Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
diss - специалист
lyubohar - майстор
Да,такива са повечето,които се продават.
a4o_ivanov - специалист
Само за информация.Перла 05 на около 20 години преди 2 месеца се запали програматора. Не съм очаквал ,че може да стане пожар точно от него.Запали се качествено,посред нощ както перем на нощна.Добре ,че не бяхме заспали и успях да я извадя от нишата пълна с вода и пране,отворих горния капак ,огъня се разгоря повече но така можех да гася огъня.Разминахме се леко.Та внимавайте с нагорели кабелни обувки по прогаматора и навсякъде другаде.Мислех ,че може да стане пожар от камината с която се отоплявам а то стана от пералнята.Вече е на вторични.Така,че обръщайте внимание на дребните неща аз не обърнах внимание и пострадах.Сега съм поставил димни аларми във всяка стая.Инвестицията е по малка от ремонт на изгорял апартамент.И вече имам пожарогасител не само в колата, но и в апартамента и всички са запознат как се работи с него. След ужаса който преживях ,разбрах ползата от тези неща.Дано не се налага да се използват,но мисля трябва да ги има във всеки дом.
ditronix - специалист
Аха, трябва да се внимава. И при мен се запали една ПЕРЛА. Ей тъй не искаше да върти добре, тръгва, спира, понякога хич даже изобщо не мръдваше...... Ток да те убие, вода да те удави, пране да те зарови-ужас. Майка ми- на легло. И една вечер викам "Майната му, пускам я , ако завърти- да върти докато може.". Е, завъртя, отидох да вечеряме и по едно време звънчето звъни- майка ми си имаше един звънец, с който ни викаше жената когато има нужда. Отивам и какво да видя- в стаята дим и смрад. Пералнята гори! Хвърлих се като.....е, стига с романите, дръпнах щепсела, метнах едно одеало уж на мотора, ама и то пламна. Хукнах в банята, напълних половин кофа вода и омазах напълно положението. Ама поне огъня угасих. Викам си "Майка му и мотор, призна си!". Ура-тута, договорих пренавиване, след няколко дни взех мАторЯ, курдисах го на мястото му, ремък, жици, вода, пране, прах и бастър копчето. Да, АМА......барабанът завъртя едва. Взех да се сещам че ключето от бараката е другаде. Обадих се на един познат и той ми вика "Що не смени кондензатора бе човек?" И питам аз защо, а то било просто. И аз мислех че кондензаторът е пусков, ама не- бил си работен! Е, смених го и после прахме сигурно година, ако не и повече с ПЕРЛА-та. Докато не се наложи да я бракувам. Моторът и още ми се мотае из краката като вляза в гаража..... Та описаните ефекти с мързеливото въртене се дължат на кондензатор с намален капацитетЧ Нагорели контакти и слаби връзки смърдят и се усещат.
П. Петков - специалист
Слагайте на пералните си допълнителни контактори, които да захранват нагревателите!
На задната стена на всяка пералня може да се намери място за такъв контактор.
От мрежовия кабел - директно в нормално отворените клеми на контактора. Другите два извода на контактите - в нагревателя! Изводите, които са захранвали до този момент нагревателя отиват в бобината на контактора (Естествено бобината трябва да е за 230V AC). Това ще Ви спести бъдещи "изненади", особено при старите, електромеханични програматори, където комутацията на тока през нагревателя си извършва от различни контактни групи.
Капацитетът на кондензаторът може да се изчисли, като се премери токът през него с амперметър.
Това може да се направи така:
Кондензаторът се свързва последователно с Едисонова, 100 Ватова лампа и се включва към мрежата (230V). След като лампата светне, паралелно на нея се включва амперметър. След това лампата се отвинтва, докато загасне. Отчита се показанието на амперметъра.
Капацитетът на кондензатора се смята по формулата:
C=(I*10**6)/(314*230) (в uF),
където I е токът, отчетен от амперметъра.
Или, ако токът е 1,155А, то стойността на капацитета е:
C=1,155*1000000/72220=16uF
В пералните, автомобилите, микровълновите печки и прочее, основно се ползват клеми за бърз монтаж. При ремонта им не ползвайте месингови клеми, които при по-големи токове се "отвръщат" и влошават контактната връзка. Те имат лошо контактно съпротивление, при нагряване губят еластичност, окисляват се и в крайна сметка престават да контактуват. Случва се при вибрациите дори да изпаднат от връзката. Всичко това се дължи на това, че за разлика от стоманата, която при бързо охлаждане се втвърдява и закалява, медта при бързо охлаждане се "отвръща" или омеква. Единствено при бавно охлаждане медта се втърдява (Всеки е забелязвал втвърдени медни изводи на "горял" стенен контакт).
Много по-добри са галванично покритите стоманени клеми! За съжаление у нас вече се намират само месингови. Навремето, стоманени се правеха в з-д "Комуна" и в "ЗИТ" - София. Който си е запазил "от време оно" си е късметлия"!
Може би в сайтовете се предлагат и стоманени, ама Хидрата да каже.

Тема "Защо пералнята върти слабо? ПОМОГНЕТЕ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: