• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 14
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
joe007 - специалист
rettere написа:
alsted написа:
rettere, не се бъзикай с човека [-X :само дестилираната вода се приема за диелектрик, в питейната така или иначе има достатъчно соли, киселини или основи-така че защо да не я разглеждаме като слаб електролит?
Кое е анод и котод зависи от поляритета-при променлив ток как се определят :?
Относно гаранцията-ние както сме изписали три страници, производителя за да не я уважи ще напише 33, със оневиняващи го причини!
Ти като ходиш на хотел, преди да влезеш в банята сигурно тичаш до рецепцията да поръчаш изключване на бойлера им :lol:
тъй де,при променлив ток анодната защита анодна ли е или катодна :?
ако нагреватела се разяжда и от химична корозия/не само от електрохимична/,тогава как анодната защита/винкела/ще спре чисто химичната корозия?
НЕ се заяждам с човека,уважавам всяко мнение/приемам критики/.
За мен всичко е от калпав материал.
Интересно как може да се изолира електрически фланеца от балона,нали болтовете са метални и са стегнати по-яко и от евентуален ел.мост.
Както и да се изолира фланеца файда никаква.Това което бях написал не съм го измислил аз.Има го предполагам в учебниците по химия.Нарича се корозионен галваничен елемент,тоест не му трябва ток на нещото за да има електрохимична корозия.Какво му е нужно писах в предния пост.Как се определя анод и катод в този елемент -пак в предния пост. :)
П.С.В много от случаите дори и материала да е добър едно неправилно заваряване може да обърка тотално нещата.
alsted - майстор
Моето мнение по темата е: че е мит, че когато водосъдържатела е неръж става нещо... и нагревателите горат по-често :!:
alsted написа:
От около 30-тина години ползваме първия си бойлер от неръждавейка/поръчка-ръчна изработка/.Нагревателя е сменянян само веднъж някога :!: Втория го ползвам 12 години-не съм сменявал нагревател :!:
Не отричам, че на теория могат да се докажат всякакви химични реакции, но на практика-не са меродавни.От значение е само качеството на материалите и самото изработване!
Duke_BG - специалист
направи и още нещо :
като написа неръждаем бойлер си го представих с елипсовиден фланец а той няма такава твърда ел връзка с водосъдържателя но нямя да е излишно да свържеш централния болт на нагревателя към фланеца и към водосъдържателя за да анулираш всякакви разлики в потенциала .
направи и още едно измерване :
разкачи кабелите на бойлера и измери напрежението между : фаза и тръба, нула и тръба
alantion - специалист
Duke_BG написа:
направи и още нещо :
като написа неръждаем бойлер си го представих с елипсовиден фланец а той няма такава твърда ел връзка с водосъдържателя но нямя да е излишно да свържеш централния болт на нагревателя към фланеца и към водосъдържателя за да анулираш всякакви разлики в потенциала .
направи и още едно измерване :
разкачи кабелите на бойлера и измери напрежението между : фаза и тръба, нула и тръба
Уточнявам предварително,ако съм пропуснал:
Водосъдържателят (и фланеца с тръбата за релето )е от неръждаема стомана,производство на елдоминвест-Варна
Фланеца е кръгъл с 8 болта .-стандартните
Има ел връзка между гърнето и фланеца 1.чрез болтовете , 2. чрез допълнителен жълто-зелен 2.5 мм кабел

Не ми стана ясно как да замеря на практика потенциала между нула и тръба. Моля приятел дай малко инфо. Това не съм го правил
Милен - майстор
С мултицет на обхват променливо напрежение, едната сонда на почистено място на тръбата другата на клемата на нулата. Може да пробваш и нула спрямо гайката на нагревателя. Ако са с равни поренциали напрежението трябва да ти е нула. Другия вариант е между фаза и корпус, гайка на нагревателя, тогава трябва напрежението да ти е еднакво с това спрямо нулата.
Тия мерения стават с бойлер под напрежение и са си доста опасни.

Не знам Duke_BG при разкачени кабели какво ще мери - едното нищо, при положение че бойлера е с меки връзки.
alantion - специалист
ОЩЕ МАЛКО ИНФОРМАЦИЯ ОКОЛО ПРОБЛЕМИТЕ В ТЕМАТА:

Днес преди да окомплектовам бойлера ми щъкна идея да проверя дали наистина това казанче е от неръждаема стомана или е от ОНЯ МАТЕРИАЛ който ползват при направата на барабаните на автоматичните перални(дори и при казанчетата на българските обикновени перални ,които се "водят" за неръждавейка а магнита се лепи за тях .
Някои дори си правят казани за варене на ракия от такива.
Какво установих:
Вързах един магнит за конец и го прекарах покрай каанчето и фланеца. За моя голяма изненада магнита се лепваше само по шевовте. Това ми подсказва,че заварките са правени със електрод съдържащ желязо. !?
Това нормално ли е или е предпоставка за коментари?
Милен - майстор
Доста съмнително изглежда :?

А каква е дебелината на ламарината на гърнето можеш ли да прецениш, преди време се бях наканил да си взема такъв но познати ме разколебаха - били много тънки.
alantion - специалист
Милен написа:

А каква е дебелината на ламарината на гърнето можеш ли да прецениш, преди време се бях наканил да си взема такъв но познати ме разколебаха - били много тънки.

Ами не съм подлагал на съмнение инженерната мисъл на завода във Варна. Не допускам да не е изчислено работното налягане и завишено с необходимите N-ПРОЦЕНТА.

По-скоро съмненията ми са около качеството на заваръчния шев. ,защото съм чел във форума че е имало серии в които казанчетата от нер.стомана протичали ТОЧНО от шева (фабрична изработка)
Virtuozo - специалист
alantion написа:
Милен написа:

Ами не съм подлагал на съмнение инженерната мисъл на завода във Варна. Не допускам да не е изчислено работното налягане и завишено с необходимите N-ПРОЦЕНТА.

По-скоро съмненията ми са около качеството на заваръчния шев. ,защото съм чел във форума че е имало серии в които казанчетата от нер.стомана протичали ТОЧНО от шева (фабрична изработка)
Човеко заобикаляш проблема! дай да измислим как да не сменяш нагреватели като носни кърпи,пък после като ти се пробие и балона,тогава ще му мислим :!:
alsted - майстор
Милен написа:
...
Не знам Duke_BG при разкачени кабели какво ще мери - едното нищо, при положение че бойлера е с меки връзки.

Точно при разкачена нула от бойлера трябва да мери дали има потенциал-при слаба връзка в главно табло на нулата, през товара на съседите нейния потенциал се покачва.Съпротивлението на мултицета е значително по-високо(>20кОма/V) от това на ширмовката, така че пада върху нея може да се пренебрегне при това измерване. Когато бойлера е занулен/с надеждна връзка/ няма как да има потенциал между него и нулата. Между него и изправен земен контур-да, но ако случайно разполага с такъв.

Пробата с магнита касае заварчика, но не е критерии за това дали ламарината е менте. Барабаните на автоматичните перални са си от неръж-не са хромирани /но казаните са си черни/
Последна промяна от alsted на ср окт 28, 2009 9:41 am, променено общо 1 път.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 14

Тема "МИТ ли е или факт следният проблем?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: