• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 21
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
John - специалист
То,и аз се пробвах с евтиното китайче,ама този път греда буквално.Уж,нямаше ама като видях отвора за кутията...миризмата не е била от печката :lol: .
vk - специалист
айде и аз да добавя тук няколко предложения за такива детектори
на Бош и Скил, с цени от 100 до 200 лв.
Изображение
filmatoplo - майстор
И на мен ми се е случвало като проверявам да открия фазата от двужилен кабел с фазомер , да свети слабо и на нулевия проводник.Ако пипнеш с ръка по този леко светещ нулев проводник ще бие ли ток. :?
moimoimoi - майстор
filmatoplo написа:
И на мен ми се е случвало като проверявам да открия фазата от двужилен кабел с фазомер , да свети слабо и на нулевия проводник.Ако пипнеш с ръка по този леко светещ нулев проводник ще бие ли ток. :?
e kak ще свети фазомера нулата :? за да светне фазомера трябва да има потенциална разлика поне 50-100волта,нулата си е с нулев потенциал,то остава ти да си бил офазен нещо
другия вариант за който се сещам е при осветителна инсталация,когато фазата първо отива в крушката а нулата се прекъсва от ключа,тогава при прекъснал/изгасен/ ключ въпросния проводник от ключа до крушката ще свети слабо мерен с фазомера

виждам че темата се е развила в по друга насока спрямо заглавието "Защо има напрежение в заземяващия проводник?"
аз така ги виждам нещата-фазомера свети на заземителния проводник защото заземителния проводник не е свързан нито към земно нито към нула, и понеже върви успоредно с фазата се получава индукция/наелектризирване/,само че индуцираната мощност клони към нула понеже няма магнитопровод
фазомера мери потензиалната разлика,ако приемем че ние от една страна сме с нулев потенциал то заземителния проводник трябва да е поне с 100 волта
когато докоснем заземителния проводник с ръка потенциалната разлика става нула и затова фазомера спира да свети
не ни удря ток от въпросния заземителен проводник понеже тока протичащ при изравняване на потенциалите и мноооого малък
заземителния проводник може да се разглежда и като кондензатор с много малък капацитет
blv - специалист
Нулевият проводник е възможно да свети слабо, ако на същия кръг има вързан консъматор като например ЛНЖ. Поради тази причина на осветлението не се слага ДТЗ 30мА и като се замислиш, ще се сетиш защо европееца иска да спре ЛНЖ от пазара.
pavelari - майстор
blv написа:
Нулевият проводник е възможно да свети слабо, ако на същия кръг има вързан консъматор като например ЛНЖ. Поради тази причина на осветлението не се слага ДТЗ 30мА и като се замислиш, ще се сетиш защо европееца иска да спре ЛНЖ от пазара.
Тука нема нищо верно!
blv - специалист
pavelari написа:
blv написа:
Тука нема нищо верно!
Ми пробвай, гарантирам ти че токовете с нулева последователност са и вповече, оттам фазомера свети слабо :lol:
moimoimoi - майстор
пробвах.......свети слабо :?
аз си го обеснявам така:ако приемем че индивида мерещ с фазомера е с нулев потенциал то той се явява в паралел на нулата,следователно част от тока през лампата преминава през нулата а друга преминава през фазомера и човека,а щом протича ток значи има потенциална разлика в случая нулата на фасунгата и пластината на фазомера на която се мери
взех дигитален мултицет и премерих 40 волта като едната сонда на уреда беше на нулата на полюлея а другата я държах с ръка,на полюлея има 3 крушки по 75 вата
явно тези 40 волта карат фазомера леко да свети
и все си мисля че това явление се получава ако на осветлението има лоша нула някъде по линията
blv - специалист
Не идва от лоша нула, а от типа на консуматора. Питай чичо Гъгъл за " "токове с нулева последователност" и ще си отговориш защо свети.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 21

Тема "Защо има напрежение в заземяващия проводник?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: