• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 48
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
thinkpad написа:
Тани написа:
По-просто е определено като ти трябва да провериш всеки от дванадесетте контакта в стаята за лоша връзка или опънеш отделен кабел към централно разпределително табло и после къртиш целият път до там, за да си добавиш още един контакт. Колкото по-малко свързващи точки има - по-лесно е да се открие проблемът.....
Ами така де - по-малко свързващи точки, по-лесно за диагностика. Няма кутии (да не говоря за замазани), няма и проблем. Дефекта е или в таблото или в конзолата на контакта/ключът. Пък и при дванадесет контакта в стая защо ти е още един? Между другото от къде ги сметна дванадесет? Май Тани написа четири стени с по два контакта? :? По-скоро ще са 16 броя ако използваш двойни. :-D
И браво на Тани за клемите. :)
:partyman:
Мдааа... jekasus нещо ги недолюбва? Ще го чакам да снима "издънена" такава клема. :shock:
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Ами така де - по-малко свързващи точки, по-лесно за диагностика. Няма кутии (да не говоря за замазани), няма и проблем. Дефекта е или в таблото или в конзолата на контакта/ключът.
Аз пък нещо не съм засичал клеми на Ваго и правя снадки с усукване и запояване, просто поради липса на варианти.
Всеки контакт е свързваща точка и при кръговата схема не мога да пусна 4 консуматора по 16 ампера, защото тия мижави турски контакти с мизерни ламаринени клемички ще се разтопят и подпалят. Да не говорим ако почна да занулявам и някой ден имам лоша връзка в нулата по някой по веригата - автоматично си режа главата. При радиалната схема има малко снадки - разклонителна кутия и контакт. Нищо друго няма по пътя.
hidrazin - майстор
thinkpad написа:
Но голям проблем ще бъде ако искам 3 контакта, на всеки от който да включа консуматор, който черпи 16A. Тогава номерът с клемичките или ползването на контактите за мостчета не минава. Сумарно се трупа ток от 48Ампера. ...
"Колега" това с тези 48А е почти на границата за нормална партида на еднофамилно жилище. Много ще ми е интересна стая с три консуматора по 4000 вата. :-D Е, разбира се без кухнята ама се надявам знаеш как се свързват там мощните консуматори. Да не говоря че все пак има някакъв проект или поне изисквания на клиента.
thinkpad написа:
...при кръговата схема не мога да пусна 4 консуматора по 16 ампера...
Айдеее... станаха 64 ампера или 15 киловата в стая!!! Тристаен апартамент с баня и тоалетна тъкмо към 50 киловата! :shock: Ами той магазина на приятеля ми е 800 квадрата и му е толкова партидата. :)
Явно си фен на кръговата схема. То не ти пречи на един цял апартамент да пуснеш магистрала от 100 квадрата шина на порцеланови изолатори под картона. Интересно ще е как ще сложиш ДТЗ? Хайде да не е за целия апартамент. Ти вземи и обясни какво ДТЗ ще сложиш на четири контакта с по 4 киловата консуматори свързани в една разклонителна кутия? :lol:
jekasus - майстор
hidrazin написа:
Мдааа... jekasus нещо ги недолюбва? Ще го чакам да снима "издънена" такава клема. :shock:
Че как да ги обичам - като не мога да ги намеря в който да е магазин :-D за гилзите е същото.
А и как да снимам "издънена", като всеки пести тока :-D
Тани - модератор
thinkpad написа:
Има си ключове, към които могат да бъдат монтирани две осветителни тела управлявани едновременно. Където две - там и три. Мога да усуча, споя и изолирам с изолирбанд или да наредя клемички.
Нищо гениално не съм ти показал, просто трябваше да направиш асоциация с контактите , защото там свързването е абсолютно същото!Дори малко по-просто - един входящ , един изходящ и кабел към контакта! Вчера това беше единствената ми работа по ел. инсталацията и нямам други снимки, а не ми се ровеше из архивите. На практика си представи , че това ти е разклонителната кутия и на нея си свързваш и контактите

Проблемът е когато искам 3 отделно управляеми осветителни тела. Но голям проблем ще бъде ако искам 3 контакта, на всеки от който да включа консуматор, който черпи 16A. Тогава номерът с клемичките или ползването на контактите за мостчета не минава. Сумарно се трупа ток от 48Ампера. Освен да ги пусна директно към главният проводник с подходящи сечение на отделен токов кръг или всеки на отделен токов кръг какви са вариантите? Ще ги вържа с лустерчета, за да се подпаля ли?
Ако ми направиш това в къщи повярвай ми ще те удуша на първия кабел който ми попадне! Човек, ти си за убиване, дори ако си помислиш да направиш тази простотия!!! Как ще свържеш контакт 16А към предпазител 50А ??? Точно вчера заради подобна простотия няколко семейства в града ми останаха на улицата и със заеми за стотици хиляди! Банката ще им вземе домовете, които са ипотекирали заради бизнеса си, който изгоря!
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=2294989
Недей да си играеш с живота и имуществото на клиентите си, за да спестиш няколко метра кабел!

Ако имаш много контакти - това означава да прегледаш всеки от тях, без да знаеш къде е проблемът.
Проблема е или в контакта който не работи или в този преди него! Толкова е просто!

При радиалната схема с централна разпределителна кутия проблемът може да е или в края при контакта или в разпределителната кутия.
Сам си признаваш, че при твоя вариант , местата на евентуалния проблем са повече

Аварии не се случват всеки ден и разпределителните кутии са там именно за по-лесното отстраняване на проблеми,
Само на тебе ли не ти стана ясно, че е по-лесно в контакта?
Мога по всяко време да спра всеки контакт или всеки произволен да излезе от строя, без това да повлияе на другите.
И аз - просто му дърпам кабела на фазата от клемата :wink: А ти как?

По всяко време мога да черпя от всеки по 16 Ампера при подходящо подбрана магистрала и съответните предпазители.
Ако желая и аз мога, но НЯМА ДА ГО НАПРАВЯ! Най-лесното е да пусна магистралата да е 4кв.мм. и да разклонявам на 2,5 кв.мм. Каква е разликата дали ще го направя в разклонителна или конзолна кутия? Дори загубите в конзолната ще са по-малки!
По всеки начин добавянето на нови контакти означава къртене.
Дадох ти пример , но явно не искаш да вникнеш в него! При пробиване с боркорона, не остават следи по боята/тапета и не е необходимо боядисване на стената около контакта ! В гипскартон в много случаи оставам изводите за контактите скрити зад гипскартона и ги пробивам само ако са необходими.
Разпределителни кутии има не повече от две-три по една линия, освен ако не си маниак да правиш за всеки отделен контакт и ключ такава.
Тия тарикатлъци с кръговата схема от контакт в контакт плюс два тънки проводника, вместо един дебел са ги правили около времето на Втората световна война.
Кабелите се подбират спрямо разстоянието и тока, а не по усмотрение на "майстора" - по дебелия е по-добър! Вместо от метраж , е по-добре да пестиш от дебелина на проводника.
hidrazin - майстор
jekasus написа:
Че как да ги обичам - като не мога да ги намеря в който да е магазин :-D за гилзите е същото.
А и как да снимам "издънена", като всеки пести тока :-D
:prayer: Ми да взема да ти пратя? То не си мисли че и у нас ги има във всеки магазин. В кварталния магазин нямаше повече от месец !!! Сега гледам са докарали пак и си взех пак. Не се е налагало да поръчвам по нета.
thinkpad - майстор
Тани написа:
...
1.Контактите не са изводи за осветителни тела. Докато осветителните тела ги мериш във ватове, контактите ги мериш в киловати. Не мога да си представя, че ми е разклонителна кутия и ще пусна един калорифер и един котлон в стаята и ще ми се подпали инсталацията, защото турският контакт с тънките ламаринки е предал богу духа.
2.Аз няма да свържа 3 консуматора по 16А на предпазител 50А, казвам какво може едната схема, а другата не може.
3.При един контакт изгорял, всички могат да излязат извън строя. Нямам вяра на турските пластинки колкото на спайка и защитното зануляване не го поверявам на контакти с турски пластинки, като без това двупроводната инсталация е предразположена към убийство на хора.
4.При моята схема всеки контакт е отделно сам за себе си. Не да ми изгори в 10 вечерта контакта, да няма къде да си го купя и да мръзна посред зима, защото не мога да си пусна печката.
5. Можеш да дръпнеш кабела на контакта от него и оставяш всички след него без ток. Аз мога да дръпна кабела на който и да е индивидуален контакт без да засегне друг по какъвто и да е начин. Правя го от разпределителната кутия. Ще питаш как ще намеря точният - ми ако трябва ще им сложа етикетчета с номерца.
6.Защитното зануляване да ми минава през 8 снадки на стая е абсолютно недопустимо. Снадките трябва да са минимални, защото лоша връзка където и да е било не е важно, че лесно ще я отстраниш, ами е убиец. А винтчетата на контактите се разхлабват.
7. Не пестя от квадратура, ако бих могъл да спестя от дължина. И в противен случай пак не пестя от сечение на проводници, защото онази система с разпределените два тънки проводника вместо един дебел при една слаба връзка е равна на изгоряла къща. Ако си връзваш ВЕФ-а и Юность-а в нея няма да имаш някакви проблеми, но като пуснеш калорифер, котлон и телевизор ще се чудиш от къде ти е дошло.
Моля, не цитирайте повече по този начин, трудно е за отговор.
Тани - модератор
И аз си взимам повечето материали от Пловдив, защото в нашите магазини "нямало търсене" Е как да има търсене, като няма предлагане? То е малко като кокошката и яйцето.

Поразрових малко из архивите за да покажа една снимка на конзолна кутия за контакт направена в тапет, за да не си помисли колегата, че говоря празни приказки!
Прикачен файл:
P1080416.JPG
Прикачен файл:
P1080418.JPG
jekasus - майстор
Какъв тырнет :-D, влизам в магазина по пътя и купувам, ако има. Ако нема, сучим кабели, калай или лустерклема, или само на сучене остава :-D
Темата е за инсталация без ония грозни кутии, но все пак не съм виждал кутия, изпълнена по-редния начин :-D
thinkpad - майстор
Тани написа:
Поразрових малко из архивите за да покажа една снимка на конзолна кутия за контакт направена в тапет, за да не си помисли колегата, че говоря празни приказки!
Тани, разбери добре - при твоят метод имаме повече свръзки на проводници към контакти с винтови клеми, които имат склонност да се разхлабват, нагарят или дори счупват. Трябва връзките по нулевият и защитен или заземяващият защитен проводник да са минимални на брой, всяка връзка носи по-висок риск от появяване на проблем и лоша връзка в защитните проводници, което е опасно. Докато при 8 контакта по моят метод при всеки ще има само две връзки, то при осмият по твоят метод ще има 8 връзки. Още по-голям проблем е, че лошата връзка действа на всички контакти след изброеният. Не мога да диференцирам токови кръгове както на мен ми харесва, например мога да искам на всеки контакт да слагам отделен предпазител или на всяка двойка. При дефект на един контакт всички след него падат. Това са много сериозни недостатъци в схемата ти и честно казано според мен си струва пиленето на жената пред пожар, смърт от токов удар или зъзнене, понеже в 10 вечерта ти изгори контакт менте и нямаш с какво да го смениш - оставаш на тъмно. Още по-лошият вариант - ако имаш предпазител на стая, не на кръг - трябва да спреш всичко, включително осветлението и да работиш в 10 вечера на фенерче дори и да имаш контакт. При другият вариант всички останали работят и можеш да смениш дефектният без да си даваш зор.
Имам такава приставка за бормашина, която ти показваш - за пробиване на отвори за конзоли и разпределителни кутии. Нищо ново не ми показваш.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 48

Тема "Ел. инсталация без разклонителни кутии" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: