• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 15
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
angelfilev - специалист
MIRO_073 написа:
pansim написа:
Миро 073 - кое не ти хареса в написаното от мен? Или написаното от Hidrazin?
Това че на теб не ти изнася, не означава че не е вярно!
На мен като не вярваш и на Хидразин - вземи прочети нещичко де...
Благодаря ти за съвета, ама пак да питам КАК В БЪЛГАРИЯ С ЧЕСТОТЕН РЕГУЛАТОР ЩЕ УВЕЛИЧИМ ОБОРОТИТЕ НА АСИНХРОНЕН МОТОР. На теория разбира се че може докато се разпадне мотора. И като му увеличим напрежението може. То и постоянно токова машина с последователно възбуждане без товар оборотите се увеличават до безкрайност.

Решение: Автора отива в Хамерика и готово :-D
hamechok написа:
здравейте искам да попитам ,мога ли с помоща на честотен регулатор да увелича оборотите на асинхронен двигател повече от предписаните от завода производител.благодаря ви предварително. :?
Излишно е пак да питаш след като няколко пъти се обясни, включително и с формули. Ако пак не си разбрал очевидно проблема е персонален.
"И като му увеличим напрежението може." Не позна, не може. Освен това постояннотокова машина няма нищо общо с темата.
fikata - майстор
8180
Най демократично е да преброиш отговорите "за" и "не" на въпроса на питащия.
Вече май има и един юнашки отговор "въздържал се".
Все пак активността на MIRO_073 може да се запише в досието му като стремеж да вземе жълтата флателка от ivanovbg от една друга предълга тема.
MIRO_073 - майстор
angelfilev написа:
MIRO_073 написа:
pansim написа:
Миро 073 - кое не ти хареса в написаното от мен? Или написаното от Hidrazin?
Това че на теб не ти изнася, не означава че не е вярно!
На мен като не вярваш и на Хидразин - вземи прочети нещичко де...
Благодаря ти за съвета, ама пак да питам КАК В БЪЛГАРИЯ С ЧЕСТОТЕН РЕГУЛАТОР ЩЕ УВЕЛИЧИМ ОБОРОТИТЕ НА АСИНХРОНЕН МОТОР. На теория разбира се че може докато се разпадне мотора. И като му увеличим напрежението може. То и постоянно токова машина с последователно възбуждане без товар оборотите се увеличават до безкрайност.

Решение: Автора отива в Хамерика и готово :-D
hamechok написа:
здравейте искам да попитам ,мога ли с помоща на честотен регулатор да увелича оборотите на асинхронен двигател повече от предписаните от завода производител.благодаря ви предварително. :?
Излишно е пак да питаш след като няколко пъти се обясни, включително и с формули. Ако пак не си разбрал очевидно проблема е персонален.
"И като му увеличим напрежението може." Не позна, не може. Освен това постояннотокова машина няма нищо общо с темата.
Нито един отговор не е свързан с управлението на мотор с честотен регулатор и как се увеличават оборотите. Най-точния отговор е на хидразин, да ама само на теория. Никои не спомена с ЧЕСТОТЕН РЕГУЛАТОР какво се получава за да повишиш оборотите. Кое освен честотата се променя? А знаещи много както виждам. Вие знаете ли, че математически НЕ може да има монофазен мотор? Ама на практика има. А интересно щом не може с увеличение на напрежението без да прекаляваме какво ли става като го намалим?
MrMurdjo - майстор
Тя работата стана малко като проблема на аеродинамиците с майския бръмбар. Според тях той не би трябвало да лети, но той пък понеже не е учил аеродинамика и не знае, си хвърка на воля.
Та и тук така - в България работят хиляди електромотори с честотни инвертори, защото не са чели тази тема и не заят, че е невъзможно :)
MIRO_073 - майстор
Въртящ момент и консумирана мощност в зависимост от оборотите (при помпи и вентилатори)

Изображение

горната крива е въртящият момент, а долната консумираната мощност

Брейй интересна графика Защо ли не е продължена НАД 100% :?
Та и тук така - в България работят хиляди електромотори с честотни инвертори, защото не са чели тази тема и не заят, че е невъзможно
И това ли е от агенция " Една жена каза"?
hidrazin - майстор
MIRO_073 написа:
Най-точния отговор е на хидразин, да ама само на теория. - И НА ПРАКТИКА - СПРАВКА ПО-ДОЛУ Никои не спомена с ЧЕСТОТЕН РЕГУЛАТОР какво се получава за да повишиш оборотите. Кое освен честотата се променя? А знаещи много както виждам. Вие знаете ли, че математически НЕ може да има монофазен мотор? Ама на практика има. А интересно щом не може с увеличение на напрежението без да прекаляваме какво ли става като го намалим?
С честотен регулатор се получава това, да промениш мрежовата честота и съответно крайния резултат за синхронната скорост.
При намаляване на напрежението на един двигател увеличаваме хлъзгането и с това оборотите. Да ама в известна степен. Хлъзгането предизвиква загряване на маторя. Прекаленото намаляване на напрежението ще доведе до "Печен мотор 1300 години България". Същото се отнася и до увеличаването на напрежението. Когато маторя достигне синхронните обороти и продължим да увеличаваме напрежението пак ще имаме електричарско барбекю. :-D
Това мисля ще даде отговор на много въпроси.
Нормален мотор 1350 оборота, 50Hz пуснат на 200Hz и съответно 6000 оборота.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=rRj5clMv9VE[/youtube]
Ако на някой не му е достатъчно да качвам още клипове?
:partyman:
P.S. Никой никъде не е казал че мотора си увеличава мощността при по-високи обороти. Запазва я. Ниски обороти - висок въртящ момент, високи обороти - нисък въртящ момент. Сумарно е еднакво.
Не се бъркай с помпите. Там при ниски обороти имаме малка консумация защото и извършената работа(изпомпена течност) е малко. При високи обороти - обратното. То това е и целта при водните помпи с инвертори. Регулираш дебита и пестиш от електроенергия когато не ти е необходим голям дебит.
Това частен случай за приложение на честотен инвертор защото имаш променлив товар. Сега си представи че един двигател с инвертор трябва да задвижи машина с много голям маховик например у каква ще е графиката.
fox_vt - майстор
Покажи го хидра покажи го да се види нагледно.Днес бях на работа можеше да врътна едно кллипче как работи мотор на 20 и на 60 херца,а другата седмица как е и на 100 херца.Не случайно казах че трябва да се следи тока защото ако много се увлечем в намалянето и увеличаването на честотата може да се получи нещо димящо :lol: .А колкото до това че като се увеличат оборотите вследствие на честотата,и това променя мощноста на двигателя,за сметка на увеличения консумиран ток.
8180 - майстор
fikata написа:
8180
Най демократично е да преброиш отговорите "за" и "не" на въпроса на питащия.
Вече май има и един юнашки отговор "въздържал се".

Сори,
Ама горното ми звучи за "бисери" - "демократично" да решаваме технически спорове. :?
Все още съм в заблуждението, че електротехниката е ТОЧНА, а не статистическа дисциплина.
Приемам, че не сме УЧЕБЕН ФОРУМ и не е задължително да умеем да изложим знанията си убедително за незнаещите.
"Демократично" за мен е да прекратя навреме темата, за да запазя възможността за по-нататъшното Ви ЕТИЧНО общуване. В друга тема, вярвам всеки ще се представи по-УБЕДИТЕЛНО - тук, явно не Ви се получава, за да лъсне истината в целия си блясък и категоричност.

Намеците "да се отстрани опонента" ги пускам край ушите си, като "демократични по Сталински".

Като е толкова зор - "турете бас", направете читав експеримент и докато изпиете спечеленото, обсъдете кой къде и защо е сгрешил. Хидрата, гледам опитва в тази посока. :)

Не съм компетентен да го оценя, както и да обидя някого с мнението си.
todortv - майстор
hamechok написа:
Да може!
Правил съм го многократно!

В момента, поради технологични изисквания имам пуснати мотори, всеки работещ в диапазона 3-120Hz.
Зависи обаче каква е машината. Не може да се увеличават обороти на помпи и вентилатори, не че мотора няма да
се развърти, а защото тока скача драстично.

Относно развъртане над синхронните, може да стане, но не с инвертора , а от примерно тежестта на машината.
За целта се монтират мощни резистори в DC веригата на инвертора, с цел удържане на големи товари, както при спускане, така и при вдигане.
fox_vt - майстор
Виж ти за кво бил оня товарен резистор до инвертора.Наистина ако кофата слезе по някаква причина пълна мотора се развърта доста и резистора става червен :lol:И ако кажеш защо се чува едно пукане откъм резистора цена няма да имаш :wink:
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 15

Тема "въпрос за честотен регулатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: