• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
rossenboy - специалист
Колеги, едно въпросче относно LED осветлението - ако реша да си сменя луничките на 12 V с LED такива, трябва ли да им търся нов траф или със стария ще стане работата (стария е някакъв Vito май беше, оразмерен като мошност за сегашните луни 35-50 W). Искат ли LED осветленията някакви по-специални трансформатори или са си нормални?
MIRO_073 - майстор
За да избегнеш тази дилема махай всичко и си лунички на 230V и си ти. :drinkers: Примерно Примерно тук
rossenboy - специалист
Много сложно щв стане, че луничките са в тавана (гипсокартон) и окабеляването ще е малко сложничко. Но ако има някакви предимства на 220 V LED луни пред 12 V, включително и цена, може и да се прежаля. Иначе след четенето на форума (евала на колегите за съветите) сложих на 12 V ,,обикновени" за да избегна проблемите с 220 V лунички.
MIRO_073 - майстор
Какви проблеми с 220V?
ESPACE - майстор
MIRO_073 написа:
Какви проблеми с 220V?
Горят с пъти по-често от тези на 12V.
MIRO_073 - майстор
Да така е. Трансформатора пуска лампата "плавно" така да се каже или подгрява спиралата предварително до макс, докато на 220V спиралата поема целия пусков ток директно. Не забравяй, че LED луните имат електроника в тях и няма значение дали са на 12 или на 220V. Иначе по въпроса за трансформатора трябва да е 12V DC мисля. Всъщност не съм сигурен...
ESPACE - майстор
Тук за LED се коментирало, а на мен в главата ми само халогени като чуя за лунички. Чукча писател.....
ditronix - специалист
И LED лампите, вкл. лучничките които са на 220V горят доста по-често от тези на 12V. Обяснението е просто- условията на работа при напрежение 220V са по-неблагоприятни отколкото при напрежение 12V.
sfolter - помощник
LED луните на 220V освен, че не се нуждаят от трансформатор нямат други предимства. Това, че и двата типа луни имат електроника в себе си не ги изравнява. Тези на 220V трябва да понижат напрежението много повече, при което се изискват повече елементи, повече пространство, отделя се повече топлина и не са толкова ефективни, колкото 12-волтовите им еквиваленти. И още едно много важно предимство е, че луните на 12V са напълно безопасни, ако захранването им е галванично разделено от мрежата и за баня, басейни и всякакви влажни помещения са много по-добри.
ivo_vd - специалист
Здравейте,

Искам да ви попитам в тази тема, за да не отварям нова. Купих си лед лента 16м. по 6 вата на метър и трансформатор 120 вата. Тъй като кабелът с електричеството е по средата на дългата ми стена, то лентата ще идва от двата края на стаята, без да се получи кръг, тъй като се пресича от комина.
Едни ми казват, че щом лентата е повече от 10 м. трябва да имам два трансформатора, защото този, макар и по-мощен щял да изгори, заради по-дългата лента. Други твърдят, че няма такова нещо и трансформаторът се определя спрямо ватовете и дължината не влияе.
Не разбирам почти нищо от електричество и затова ще съм благодарен ако ми дадете ваше мнение- да оставя ли този трансформатор или да купувам още един и да вържа лентата от двете страни на два отделни?
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "ЛЕД осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: