• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
engineer - специалист
Ще предложа едно нетипично приложение на Пробната лампа:
Тъй като се занимавам с автоматизация, често ми се налага да подавам сигнали на входовете на устройства (понякога и цифрови такива), ползвам Пробна лампа. Също така Контактор може да бъде заработен през Пробна лампа. Монтирал съм табла с над 100 контактори и релета. Бобините им са относително високоомни и успешно работят през свързана последователно крушка от 40-100W. Естествено, мога да ползвам и твърда жица, НО.... случвало ми се е да срещна Фазата и Нулата. Последния път дори предизвиках немалки поражения. От тогава си направих набор от пробни лампи за всякакви стандартни напрежения до 1000V.

Не ползвам лампите за проверка на наличие / отсъствие на напрежение.
romanpm - майстор
Знам да меря напрежение и с осцилоскоп , но не се отказвам от лампата по горните причини на колегите , а ме е бил +3400 V :x направи ми дупка на панталона /коляно-ръка / помня че давах заето 5 мин. :lol:
stefan_gb - специалист
engineer написа:
От тогава си направих набор от пробни лампи за всякакви стандартни напрежения до 1000V.

Лампа за 1000V .... кое напрежение е стандартно след 380V и имаш лампа за него :? чуствам че ще бъдеш разпънат на кръст :lol:
rulom - модератор
stefan_gb написа:
.........
Лампа за 1000V :? чуствам че ще бъдеш разпънат на кръст :lol:
Ха-ха-ха :lol: Знаех си аз, че скучаете в Електрото :wink:
Темата е добра и поучителна :)
Да споделя и аз случай от практиката:Едно време, като работех в Трансенерго бях много учуден, че за наличие на напрежение ползваме кутия с 4 лампи :lol: .На няколко пъти ми се е случвало да виждам прекъснатите жички на лампите още преди да ползваме "уреда" и 2 пъти уреда ни е лъгал....разбирахме го когато закачвахме окъсителните щипки :-D ....особено на тролейбусното захранване е доста неприятно като ефект.Добре, че имахме навика при поставяне да гледаме на другата страна, ръкавици и т.н.
Та това е! Избора на инструмент за работа е личен, но и предпазните мерки също :)
Поздрави :!:
engineer - специалист
хаха Ба**** въпроса
ама веднага ще отговоря:
в полвината от постовете става дума за Безопасност. Според Правилника за Безопасност (ПБТЕЕУС) – Д-01-008, с измененията Напрежението е Ниско - до 1000V и високо - Над 1000 V. Понеже няма стандартно напрежение точно 1000V то се ползва за граница от гледна точка на безопасността.

Между другото в тоя правилник няма понятие "Наличие на напрежение". Правилното е "Проверка за Отсъствие на напрежение" и се прави с Фазоуказател.

Следващото стандартно над ~400V e =(700-800)V - не съм мн сигурен, за Тролейбусния и Трамвайния транспорт. Е за такова нямам лампа.
Последна промяна от engineer на пет яну 08, 2010 2:54 pm, променено общо 2 пъти.
Johny - майстор
stefan_gb написа:
engineer написа:
От тогава си направих набор от пробни лампи за всякакви стандартни напрежения до 1000V.

Лампа за 1000V .... кое напрежение е стандартно след 400V и имаш лампа за него :? чуствам че ще бъдеш разпънат на кръст :lol:

660V, ако не ми изневерява паметта: http://chinapeople.manufacturer.globals ... reaker.htm
Последна промяна от Johny на пет яну 08, 2010 3:00 pm, променено общо 1 път.
rulom - модератор
engineer, закъсня с поста....виж горния ми пост :)
stefan_gb - специалист
engineer написа:
Правилника за Безопасност (ПБТЕЕУС) – Д-01-008, с измененията Напрежението е Ниско - до 1000V и високо - Над 1000 V.

Това е напълно ясно на всички но останах с впечатлението че измерваш напрежение около или приблизително 1000V .....
rulom - модератор
engineer, фазоуказателя какво ще покаже на прав ток....около 800 V :?
engineer - специалист
stefan_gb написа:
engineer написа:
Това е напълно ясно на всички но останах с впечатлението че измерваш напрежение около или приблизително 1000V .....
1. Държа дебело да подчертая, че не меря напрежението по тоя начин. Вече описах подробно за Нетипичното приложение на мойта пробна лампа.
2. Не мога да разбера защо когато са прави съфорумците е необходимо да доказват правотата си на невежите, цитирайки Правилници и Наредби и провеждайки научни експерименти
3. Не мога да разбера защо доста съмнителни твърдения с лекота се приемат за "достоверни"
4. Четете бе хора
5. Май рискувам да ме нахокат модераторите
Последна промяна от engineer на пет яну 08, 2010 3:30 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Уреди за измерване на напрежение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: