Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
jekasus - майстор
Тани написа:
Има и боркорони :wink: Бях дал снимка как се поставя контакт върху тапет, без да се кърти нищо!

Ето: viewtopic.php?p=537960#p537960

Просто трябва да си опасал цялата стая с гофре на определена височина, а после може да сложиш контакт на всяка една точка на тази височина! Може да си прекараш и отделен кръг директно до таблото, ако си предвидил достатъчно широки гофрета! Рамката на контакта покрива отвора от боркороната и лепилото на конзолата :wink: Единствената разлика след намесата на електротехника е ... още един контакт! :partyman:
Не става :-D Контактите в стаята ми са на различни височини. А и проектите, в които участвам контакти и ключове зависят от мебели, така че си остава една хубава мечта това с гофрето :-D
thinkpad - майстор
Контакти/ключове на различни височини - никаква логика и нулева естетика, според мен. А това, което е казал Тани ще стане, зависи кой как си го е замислял. Често контактите са на една височина, като изключим някой около ключа - за прахосмукачка или друг временен консуматор.
Тани - модератор
Да, така е! Винаги можеш да измислиш ситуация, в която да не става! Няма универсални решения! Аз говоря за стандартния случай, в който всички контакти са в една линия. Моята любима височина е 30 см. от пода. Изключенията са в кухната, банята и зад телевизори закачени на стойка на стената.

ПП Писали сме заедно с thinkpad отговора ми е за jekasus
jekasus - майстор
Тани написа:
Моята любима височина е 30 см. от пода.
thinkpad написа:
Контакти/ключове на различни височини - никаква логика и нулева естетика, според мен.
Шкафчета сьс височина 55см.
А това за телевизори е вече задължение, а не изключение :-D А и в кухните и баните стандартно са разположени контакти(пак зависят от проекта).

Прикачен файл

IMG_0555.jpg
IMG_0555.jpg (89.19 KиБ) Видяна 1488 пъти
rolls - специалист
jekasus написа:
Шкафчета сьс височина 55см.
А това за телевизори е вече задължение, а не изключение :-D А и в кухните и баните стандартно са разположени контакти(пак зависят от проекта).
Даже и лубрикантите вече приготвени на шкафчето ... :-D :-D :-D
jekasus - майстор
rolls написа:
Даже и лубрикантите вече приготвени на шкафчето ... :-D :-D :-D
И не пречат да загасиш полюлея или да си включиш зарядното за телефона :-D

Сега (не точно сега, че датата не позволява :-D ) ще смятам един гол апартамент на Златни и чакам да ми хвърлят размерите на мебелите и кухнята, че да определя кой контакт и ключ, къде да се намира. Специално за Тани - понеже предстенки и преградни са от ГК натискам за ПВ-А1, че мразим СВТ след като барах руския ВВГнг-LS :-D
radius - майстор
Той като е с една изолация по-малко, не е ли по-лошия избор ( за ползвателя)?
jekasus - майстор
radius написа:
viewtopic.php?f=11&t=7505&start=380
thinkpad написа:
boqn_zara написа:
Допустимия ток на проводника винаги трябва да е по-малък,от номиналния ток на предпазителя! Iдоп<Iн
Допустимият ток на проводника задължително трябва да превишава прага на изключване на предпазителя. И то не на ръба. :!:
Обратното означава, че изолацията на проводника/кабела ще изгори, преди предпазителят да изключи веригата поради претоварване.
:partyman:
thinkpad - майстор
radius написа:
Външната изолация на кабелите обикновено е повече с цел механична защита и защита от околната среда. С изключение на ПВВ-МБ1. Той е специален случай, където всяко жило е двойно изолирано както от околната среда, така и от другите жила на кабела, като изолацията е особено дебела, като лесно можем да стигнем до заключението, че това е така, заради начина му на полагане - замислен е за директно полагане и замазване.
За повечето кабели проводниците са така разположени, че външната изолация не играе съществена роля за разделянето им един от друг, а единствено вътрешната изолация на отделните проводници ги отделя електрически. Поради липсата на двойна изолация и ниската защита от механични въздействия, единични проводници не могат да се полагат директно и именно за това се използват гофрирани тръби, които служат за механичната защита на проводниците. От по-горе описаното спокойно може да се направи заключението, че използването на проводници, стига да се подсигури механичната им защита не е по-опасно от използването на кабели. Просто кабелите могат да се полагат не само скрито, а и директно върху повърхности(открити инсталации), като изискванията за защита от механични въздействия тогава са по-сериозни.
На кратко - стопи ли се изолацията на отделните проводници, във всеки случай имаш сериозен проблем и наличието на втора изолация или липсата й обикновено е без значение. С изключение на ПВВ-МБ1, където кабелът е зазидан, докато проводниците са били разделени с моста на външната изолация и късо съединение между жилата е малко по-трудно. Това на теория. На практика - във всеки случай кабелът се подменя или поне засегнатият участък, а инсталацията трябва да се изгради и изчисли така, че предпазителят да прекъсне веригата далеч преди кабелът да подпали или изолацията на проводниците да се стопи/запали.

Тема "Как да напъхам кабелите на контакта в конзолата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: