• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 14
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
world_explorer - специалист
Не знам дали съм прав но ще предложа едно откачено решение.
Вярно, че при 220 волта ампеража е 14, ноооооооооо
при 380 вече е 7,89 ампера.
А ако консуматорите са свързани в звезда или триъгълник (1000 вата Х 3 = 3000 вата), може да се очаква падане на ампеража с корен квадратен от 3 -> 1,73
А ако пресметнем 14/1,73=8,09 ампера. Тука вече може и да влезе в сила и грешката на уреда.
Е забравил съм формулите за трифазният ток, но някой по-чак в момента може и да измисли нещо смислено, естествено ако съм прав. :?
Johny - майстор
vvventsi написа:
Във книжката при спецификациите дето пише процентите на грешката на на моя уред пише че трябва да се добавят 5 цифри от най малкия разряд,при тебе може да е така също да се добавят 5 цифри от най малкия разряд на дисплея,така че измерваш 9А при обхват 1000,добавяш 5 цифри и прави 14А ,това е отговора на твоя въпрос,а защо трябва да се добавят не знам това се нарича абсолютна грешка!
vvventsi написа:
Ама не си ти учителя аз съм завършил със 5.50 по ел измерване :)
След този шедьовър горе, не биваше да казваш, че си имал 5.5 по измервания, че е смешно.
Прощавай, но да твърдиш, че измерване с 56% грешка грешка е нормално, е пълна глупост. :shock:
Gadnyara - специалист
Johny написа:
vvventsi написа:
Във книжката при спецификациите дето пише процентите на грешката на на моя уред пише че трябва да се добавят 5 цифри от най малкия разряд,при тебе може да е така също да се добавят 5 цифри от най малкия разряд на дисплея,така че измерваш 9А при обхват 1000,добавяш 5 цифри и прави 14А ,това е отговора на твоя въпрос,а защо трябва да се добавят не знам това се нарича абсолютна грешка!
vvventsi написа:
Ама не си ти учителя аз съм завършил със 5.50 по ел измерване :)
След този шедьовър горе, не биваше да казваш, че си имал 5.5 по измервания, че е смешно.
Прощавай, но да твърдиш, че измерване с 56% грешка грешка е нормално, е пълна глупост. :shock:
Щом написаното е пълна глупост, моля кажете каква точност може да се очаква при измерване на:
ток 14А,
при обхват 1000А,
с уреда, чиято спецификация е публикувана в предните мнения!

Така твърдението Ви, че такава грешка е ненормална при тази постановка ще бъде технически доказано.
Тани - модератор
Gadnyara написа:
Щом написаното е пълна глупост, моля кажете каква точност може да се очаква при измерване на:
ток 14А,
при обхват 1000А,

Така твърдението Ви, че такава грешка е ненормална при тази постановка ще бъде технически доказано.
Приятелю, би ли казал колко процента ще е според тебе грешката , ако тока е 0,6А на същия обхват и как ти би премерил този ток с тези амперклещи?
vvventsi - специалист
Тани написа:
Gadnyara написа:
ток 14А,
при обхват 1000А,

Приятелю, би ли казал колко процента ще е според тебе грешката , ако тока е 0,6А на същия обхват и как ти би премерил този ток с тези амперклещи?
Моите клещи,на обхват 200A щяха да покажат 0.1А няма да казвам защо ,сами се досетете!
Johny - майстор
Gadnyara написа:
ток 14А,
при обхват 1000А,

Оценка на грешката при измерването е наука, а не е техника.
Измерването на малки величини при голям обхват е крайно грешно и неправилно.
За vvventsi, пък и за някои други - Това, което е оградено от табелката на уреда означава, че при обхват 200МОм, ако показанието е например 160 МОм, то деиствителната стойност е в границите на + - 5%, т.е от 152 до 168 МОм. Останалото се взема в предвид в зависимост от разрядността на уреда, т.е. колко цифри се изобразяват на дисплея.
Обръщам внимание в/у следното изречение от долният линк:
При уредите, които показват стойността направо в цифри, това е изменението в стойността, което се получава при изменение с единица на последната, показвана от уреда цифра.
И така малко терия:
http://physics-bg.org/au/007-gr-preki.php
http://physics-bg.org/au/007-gr-a-o.php
Sorry-првият линк не се показваше директно.
Последна промяна от Johny на нед ное 20, 2011 2:52 pm, променено общо 1 път.
Ники274 - специалист
А може даскала да не е преброил правилно компютрите,да не са 12 ами да са 7.Или пък лампите да са ги мислили за 600 вата ,пък да са в действителност по-малко....
Много отклонихте темата.Обхвати,толеранси и т.н.Изкарахте ,че един уред е нормално да има 30-40% грешка.Излиза ,че при изчислен ток 14А ,уреда да покаже 9А си е съвсем нормално,щото така пише в упътването :shock:
Предполагам пича с предложението за трите фази е най-прав,останалите 5А са на друга фаза ; )))))
8180 - майстор
Не ми се пише вече - писна ми да посочвам ширещата се простотия, ама няма как да се оставят некоментирани неистините.
Johny
:prost:
vvventsi
Престани! Твоите клещи нямат обхват 200А!, а дипломата си показвай само на гаджетата. Имам всички основания да те МАХНА оттук, ако не участвах лично в дискусията - виж Правилата.
Понеже не го правя и ми се ще и на ТЕБ нещо да ти влезе в главата - въпрос:
Не си "щипнал" проводник, уредът показва 0А на обхват 1000А. Колко digits би прибавил и какво ще отчетеш като реално 0 или 5А? И защо? А на обхват 600А или 400А?
Gadnyara
Ако мерим ток с клещите на vvventsi, по данните му на първа страница в темата и отчитаме 14А:
При обхват 1000А, реалната стойност би могла да е от 8,6 до 19А - безсмислено и некомпетентно.
Същият уред при обхват 400А - реалната стойност е от 13,15 до 14,85 - съвсем прилично.

Как се получава този резултат обяснявах по-горе.
Така наречените "цифри" (digits), които vvventsi се чуди къде и как да прибавя и вади са ЕДИНИЦИ (дискрети) от младшия разряд, което Джони поясни по-горе. Конкретната им стойност (тежест) е дадена в цитираната табличка в колона "Resolution" - най-малката промяна, която уредът може да покаже на избрания обхват. Това се вижда и на дисплея - къде е десет. точка (ако я има).
В случая, при обхват 1000А имаме грешка: ± 5(digits) * 1А (Resolution) = ±5А.
На обхват 400А (показание 14,0А), съответно: ± 5(digits) * 0,1А (Resolution) = ±0,5А.
Към това се добавя и относителната грешка - съответно 3,0% и 2,5% от показанието на уреда и общата погрешност става ±5,4А и ±0,85А.
Ето затова Тани пише "да не се трепе муха с топ".

Колеги, ако ви интересува, МОЛЯ четете - за втори път го пиша!

Към автора svetlyon.
Независимо от многото изписано, според мен, тези грешки не са от първите отговори на задачата, освен ако клещите Ви не са имали само обхват 1000А. Или някой го е избрал некомпетентно. Отделно, че МЕТОДИЧЕСКИ подобни клещи ИЗОБЩО НЕ СТАВАТ за това приложение.

Забавлявам се неделно. :)
vvventsi - специалист
8180 написа:
vvventsi
Престани! Твоите клещи нямат обхват 200А!, а дипломата си показвай само на гаджетата.
Да грешката е моя ,извинявам се за което, имах предвит обхват 400A
Ники274 - специалист
vvventsi написа:
8180 написа:
vvventsi
Престани! Твоите клещи нямат обхват 200А!, а дипломата си показвай само на гаджетата.
Да грешката е моя ,извинявам се за което, имах предвит обхват 400A

Абе vvventsi кога си мерил 10 А консуматор на обхват половин или един килоампер.
Ай стига спами вече.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 14

Тема "Интересна задачка относно измерване на тока с амперклещи. :)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: