Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mirk - майстор
Калайдисването се окислява и често прави мизерии. По сигурно би било с кербована кабелна обувка отколкото калайдисан кабел на ухо. Ако кабела е наистина 25кв както казва 1115, просто не виждам каква качествена връзка може да стане с калайдисано ухо на многожичен проводник.
lubomirlz - специалист
25 мм2 без инструменти, ами единствено запояване за кабелна обувка и както каза мацане с боя след това :)
Ники274 - специалист
Чудя се защо всички искат да отделят заземаването от нулата.... :?
Захранващия кабел преди да влезе в таблото има минимум 7-8 метра.На всеки метър според зависи от типа на кабела,нулата се повдига в определена степен спрямо заземяването.За това според мен би трябвало нулата и заземяването да се обединят преди дефектнотоковата защита за изравняване на потенциалите.В противен случай ще се е индуктирало напрежение в нулата,което може да доведе до прекалена чувствителност на защитата.Това пак да кажа си важи ако заземяването е отделно.
Продължавам нататък..... при ДТЗ обикновено ползвам два кръга,в случай когато има кръг с ниска консумация( фитнес ,трапезария и т.н.)слагам и трети.Осветлението няма причина да е с ДТЗ,там всичко би трябвало да е на твърди връзки и заземено.Съответно важи за фурна,котлони и т.н. -ако са на твърда връзка естествено.Има един момент с котлоните и фурната,когато слагам ДТЗ и това е когато мивката ,пералнята или миялната за близо до тях и при авария може всичко да се намокри и т.н. Управлението на бойлера пък се намира във влажна среда и реотаните му са пък във вода нон-стоп-там е задължително просто.И понеже е голям консуматор му слагам отделна ДТЗ комбинирана с предпазител.
Това се сещам за сега,надявам се да съм бил полезен ; )
Ники274 - специалист
Не е задължително ДТЗ на осветлението по принцип ; )
ДТЗ се слага когато консуматора се изключва ръчно от мрежата,т.е. посредством щепсел или друга връзка и по този начин може да се обърнат нулата и фазата в консуматора.За това и никога в самия консуматор не се прави заземяване когато е със щепсел или друга такава връзка.Вървят си три проводника и това е понеже всеки път се завъртат фазата и нулата в консуматора.Но при кръга на осветлението никъде не би трябвало да има щепсели,контакти и т.н.Така че заземяването,фазата и нулата се свързват както трябва,по този начин на всяко осветително тяло се защитава корпуса със заземяването и в случая ДТЗ се обезмисля.Освен в случаите когато осветлението няма допир с вода:шадравани,басейни и т.н.-тогава ДТЗ е задължителна : )
fikata - майстор

Ново мнениеПуснато на: Нед Сеп 05, 2010 11:23 am Заглавие: Отговорете с цитат

ДТЗ се слага когато консуматора се изключва ръчно от мрежата,т.е. посредством щепсел или друга връзка и по този начин може да се обърнат нулата и фазата в консуматора.За това и никога в самия консуматор не се прави заземяване когато е със щепсел или друга такава връзк
:? :? :?
PCL82 - майстор
Като чета мненията на някои хора и виждам че си мислят, че само при двупроводна инсталация може да се занулява, а при трипроводна да се заземява.

Не е така! Трипроводната инсталация позволява както заземяване така и зануляване, но без ток по защитния проводник и рисковете от прекъсването му.

Дали да има ДТЗ на осветлението зависи от вида на помещението, осветителните тела, от кого се поддържа и това дали та би довела повече ползи от колкото вреди при отпадане на осветлението.
1115 - специалист
Малко дигам темата, но при колегата явно ДТЗ_то е било дефектно според мен.
Няма логика при различен товар на фазите да изключва. Мисля, че няма как да се натоварят 3 фази равномерно .

Тема "ДТЗ - постояни сработвания" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: