• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 13
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
infomar
bimbo написа:
.............колега по голямото сечение не е лошо ама помисли за монтажа на контактите как ще ги събереш тия три жила по 4кв в конзолата зад контакта помисли поне за тях 2,5 кв или само кръговете да са 4кв а на доло от кутиите 2,5 кв А пък ако имаш въсможност карай със многожилен 3Х2,5 всичко
Колега, ако си прочел цялата тема а не само първата страница ще видиш, че мнението ми еволюира в намаляване на сеченията. Вече нещата се изясниха и трябва да се действа, особено след последното конструктивно мнение на "kam34". Разбира се с трици маймуни не се хващат, но мисля, че с един разумен компромис нещата си идват на мястото.

Моля за мнение :
1. Колко товар може да носи продължително време поставен под мазилка (не в тръба) проводник ПВВМ 2х1, ПВВМ 2х1.5, ПВВМ 3х2.5,ПВВМ 3х4, ПВВМ 3х6 ?
2.Има ли значение за сигурността, ако главният предпазител в домашното табло прекъсва фазата и нулата, а не само фазата, ако все още не съм направил реално заземяване а проводникът "земя" в къщата е свързан в главното табло преди ДТЗ/не на локалните места с "нулата"? Искам с този предпазител да изключвам напълно къщата от външното захранване и в случай когато няма подаване на електричество от вънка, да включвам генератор в домашната мрежа. Каква е разликата между прекъсване на влизащите в къщата фаза и нула през предпазител или през контактор?
vk - специалист
Варианта да оптимизираш магистралите е да пуснеш 2 по-малки табълца за всеки етаж(например 2 по 12 модула всяко). Така ще се спестят много метри кабел- от единствено табло до другия край на къщата. Това мисля беше споменатo и от kam34, но и пак искам да акцентирам.
Иначе много хубава къща, няма да липсват стаи. Да вземеш да я измажеш, да и туриш изолация. Покрив. Много работа те чака. Успех
infomar
vk написа:
Варианта да оптимизираш магистралите е да пуснеш 2 по-малки табълца за всеки етаж(например 2 по 12 модула всяко). Така ще се спестят много метри кабел- от единствено табло до другия край на къщата. Това мисля беше споменатo и от kam34, но и пак искам да акцентирам.
Иначе много хубава къща, няма да липсват стаи. Да вземеш да я измажеш, да и туриш изолация. Покрив. Много работа те чака. Успех
Така ще направя. То не е голямо разстоянието между двете табла - около 5-6 метра едно от друго, но все е полза.
kam34 - специалист
Ето допустимите токове на кабели положени под мазилка директно и в тръби.

Прикачен файл

Клипборд02.jpg
Полагане на проводници в тръби под мазилка
Клипборд02.jpg (91.4 KиБ) Видяна 5507 пъти

Прикачен файл

Клипборд01.jpg
Полагане директно под мазилка
Клипборд01.jpg (28.86 KиБ) Видяна 5507 пъти
valentino76bs - майстор
Както гледаш много съвети едни правилни други не,моят съвет е ако ти се занимава направи всичко съобразно българските НАРЕДБИ за проектиране и изграждане на ел. инсталациите.Можеш да ги изтеглиш от тук http://www.lex.bg/ .
infomar
Трябва ли преди главният предпазител да се постави Катоден отводител ?? Ако трябва колко кА трябва да е голям и "1Р" или "1Р+N" трябва да бъде?
Изображение Изображение
Много противоречиви мнения от полезен до безполезен!!
kam34 - специалист
Стотината лева които ще дадеш за него по добре ги дай за дефектнотокови защити.
vk - специалист
Катодния отводител е защита от пренапрежение дошло от мълния например. За къща си е много хубаво. Трябва да имаш земя - за да се отведе, каквото ще се отвежда.
Ето и друг тип защита от понижено/повишено напрежение
Изображение на www.elkoep.com/en
Изображение
infomar
vk написа:
Изображение [/url]

Това намерих:
Изображение
Комбиниран напреженов изключвател МN2
Функции:
- при намаляване на напрежението под 170V сработва и изключва автоматичния прекъсвач
- при повишаване на напрежението над 270V сработва и изключва автоматичния прекъсвач

- позволява ръчно включването на прекъсвача след възстановяване на захранването
- индикация на положението на устройството
Технически характеристики:
* Номинално напрежение: 230VАС; 50/60Hz
* Изолационно напрежение: ≥2000V
* Степен на защита: IP>20
Начин на свързване:
* Присъединителна клема: плоска (тунелна) винтова клема
* Захранване(опроводяване):
- гъвкави проводници до1.5mm2
* Момент на затягане на винта: 1.33Nm
Монтаж:
* вертикален като посредством два щифта се закрепва към нитовете на прекъсвача, а изпълнителния механизъм се свързва към изключвателния механизъм на прекъсвача след демонтаж на запечатващото капаче
Типово обозначение МN2 - конструктивна серия брой полюси - 1
---------------------------------------------------------------------
Това е доста полезно нещо, което не съм срещал досега.
Доколкото разбирам този "Максимално напреженов изключвател" няма нищо общо със защита от мълнии а защитава от пренапрежение по мрежата. Т.Е. ако от трафопоста постъпи по-силен от 270 или по-слаб от 170 ток но без значение от причината. Това означава ли, че ако спре токът централно - той ще се включи и ще изключи мрежата в къщата? Подобни грешки доколкото чета в пресата се случват и то не рядко. Кой от двата е за предпочитане? 255 или 270 в.
Работи в комбинация с предпазител - по двойка или е вграден в него!! Предполагам, че това устройство се комбинира с автоматичен прекъсвач на същата фирма като между двете се създава механична връзка. :?
Моля да ми обясниш какво "влиза" : Според мен влизат фаза и нула взети от главният предпазител (преди или след него??) с проводници до 1.5 кв. ама как/с какъв механизъм сваля предпазителя, не виждам...
kam34 - специалист
Айде сега пак екзотики. :)

Първия е по хубав. На палеца му има един зъб който влиза в палеца на главния автоматичен предпазител. Излезне ли напрежението извън зададените граници тоа нещо събаря автомата чисто механично. После трябва да ходиш и да го вдигаш ръчно. А ако те няма какво ще стане с хладилника например :rolleyes:
На втората снимка има един бял зъб отстрани който се пъха отстрани на техните предпазители (боклуци) и също ги събаря механично. Включване ръчно при нормализиране от малкото синьо бутонче.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 13

Тема "Идея за захранване на стара къща Електрич, TV Тел, интернет." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: