Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
zdravkich - специалист
Ами аз някой лев вече съм дал, ако не си разбрал, но сега бера плодовете на този професионален труд. Аман от пишман майстори. Вече не знае човек, към кого да се обърне за наистина професионална работа и да остане доволен. А ти като искаш недей чети, никой не те кара на сила. Има хора, които са готови да помогнат дори и със съвети, не само да раздават акъл /като някои други/. Хайде със здраве и ако ти е трудно недей да четеш.
evil - специалист
главен 40А-50А
бойлер 20А
контакти кухня 25А
контакти хол 20А
контакти спалня 20А
осветление 10А

Няма значение кое ще е вход и кое изход на предпазителя.Мисля че всеки електротехник може да се увери в това за десетина минути като закачи бойлера примерно на един слаб предпазител и после го обърне за да види че и в двата случая ще изключи
Тани - модератор
zil157 написа:
Към мода - шеста година и плота и фурната са на контакти при непрекъснато ползване,не знам защо трябвало да ги свържа с "твърди връзки", но все пак кажи,щот'си разбирач.(Ако ще се правиш на началник и почнеш да ми се караш спирам да те чета)!
Аз не съм най-умния тук , затова ще цитирам една много умна мисъл , която прочетох преди малко от един наш съфорумник! Когато не разбираш нещо ти предлагам да я прилагаш , защото явно и не искаш да четеш съвети! Та ето и мъдрия съвет:
Дай някой лев да ти го направят!Това с направи си сам не става,опасно е!
ПП Посочи ми поне един модел стандартна готварска печка с монтиран фабрично щепсел!
velsi - Почетен майстор
Тани написа:
ПП Посочи ми поне един модел стандартна готварска печка с монтиран фабрично щепсел!
Веднага ти посочвам: печка "Раховец". Сигурно има хиляди такива по терасите и до ден днешен. И аз имам. А мъдрата ти мисъл аз бих изтрил вместо да я цитирам.
Тани - модератор
Велси . подозирах този отговор още като задавах въпроса :wink: Затова писах стандартна .С 4 котлона и обща мощност над 5кW. А когато човек не е готов да приема съвети и да спазва правила за безопасност е по-добре да не се занимава с потенциално опасни неща. Къде греша?
Egu
Тани написа:
zdravkich написа:
Колега боян, съгласен съм с теб. Ядосах се на колегата vavas, защото не може още с 1-вото си мнение да назидаваш . Темата беше за съвсем друго и освен назидателния тон vavas можеше след като толкова е професионалист в областта на електротехниката да даде компетентен отговор и той, а не да напада. Едва ли някой се е родил научен. А това, че българина е майстор и разбира от всичко ми е пределно ясно. Въпросът е наистина от кое колко разбира и как го умее. Темата не е само за мен, в бъдеще може да бъде полезна като съвети и за някой друг съфорумник. Пак повтарям оценявам отговорите и помощта на всички, които са ми дали съвети и отговори на въпросите и проблемите, които съм поставил. Високо ценя професионализма и знанията на всички в този форум. С този ми коментар приключвам спорове кой крив , кой прав - явно всеки е прав за себе си.

Сега по същността на темата , тъй като един колега беше написал за АП макс.допустимо 25А, за контакти в кухня няма ли да е малко , все пак там имам климатик, фурна, плот, абсорбатор, пералня, съдомиялна, хладилник и някои дребни ел.уреда, кото се включват периодично - пасатор, ел.кана, кафе машина. В момента на ел.таблото за контактите АП са 32А.
Колега , имаш право да се възмущаваш от vavas . Последвал си съвета му преди години и ето резултата на снимките! За съжаление след една такава тема всеки средноинтелигентен човек ще си свърже таблото по правилно и ще оразмери предпазителите така , че да вършат работа по- добре отколкото някои самозвани "майстори"!

Относно кухнята - там работата си е за още няколко кръга . Като абсолютен минимум трябва да ги разделиш поне на три кръга както съм ги разделил по цветове! Ако решиш да приведеш инсталацията си в ред ще ти пишем още подробности!
Климатика е хубаво да е на отделен кръг и в зависимост от мощността му предпазителя може да е 16 до 25А. Фурната ЗАДЪЛЖИТЕЛНО НА ОТДЕЛЕН КРЪГ С ТВЪРДА ВРЪЗКА КЪМ 4мм² ПРОВОДНИК И ПРЕДПАЗИТЕЛ 25А. За осветление няма смисъл да е повече от 10А. Даже а ползва енергоспестяващи крушки може и 6А предпазител.

А сега имам предположения за несвързания червен проводник проводник, който може би е от система за нощна тарифа. Ако е такъв, то той може да подава сигнал (фаза или нула) по време на нощната тарифа и е превключван от реле свързано с часовника в главното табло. За това е възможно в различно време от денонощието (в зависимост от това в каква тарифа е в момента) на този проводник да има фаза\нула или неутрален. Варианта с работна нула е по-лесно осъществим и предполагам ако е така в часовете за нощна тарифа този проводник е свързан към нулата, а през останалото време да е неутрален и да свети фазомера (правилното му име е „фазоуказател“) от индукжията на съседния фазов проводник. Най-сигурния начин с пробна лампа се свързва този проводник към нула или фаза и се разбира какъв е.

Тема "Къде е нулата на това ел.табло?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: