Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Gek - специалист
engineer написа:
Само се чудя на следното: в затворите има бол цигани дето само ЛЕЖАТ години наред и данъкоплатеца ги храни. Що не ги съдят вместо на години, на определен брой хиляди киловат-часове (примерно по 10.000). Да върти педалите, като си навърти присъдата да го пускат да си оди. По груби сметки един прост циганин може да вади по 50 - 100W. За едно "работно време" може да навърти киловат - два. Смятай го 5 години по 365 дена по няколко хиляди затворника, обърнато в пари....
А ако е с по-дългичка присъда и след излизане е още в прилична възраст директно може да ги пращат на световно по колоездене =D> :yawinkle:
Тани - модератор
bateFori написа:
Това динамо чини ми се за 10 часа въртежи при приличен вятър ще зареди 5 ампера в едно 6V акумулаторче. Е, оскъпи се аритметиката... Ама за идеята иде реч. А за идеята всичко си струва...
Ако е за идеята - добре, но моята аритметика показва , че 5А(h) х 6V = 30Wh x 0.18 лв/kWh=0,0054 лв. Значи при идеален ден с 10 часа вятър ще пестиш по половин стотинка на ден! За година 1,971 лв. Амортизацията само на акумулатора ти е повече!
vvventsi - специалист
Тани написа:
bateFori написа:
Това динамо чини ми се за 10 часа въртежи при приличен вятър ще зареди 5 ампера в едно 6V акумулаторче. Е, оскъпи се аритметиката... Ама за идеята иде реч. А за идеята всичко си струва...
Ако е за идеята - добре, но моята аритметика показва , че 5А(h) х 6V = 30Wh x 0.18 лв/kWh=0,0054 лв. Значи при идеален ден с 10 часа вятър ще пестиш по половин стотинка на ден! За година 1,971 лв. Амортизацията само на акумулатора ти е повече!
6V ще дава при нормални обороти с което велосипеда го завърта,не знам с колко оборота се върти там,но при двойно по високи обороти ще дава 12V ,при 10пъти по високи обороти ще дава 60V, за 220V ще трябва да се увеличат оборотите 37пъти,а дали ще изпуши динамото от такива обороти не знам,зависи от триенето ,но ако се завърти със 37пъти по високи обороти ще дава 220V 0.5A което прави 110W!при 10часа работа ,ще се произведат 1.1kWh!
Тани - модератор
Хайде да направим така -аз ще ти сметна колко оборота трябва да развие двигателя на автомобила ти, за да вдигнеш 900км/ч , а ти да пробваш на практика дали е вярно. Даже мога да ги сметна само на първа скорост , за да не си губиш времето да превключваш скорости.

ПП. Понеже колегата започна с раздаването на оценките - по електротехническата част аз бих ти дал 2 - този път чиста двойка!
vvventsi - специалист
Тани написа:
Хайде да направим така -аз ще ти сметна колко оборота трябва да развие двигателя на автомобила ти, за да вдигнеш 900км/ч , а ти да пробваш на практика дали е вярно. Даже мога да ги сметна само на първа скорост , за да не си губиш времето да превключваш скорости.

ПП. Понеже колегата започна с раздаването на оценките - по електротехническата част аз бих ти дал 2 - този път чиста двойка!
Тани,знеш ли че съм захранвал крушка на 220V от динамо на колело.е нея докарахме до пълна яркост,но все пак доста се засили,бяхме обърнали колелото и въртяхме педалите на ръка!Казах ако се увеличат оборотите 37пъти наистина ще даде 220V, напрежението е правопропорционално на оборотите!.Да,съгласен съм стеб че на практика това динамо може и да изпуши при такива обороти!
edemy2001 - специалист
vvventsi написа:
Тани написа:
bateFori написа:
6V ще дава при нормални обороти с което велосипеда го завърта,не знам с колко оборота се върти там,но при двойно по високи обороти ще дава 12V ,при 10пъти по високи обороти ще дава 60V, за 220V ще трябва да се увеличат оборотите 37пъти,а дали ще изпуши динамото от такива обороти не знам,зависи от триенето ,но ако се завърти със 37пъти по високи обороти ще дава 220V 0.5A което прави 110W!при 10часа работа ,ще се произведат 1.1kWh!
Да, така е! Без товар ще даде 220 V. Честотата определено няма да е 50 Hz, а доста повече, но това не е от значение. По интересно е какво ще стане с динамото, ако го натоварим. Да предположим, че му направим изправител и включим да зарежда 12V акумулатор. Като му удвоим оборотите ще се удвои и напрежението, но заради сечението на проводника му, ще даде същия ток - т.е. ще извадим двойно по-голяма мощност. Когато в случая става дума за акумулатор, ще стигне до примерно 3 - 5 вата. За да извади обаче въпросните ватове, ще превърне поне още толкова в топлинна енергия от загубите в собственото си вътрешно съпротивление и енергията необходима да се пренамагнити всеки полюс от желязната сърцевина. Като с увеличаване на оборотите, тези загуби ще се увеличават повече отколкото отдадената енергия. В крайна сметка при достигане на около 30 - 40 вата, загубите под формата на загряване на намотката му и желязната сърцевина ще достигнат до около 70 - 100 вата и ще изгори от прегряване.
А, по основния въпрос - какво може да се направи от динамо за колело - ето идеи...
http://www.youtube.com/watch?v=3ONp0qyFt0E
http://www.youtube.com/watch?v=khLqkhAJ ... re=related
Няма да даде кой-знае какво, но ако го имаш останало от някое старо колело, може с два светодиода да ти осветява нощно време коридора, да не се препъваш когато отиваш до тоалетната... :lol:
vvventsi - специалист
Така е при зареждане на 12V батерия файда от високи обороти няма,само ще изгорим динамото от прегряване,но ако включим консуматор който да не черпи повече от 0.5A тогава друга песен ще запее динамото :)
edemy2001 - специалист
vvventsi написа:
Така е при зареждане на 12V батерия файда от високи обороти няма,само ще изгорим динамото от прегряване,но ако включим консуматор който да не черпи повече от 0.5A тогава друга песен ще запее динамото :)
Принципно съм съгласен. Но... Ако го използваш съвместно със водна турбина край някоя река - става. Но ако е с вятърна енергия е друг въпрос. Не можеш да избягаш от акумулатора, все пак не живеем в района на мусоните и вятъра при нас не е постоянен. Когато духа - съхраняваш енергията за да я използваш когато ти е необходимо.

Тема "Какво мога да напрявя със динамо от КОЛЕЛО ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: