• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kuger - майстор
Направих опитна схема, ще постна снимки, но нека съмне :)
Доста корав радиатор, за около 15 минути загря до около 50 градуса, мерени по ПО /първобито...../ начин.Драйвъра и той позагря на около 40+ градуса. Явно не е спрегната по правилния начин схемата. Но, нека съмне.
А, Христос Возкресе, колеги, дълъг живот и крепко здраве на всички!
ditronix - специалист
Еми загряват си,все пак 10W не са малко. Синът ми се забавлява с един светодиод 50W и си мислеше,че с хилавия радиатор,който му пробута китайчето заедно със светодиода нещата ще са наред. Ама не. Сега сме го заковали диода на един ИНТЕЛ-ски радиатор с перката барабар и преди празниците нещото свети около 5 часа без прекъсване като температурата на радиатора беше 25 градуса-2 градуса над стайната. Тъй че ако има възможност ползвай подобен охладител-има ги най различни из компютърните дъна,има и малки вентилаторчета. Защото 50-60 градуса вече са много за светодиодите и животът им рязко намалява.
kuger - майстор
Прикачен файл:
20130505_223746 (800 x 600).jpg
20130505_223746 (800 x 600).jpg (113.59 KиБ) Видяна 2299 пъти
Това са чарколяците
Имам един Интелски с вентилатор, но не съм сигурен дали мога да захраня вентилатора от драйвъра, още повече, че и той се стопля доста.
MamaMy - майстор
Как няма да грее? Той драйвера ти е на границата. Няма никакъв запас от мощност. Помисли за друг драйвер. Радиатора ти е добър. Може да ползваш и нормален 80мм вентилатор, че най-ефтин
kuger - майстор
Замерих тока през диода - 0,93А. Много е за драйвъра :? Ако взема драйвър за по-голям ток, няма ли да се вдигне и тока през диода?
Направих малко експерименти - включих два резистора по 22 ома/5 вата, свързани в паралел, последователно във веригата на диода. Напрежение върху диода-9,56 волта, върху резисторите - 6,85. Тока е 0,6 А. Напрежението от драйвъра надвишава 16 волта, не е ли опасно за него?
До сега не бях се занимавал с мощни светодиоди, взе да ми става интересно, но нямам опит :lol:
Тани - модератор
Трябва да вземеш по-мощен драйвер, а не такъв с по-голям ток! Със слагането на допълнително съпротивление, само увеличаваш мощността през драйвера! Той се стреми да поддържа еднакъв ток, а с увеличаването на съпротивлението, драйвера си увеличава напрежението, за да може тока да си остане 0,9А и на практика през светодиода тока си е същия и със и без резистора. С него само тормозиш драйвера и го изкарваш от режим! Понеже твоя драйвер е на ръба на мощността явно му сработват защитите и намалява тока.
kuger - майстор
Не съм съгласен, с резисторите тока стана 0,6А, напрежението върху диода си е горе-долу същото. НО, от драйвъра сега излиза над 16 - 16,41 волта. Това ме притеснява, да не го опукам. Вярно мощността пада грубо с ват при добавени резистори, но това напрежение ме притеснява.
8180 - майстор
Тани написа:
Със слагането на допълнително съпротивление, само увеличаваш мощността през драйвера!
Не съм сигурен за горното - по-скоро обратното - мощността върху ("през" ми е неясно) драйвера НАМАЛЯВА. Друг въпрос е, че вече е извън режим и не успява да поддържа тока, за който е проектиран.
Пиша за драйверите, посочени от Хидразин - източници на ТОК.
Не твърдя на 100% (за всевъзможните устройства на пазара и защитите им), но в случая не очаквам "заплаха" за някой от елементите във веригата.
Понеже на kuger му е "станало интересно" - да вникне за източници на ток/напрежение.
В някакви граници първият поддържа ТОКА, а вторият НАПРЕЖЕНИЕТО неизменни при променлив товар, променяйки "вътрешната си" мощност (върху себе си).
И в двата случая, обаче, мощността (и греенето) върху драйвера намалява, с увеличаване на съпротивлението на товара. (Закон на Ом)
Теоретично, не е добра идея да се опитваме да намаляваме тока чрез допълнителни резистори, при ИЗТОЧНИК НА ТОК - той се съпротивява, докато е в режим - това му е работата. Което не изключва напълно възможността да се постигне
на свой риск) желаното в НЕДОКУМЕНТИРАНИ режими.
kuger - майстор
При източник на константно напрежение - тук варираме със съпротивлението на товара за постигане на определен ток, и съответно мощност върху товара.
При мен е източник на константен ток, но този ток е повече от допустимия. Намаляването на тока със съпротивление го постигнах, но изкарах драйвъра извън режим.
Явно този, който ползвам не е подходящ.
Ще пробвам с трансформатор и изправител, и ще гася тока до необходимия с резистор. Или ще търся друг драйвър.
Subsa - специалист
MamaMy написа:
Как няма да грее? Той драйвера ти е на границата. Няма никакъв запас от мощност. Помисли за друг драйвер. Радиатора ти е добър. Може да ползваш и нормален 80мм вентилатор, че най-ефтин
Диодните драйвери са проектирани за точна мощност и ток, грешка е да се взима за по-голям ток с цел "запас".
Ще изгори диода.
Драйвера не е захранване.
kuger написа:
Замерих тока през диода - 0,93А. Много е за драйвъра :? Ако взема драйвър за по-голям ток, няма ли да се вдигне и тока през диода?
Направих малко експерименти - включих два резистора по 22 ома/5 вата, свързани в паралел, последователно във веригата на диода. Напрежение върху диода-9,56 волта, върху резисторите - 6,85. Тока е 0,6 А. Напрежението от драйвъра надвишава 16 волта, не е ли опасно за него?
До сега не бях се занимавал с мощни светодиоди, взе да ми става интересно, но нямам опит :lol:
За да отклониш ток от драйвера, без да вдига 16V, сложи резисторите паралелно на диода. Предварително си сметни колко ток ще мине през тях, при напрежение 9-11V
Последна промяна от Subsa на пон май 06, 2013 1:28 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10

Тема "LED луни - охлаждане" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: