всички сте големи специалисти и веднага се нахвърляте, но мислете малко преди да пишете. Не всички контакти са като българските - с гол винт или подобни на дадените от теб на картинката. Специално за двойните на ELBI говоря, потърси такъв. Очевидно е, че ПВ-А2 е по-труден за работа. Именно аз избягвам многожичните проводници, освен за шнурове със съответните клеми или кабелни обувки.
hidrazin - майстор
Тани написа:
Ами някакви съвсем обикновени за точно такива накрайници от твоите снимки. Не намирам точната снимка в нета. Ей такива от близкия магазин. Гледам етикета 32,18лв.Значи съм ги взел за под 30 лева. :? От 0,75 до 10 квадрата.
Прикачен файл:
1111.jpg
:partyman:
  • 1
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 111

Тема "Кабелни връзки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: