• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
moimoimoi написа:
възможно е,ако е на 220 волта
Няма никакъв проблем да се запали и на 12 волта. Част от пожарите в автомобили са именно поради неизправна ел. инсталация. :)

Относно мощността - ето някакви български. Не надвишават 70W.
http://stepbol.dir.bg/_wm/catalog/?df=698063&dflid=3
И ето тук с размер 1,40х1,50 е 100W.
http://electron.bg/imetec-wool-double-6745-p-46867.html
Тези 200 вата са прекалено много.
:partyman:
Leon - специалист
Lisko написа:
А на 12 не е възможно ли ? :-D
Най-позитивно чакам да видим крайния резултат. Успех !
Аз си мислех (но нямам твърдо доказателство в момента) че типична мощност за одеало е 200 Вата ?
Мислил си ... ама не си ползвал!

Три одеала съм ползвал досега и са били с мощност (не съм я мерил) по каталог 25 - 50 W.
Това през диод и с шунт на диода.
Топленето беше доволно, дори на 25 W понякога ставаше много горещо!

п.п. Чудя се какви са тез ватове с които си правят експерименти?

:?
moimoimoi - майстор
е то моето е от сливенската фирма,реално няма достатъчно мощност да те прегрее или запали от прегряване,също няма възможност за късо в самото одеало,единственото слабо място е в защитата от токов удар,то просто няма такава,в допълнение че кантала е много тънък/0,22мм някъде/ както и изолацията му е тънка

аз съм ползвал 30м проводник 1мм* който е около 0.7 ома
а има възможност за намаляне до 26 метра при което съпротивлението става 0.6 ома.
имам едно старо ATX захранване което има 5волта/25ампера
при тези 5волта и 0.6 ома на проводника мощноста в "нагревателя" се получава 40вата
дали ще може да се получи и с ATX захранване ?
hidrazin - майстор
moimoimoi написа:
е то моето е от сливенската фирма,реално няма достатъчно мощност да те прегрее или запали от прегряване,също няма възможност за късо в самото одеало,...
пожар от електрическо одеало 2014
Дефектно електрическо одеяло подпали легло
Пожарът е причинен от включено електрическо одеяло
Електрическо одеяло предизвика пожар
Предполагаеми причини за запалване:
1. По-горе дето дадох линк към нашенски производител. Там си пише - изолация от PVC издържаща до 110 градуса. Често срещано явление одеалото да се сложи на дюшека и отгоре да се завие с няколко одеяла, че даже и юрган. Както знаем всичките тези материали имат едно основно предназначение - ТЕРМОИЗОЛАЦИЯ. При достатъчно дълго време под "юргана" одеялото би могло да направи необходимата температура за пожар.
2. Понякога одеялото е голямо - по-голямо от единично легло. Тогава хората го сгъват на две. Това повишава мощността на дадена площ двойно. Ако е завито добре и стои достатъчно дълго, още по-бързо ще направи необходимата температура за пожар.
Това до тук - за напълно изправни одеяла.
3. Дефектно одеяло. Скъсани конци които държат нагревателя равномерно разпределен. Той се събира в някой край и там температурата се покачва опасно.
4. Същия горен дефект - нагревателя събран в единия край. Изолацията държи до 110 градуса и е PVC. Ако надмине доста над тези градуси тя започва да омеква и да се топи. Съседни участъци от нагревателя дават на късо и съпротивлението на нагревателя намалява - увеличава се неговата мощност. Супер добър начин за пожар.
Ако се напъна, сигурно и други ще измисля. :-D
shadow__01 - майстор
Мен винаги ме е било страх от електрически одеала и възглавници. Никога не бих спал с такова нещо. Няма да мога да заспя от страх.
Виждаш едно одеало външно и не му знаеш вътрешното състояние на изолацията и нагревателя. Така стават бели, че и хора има загинали.
moimoimoi - майстор
страх те е понеже осъзнаваш опасноста
реално ежедневието ни е пълно с рискови уреди,но при спазване на елементарни изисквания за безопасност няма проблем
нима одеало на 6 волта е по опасно от:
-печка на дърва?
-да се къпеш при включен бойлер
-духалка с спрял вентилатор
-газови бутилки

пп:сега съм го пуснал без кондензатор,на 55 вата и повече не е нужно,утре ще пробвам с компютърното захранване на 3.3 и 5 волта да видя как ще е
antonioven - специалист
Преди година в съседен блок се подпали един апартамент, нагревателят на одеялото прекъснал
човека го разпорил и сам го свързал. Аз ползвам одеяло от три години и съм много доволен.
През януари старото ми одеяло се повреди с безконтактен „фазомер“ открих мястото на прекъсвани
но реших да не рискувам и си поръчах ново произведено от Новаллаѝн Пловдив 105/150 см.
35/70 вата. Старото одеяло разпорих на пейките пред блока, реотана е прекъснал от механично
въздействие, на мястото на прекъсване изолацията не беше нарушена, материалите от които е направено одеялото не се подават на запалване. И накрая докато пиша мнението си включих одеялото и сложих един термометър пот задника ми :-D показва 39 градуса.
fikata - майстор
Май темата започна да криволичи по пътечката в тъмната гора е ли е опасно или безопасно електрическото одеало.
Първото електрическо одеало е изобретено през 1912 от американския физик Sidney I. Russell.
Спори се кога точно този продукт е намерил широко приложение в 30 те години на миналия век.
От тогава датират и споровете какво трябва да е безопасното му напрежение - право/постоянно/ или променливо. С какво ниво 12,24,110,220 V? Е ли безопасно това одеало при бременност или не.Какъв трябва да бъде токът при сърдено болните - прав или променлив ? Какво е влиянието на електромагнитното поле около одеалото за човешкия организъм ?
Годините минават,споровете продължават, а поколения ползват електрически възглавници и одеала.
Спорове подобни на днешните - колко са вредни електромагнитните полета излъчвани от GSM апаратите, но никой не се отказва от тях.
Статистиката до сега показва,че нещастните случаи при ползването на ел.възглавници и одеала са предимно от пожари,възникнали от неправилното им ползване, а не от поражения от електрическия ток. Освен препоръките тези одеала да не се ползват от диабетно болни/поради притъпена чувствителност от по висока температура/ и одеала ползвани над 10 години поради стареене на изолацията/ съвременните такива изделия се правят от други съпротивителни проводници като фибровлакна, захранване с по ниско напрежение и регулиране на температурата с термодатчищи, а не само чрез редуциране на мощността ....
Тези изделия са доказали правото си на живот при правилно изпълнение и спазване на правилата за ползване и психозата,че на комшията къщата се е запалила от "късо сьединение на тока", или от газовата му бутилка или от електрическо одеало или от забравен котлон няма да ни откаже от ползването на газ или електричество или от GSM щото те ни пържели мозъците като яйца. :shock:
Lisko - майстор
Leon написа:
Lisko написа:
А на 12 не е възможно ли ? :-D
Най-позитивно чакам да видим крайния резултат. Успех !
Аз си мислех (но нямам твърдо доказателство в момента) че типична мощност за одеало е 200 Вата ?
Мислил си ... ама не си ползвал!
Не позна. Грешката ми е била само 10%. Sunbeam style O85 одеало на 180W.
hidrazin - майстор
Lisko написа:
...Не позна. Грешката ми е била само 10%. Sunbeam style O85 одеало на 180W.
Я дай линк да ги видим тия китайски одеяла по 180W. Твърде е възможно да е така ако са размер King size - 100 на 90 инча.
Да но това не е нито типична мощност, нито типичен размер. :)
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "електрическо одеало" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: