• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
John - специалист
Съжалявам,последният пост е излязъл преди моят и не съм го видял.Слаба нула по трасето до бойлера.
А това, което съм го описал за съседите, съм го виждал и при това е много лош вариант.
Еми ... едната нула си е по-нула то както и да звучи си е така :partyman: Утре след като дойде човекът ... ще видим и ако проблемът остане не разрешен както казах по-горе ще викам енергото.

Иначе нямам офазяване по тръбите и по корпуса на бойлера, може да не разбирам много но това е първото нещо което съм проверил, дори проверих на много места по бойлера, по тръбите и по душа дори.

Главното табло е стегнато у нас и не мисля че е от там проблема. Най-вероятно е в на блока главното или дори някъде по на там ...

Интересно ми е само защо другите комшии не ревът. Половината са на газ ... така че при тях бойлери няма, а и дори да има не се ползват. А пък другите най-вероятно са с полипропилен и при тях няма как да върви нула. Ако и аз сменя с такива тръби дали ще го накарам принудително тва чудо да си взима нула от където трябва? Не е решение на проблема, но се пак е някакво успокоение.
Leon - специалист
След като махнеш връзката между нулата и корписа на бойлера и спира нагряването на маркучите, проблемът е почти 100% ясен.
(Така си мисля аз.)

Имах същият случай и то два пъти.
Като смених три пъти маркучите викнах юнаците от енергото.
Първият път не присъствах, но се оправи.
След 1 година отново. Тогава премерих напрежението между нула и водопровод - 14V.
Поразпитах малко и ми казаха, че това е "повдигната" нула.

Викам пак енергото. Този път гледах. Тез пичове знаят за какво става дума, защото веднага отвориха таблото на площадката на етажа.
Започнаха да затягат един винт на който са нулите на трите апартамента на етажа.
Викам - земете ги разделете - имате достатъчно свободни винтове. Да не ви викам всеки месец.

Каква е работата - връзката е слаба, има контактно съпротивление, което ако е около 0,9ома, при ток 16А ще даде пад от 14 волта. Това било "повдигната" нула, при което нагревателя на бойлера, а и всички останали консуматори "вземат" нула от водопровода.

Друг случай преди половин година. Вика ме един приятел. Нагрявали се наркучите и прокапали.
Аха викам му - обаждай се на енергото. Отивам да видя какво става. Онези от енергото ги няма. Таблото заключено.
Дай да видим таблото с предпазителите.
Е това направо не го повярвах. Нулата толкова нагрявала, че изобщо се откачила. Два климатика работят + фурна и пералня.
И всичко това през маркучите на бойлера. Пък те вече се виждаха да червенят дори. :oops:
Затегнах нулата. Дойдоха от енергото, профилактично затегнаха нулата в таблото с елмерите.

Та ... надявам се разбра - провери си връзките на нулата в таблата. Не ти е проблема бойлерното табло.

п.п. Съжалявам! Не видях, че вече проблема е коментиран. Модератор ако реши - да трие!
Благодаря ти много за инфото. Вече и аз почти на 100 % съм сигурен че проблемът не е в моя телевизор. А в главното табло. Утре ще им се обадя да дойдат да видят какво става. Надявам се да ми обърнат някакво внимание, нищо че е неделя и е след празнично.
А и мен ме притеснява това че имам доста уреди у нас и най-вече такива в които съм инвестирал много пари и може би е параноя но нямам желание да имам проблеми с тях в следствие на проблемна нула.
А ако сме вързани по етажи, то срещу нас няма оплаквания защото са на газ и при тях всичко е правено от до ново.
Благодаря много на отзовалите се и въпреки че не сме студенти ... може всички да пием по една ракия тази вечер :drinkers: :prayer:
И сега развръзката :

1. Онзи ден дойде маСторО ... извади един кабел 4 квадрата и шунтира меката връзка на студената вода. Защо само на едната тръба не знам.
2. Бях любезен и изчаках да стане понеделник, за да викам хора от ЧЕЗ, та днес им се обадих и за няма и час бяха у нас. Държаха се много добре и провериха централното табло - там нямаше проблеми, след това провериха таблото у нас - също нула си имаше. Изводът беше че някоя разпределителна кутия прави магарии, но за всеки случай замериха и бойлерното табло както и самия него (това разбирам че на напълно приятелски начела го направиха, за което евала). Но пак ефект никакъв, обаче колкото повече се отиваше към бойлера толкова по-спадаше напрежението. Следователно ме насочиха към някоя разпределителна кутия.

Въпросите ми са :
1. Това означава ли че всяка една разпределителна кутия трябва да се провери? Имат ли общо една с друга като са разделени по отделни бушони.
2. Интересно ми е едно откритие което направих случайно, а именно картинката е следната:

Изображение

Това нещо всичкото е включено на 1 бушон и взима ток от едно и също място :
1. Бойлер;
2. Климатик-на контакт 1
3. Конвектор-на контакт 4
4. На другите не се включват големи консуматори.

Въпроса е възможно ли е от голямото натоварване да се случва това чудо. И един по-скоро риторичен въпрос. Кой слага разпределителни кутии и ги замазва с гипс забога?!?!?!
jekasus - майстор
Според мен имаш два кабела закачени на този бушон(всяка стая отделно).
Търси първо проблема в кутията там дето я посочих....... Но незнайни са пътища елджийски [-o<

Прикачен файл

bwy1355161754l.jpg
bwy1355161754l.jpg (7.18 KиБ) Видяна 5262 пъти
vgeorgiev - специалист
В. Петров написа:
Здравейте всички от форума. :)

За сведение - по образование съм "слаботоков" инженер....
След като изключих всичко от контактите, пуснах единия кръг от тях, за да замеря какво става - между двата щифта имаше напрежение 340V а между неутралния проводник и земя - 200V! :shock:
Съжалявам за офтопика, но като прочета, че инженер замерва и ми става лошо.
Я си спомни дали си учил ел. замервания или ел. измервания.
DMN - майстор
vgeorgiev написа:
Съжалявам за офтопика, но като прочета, че инженер замерва и ми става лошо.
Я си спомни дали си учил ел. замервания или ел. измервания.
И ти изрови тази тема от преди 3г. само за да направиш тази забележка? :shock: Аз в 99% от случаите пиша "измервания", но това прави ли ме инженер(за сведение не съм)? :) Те добре пишещите и говорещи станаха много, но...в последно време се убеждавам, че само това си могат - а за свършена работа ги няма никакви :) .
П.П. Не се ли пишеше офф топик(off topic) :?
vgeorgiev - специалист
Само за протокола искам да отбележа.
На снимката по-долу са кабелите от таблото на партера в блока към апартаментното табло.
И фазата и нулата бяха спайкнати в тръбата 20 см преди изхода за главното табло.

Има и по-зле. На комшията от горе (същия апартамент) таблото му беше с 4 стопяеми керамични предпазителя.
Цялата инсталация е два кръга: фурна и всичко останало.
По два предпазителя на всеки кръг, като се прекъсва и фазата и нулата.
Главен няма.

Това е във връзка с това, че е важно нулата да е цяла и здрава.
Изображение
vk - специалист
По -лошото е, че тази сравнително важна тема с бойлерите е останала недоразрешена, т.е проблема не е ясно описан като разрешен и какво е направено. За да могат и други да го ползват решението.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Бойлер, Меки връзки, Зануляване, Заземяване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: