• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
Зарежи я тая електроника. Насочи се към нещо друго.
:partyman:
shadow__01 - майстор
hidrazin написа:
Зарежи я тая електроника.
Любителски се занимавам и то с по-прости неща.
hidrazin - майстор
shadow__01 написа:
Любителски се занимавам и то с по-прости неща.
Лошо няма. То така се почва - първо с по-елементарни неща, после с по-сложни. Не мислиш ли обаче, че преди да започнеш
да се занимаваш с каквото и да е в тази област трябва на се запознаеш с най-основните и задължителни неща? Неща като
основи на електрониката и електротехниката. Примерно какво представлява транзистора и диода, как се мерят, как работят,
колко са падовете на напрежение при различните полупроводникови преходи - те са различни при германиевите и силициевите
полупроводници, макар че германиеви едва ли ще срещнеш. На щотки диодите падовете са доста по-малки от тези на другите диоди.
Какви видове диоди и транзистори има и с какво се различават един от друг. Да не говоря за резисторите и кондензаторите. И там
си има особености и разлики. Как да работиш с този мултицет и какво означават показанията на дисплея.
Ей такива основни неща. И между другото едно импулсно захранване не е от простите неща за ремонт. Особено пък при липса
на осцилоскоп и тези основни знания.
Лек ден.
shadow__01 - майстор
hidrazin написа:
И между другото едно импулсно захранване не е от простите неща за ремонт
Ще направя последен опит като сменя чипа да не би този да се е повредил когато съм го сложил на опуканите транзистори и ако тръгне добре, ако не тръгне ще обиколя кварталните сервизи да питам дали ще ми дадат едно по-хубаво без липсващи елементи за около 10 лева макс. Толкова бях готов да дам и за такова от продавалника, но там не намерих.
С показанията на уреда нямам проблеми с разбирането има, но транзистори меря веднъж на половин година. Обикновено направо ги сменям като се осъмня в тях.
sstefanov - майстор
Няма да тръгне, не се мъчи.

Весела Коледа! :rock:
shadow__01 - майстор
sstefanov написа:
Няма да тръгне, не се мъчи.
И аз така си мисля, няма смисъл.
sstefanov написа:
Весела Коледа! :rock:
И на теб.
shadow__01 - майстор
Хора, след нова година ще търся по сервизите ако имат нещо втора употреба евтино, но дотогава дайте да направим още един опит да познаем какво му е на това. Смених още няколко елемента, но положението е същото. Пак съм в изходната позиция. Успях някак си случайно както винаги да намеря точно каквото ми трябва.
Прикачен файл:
codegen-350-atx-schaltplan.gif
codegen-350-atx-schaltplan.gif (38.53 KиБ) Видяна 2951 пъти
Прикачен файл:
codegen-350x-atx-bestueckung.gif
codegen-350x-atx-bestueckung.gif (51.74 KиБ) Видяна 2951 пъти
Да припомня при включване за съвсем малко се появява напрежение и прекъсва. Между база и емитер на силовите транзистори няма напрежение.
Изглежда все едно, че някаква защита се задейства. няма подути кондензатори, почти всички малки дори и изправни са сменени.
valentino76bs - майстор
Хидразин ще ти помогне убеден съм ...тъкмо се чудеше какво да прай :lol:
miroton - майстор
Като няма подути кондери това не означава че са здрави.
hidrazin - майстор
Аха, тамън тъй - ще му помогне ама още не е станал Кашпировски и да лекува от разстояние по телевизията. :-D
Първо доколкото си спомням си го преправял и никой не знае какви си ги натворил. Второ - осцилоскопа и напред.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "ATX захранване поправка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: