• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Милен - майстор
То 30мА могат да те тръшнат в банята, а ти си мислиш че ще устискаш на 100мА :lol:
Милен написа:
То при определени условия и ДТЗ с 30мА ток на задействане няма да помогне. Например ако си мокър под душа съпротивлението на кожата силно намалява, а това съпротивление е най голямото по веригата на възможния токов удар.

Ето и още нещо интересно писано от един руснак, което хвърля камъни по рекламите за ДТЗ:
Пороrовые неотпускающие токи различны также у мужчин, жен
щин и детей. Приближенные средние значения их составляют: для му
жчин 16 мА при 50 rц и 80 мА при постоянном токе, для женщин
соответственно 11 и 50 мА, для детей 8 и 40 мА.
8мА е неотпускащия ток за деца - като хване жицата мускулите се свиват и не може да се пусне само, по нататък е ясно какво ще последва. :cry:

Ето и източника http://publ.lib.ru/ARCHIVES/D/DOLIN_Pet ... P._A..html В първа глава са разгледани въпросите за въздействието на електрическия ток върху човека.

Сега някой да не ме оплюе че съм против ДТЗ, като пиша такива работи. Няма такова нещо винаги една допълнителна защита е полезна. Просто искам да кажа че не трябва да се разчита на сто процента ДТЗ да те пази от ПРЯК допир.
fikata - майстор
pac_ написа:
fikata написа:
Ток на сработване /ток на утечката/ ДТЗ за бойлер
30 mA /милиампера/
Моля, колега направете справка с Наредба № 3
/от къде ги изкопахте тези 100 mA/
:?
Нищо не Съм изкопал?Ток на сработване До100мА!!!Чети правилно!Не Ми вади наредби!Като много знаеш,какво ще стане ако ДТЗ е 30мА?Кажи де?Кажи?Обясни Ни?Нали тука Всички Са големи разбирачи!?Ако напишеш нещо ,което не е по "наредба 3",значи е грешно,така ли?Нямаш право на мнение?За всяка тема се получава: "Кой е по-по-най"!!! :lцl:
Имаш си мнение.Твое си е.Ползвай си го за себе си.Даже да е грешно..Но не го налагай на хората, които са влезли в този технически форум да научат нещо.
Наредба № 3 за устройство на електрическите уредби и електропроводните линии
....Чл.1799 За токови кръгове,захранващи контакти в помещения с повишена опасност и особено опасни помещения/напр. БАНИ в жилища и към хотелски стаи/ ЗАДЛЖИТЕЛНО ЗП се избират с номинален ток на сработване не по голям от 30 mA...
Дали признаваш правилници и наредби и ги спазваш си е твоя работа...Но те са за това - да не си бъркаш в носа и да пляскаш произволни числа с които да се подвеждат незнаещите ....
Само няколко реда по нагоре , най отгоре като важна тема е ДТЗ..Там ще намериш отговори на другите си въпроси...
Последна промяна от fikata на пет юли 24, 2009 10:36 am, променено общо 1 път.
zz_stefanov - майстор
pac_ написа:
filmatoplo написа:
Към ел спецовете на които уважавам мнинието-защо при допир с душа леко ме щипва по раничка . Ако реша да сложа -монофазна ДТЗ има ли 40-63 амперови .
Виж Си заземяването или зануляването на бойлера!Има ли го въобще!?Важно е!И може вече нагревателя да е"пътник"?А може да се оправи и с "зануляването". Когато се слага деф.ток.защита на бойлер най-важното е тока на сработване до 100мА(милиампера)! При твоя случай,ако монтираш такава защита(100мА),по-вероятно няма да можеш въобще да вкл. бойлера,защото имаш някъде утечка!С фазомер нищо не се пробва ,само има ли напрежение!Правилната проба е с пробна лампа.Ако имаш мултицет,премери съпротивленията на нагревателя и премери изолация-(нагревател към корпуса на бойлера).Ако имаш съмнения или уреда показва,че нещо "не е наред",отвори фланеца и му направи една "ревизия"..Ако е с анодна защита ,сигурно и тя липсва-смяна с нова.Толкова от мене.Ако има нещо друго-питай. :prost:
П.П Имате ли трафопост наблизо и какво е напрежението,измерено с мултицет?
Прочети по добре тази и другата тема в която filmtolplo е описал инсталацията на "къщата".
Отделно заземяване и събирането на нулата и земята вътре в бойлера ще доведе до големи големи токове на утечка. За това е необходимо прекарване на заземителен навсякъде.
Подобряване пък само на зануляването в случая няма да прекрати усещането за напрежение при къпане, защото в сградата има проблем с нулата. Тя е от проводник с малко сечение а и вероятно е зле навързана.
Основното е да се оправи нулата. Ако направи трипроводна инсталация и сложи ДТЗ при това състояние на нулата, не виждам особен смисъл.
Аз лично се ангажирам с писането в тази тема, защото съм на мнението, че направи сам в сферата на ел. инсталациите не трябва да има, ако не притежаваш съответната квалификация. За жалост много инсталации се правят от хора, които като докарат фазата до консуматора и им светне фазомера считат, че са свършили работата.
Инсталацията на filmtoplo е пример за това.
filmatoplo - майстор
Земното и нулата са свързани на обща шина още доло в главното табло - по етажите си върви само нула и фаза . Сега направих само мостче в бойлера между нула и корпуса. Какво още иска :?
lubomirlz - специалист
Трети проводник си иска и да провериш навсякъде за хлабави връзки.
filmatoplo - майстор
За трети проводник е исключено за сега - нали преди 3-4 години всички сгради се правиха с 2 проводни инсталации -карат си така . Свидетел съм бил на изграждането на ел поне на 15 хотела по този начин . Нали като погледнеш в таблото се вижда само една шина за нула и на нея заварена шина на земното от кола . и нагоре по етажите само нула и фаза . Чак сега ги правят с 2 отделни напълно изолирани една от друга шини за нула и земно -кой ти беше чувал за такова нещо. Пък нали енергото са ни захранвали -те не знаят ли .
zz_stefanov - майстор
filmatoplo написа:
Земното и нулата са свързани на обща шина още доло в главното табло - по етажите си върви само нула и фаза . Сега направих само мостче в бойлера между нула и корпуса. Какво още иска :?
... от приказките в темата с изгарящите крушки, стана ясно, че 4мм2 нула в случая е недостатъчна. Да ти направи някой наново сметките и сменяй кабела от таблото на улицата до таблото/таблата в къщата. Добрите връзки в случая са необходими но недостатъчни за да се оеднакви напрежението на корпуса на бойлера със земята. Пък ако в последствие направиш и трипроводна инсталация след таблото в къщата ще е най добре.
lubomirlz - специалист
Абе никой не ти говори за отделни шини и тем подобни. Пусни само един проводник директно от нулата на таблото до бойлерите и го ползвай само за защитен. Вземи едно топче 100 метра жълто-зелен 4 квадрата и си защити всички бойлери няма да е повече от 70-80 лева.
А пък като събереш пари си оправи цялата инсталация.
zz_stefanov - майстор
lubomirlz написа:
Абе никой не ти говори за отделни шини и тем подобни. Пусни само един проводник директно от нулата на таблото до бойлерите и го ползвай само за защитен. Вземи едно топче 100 метра жълто-зелен 4 квадрата и си защити всички бойлери няма да е повече от 70-80 лева.
А пък като събереш пари си оправи цялата инсталация.
Този проводник в случая няма да промени нищо и ще продължи да удря ток, защото основния проблем му е в нулата на кабела между уличото електромерно табло и сградата.
За n-ти път: трябва да се провери всичко на място от квалифициран техник и да се оправи нацяло.
filmatoplo - майстор
След месец къщата се опразва и ще се заловя с прекарване на нова нула , старата ще оставя за др 2 етажа за моя ще си пусна нова 10-12 кв мм нмогожична и отделно ще забия оригинален заземителен кол в двора с връска в таблото .От таблото в приземния етаж имам 2 кабела 4 кв мм които ми тръгват до стаите - там имам др апартаментни табла. Мисля още доло на двата кабела да сложа 2 бр ДТЗ . А по етажа да зануля всичко -бойлери и контакти. Смятам че ще постигна повече от сега .Ако правилно съм разбрал -при пробив на нагревател или някакво късо от контакт -ДТЗ то ще изключи и готово .
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Проблем с бойлера" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: