• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
moimoimoi - майстор
по важното е колко отчита електромера по който плащаме
тези лед крушки дето ползвам и съм мерил отговарят с точност 99%
3 крушки по 10 вата електромера ги отчете като 31 вата
електромера ми има опция за измерване на моментна мощност
DMN - майстор
Така е, по-важно е какво отчита електромера, който по същество си е пак един ватметър. Аз дадох за пример как имам лампа, която я купувам за 7 ватова, а тя по ватметър излиза наполовина, т.е излъгали са ме - то и по светенето си личи. И как с мултицет измерването на мощността на подобен вид лампи може да се окаже доста невярно.
elenmet написа:
Въпросът, с който започна темата, е как да се измери консумацията (за мен терминът означава енергия, а не мощност, но това е друга тема) на някаква ламба.
Там е работата, че няма как да измериш енергията, която се консумира, като не знаеш мощността.
8180 написа:
DMN,
Благодаря за поясненията. =D> Явно имам някои пропуски.
Считаш ли, че на осцилоскопа меренето е Тrue?
Ако не си разтурил постановката, пусни и напрежението на последната осцилограма, да си сверя нещо, пък може и да го обсъдим.
Постановката я развалих, но кажи какво по точно те интересува по напрежението, за да видя дали ще мога да го измеря с осцилоскопа.
А за Тrue меренето, виж стойността, която съм оградил с черевно на осцилоскопа, тя съвпада и с тока, който показва ватметъра. Според теб дали това е Тrue RMS, щото пише, че е Cyc RMS, но не знам дали е едно и също :?
elenmet - специалист
DMN написа:
elenmet написа:
Въпросът, с който започна темата, е как да се измери консумацията (за мен терминът означава енергия, а не мощност, но това е друга тема) на някаква ламба.
Там е работата, че няма как да измериш енергията, която се консумира, като не знаеш мощността.
Консумира се енергия, а не мощност. Електромерът измерва мощност, а не енергия. Последната се изчислява/интегрира по времето/ от електромера.
DMN - майстор
elenmet написа:
Електромерът измерва мощност, а не енергия.
Сигурен ли си?
И къде съм писал, че се консумира мощност?
Макар, че има такова понятие като "консумирана мощност", но то се използва по-скоро като смисъл на измервателна единица, отколкото в прекия смисъл.
elenmet - специалист
DMN написа:
elenmet написа:
Електромерът измерва мощност, а не енергия.
Сигурен ли си?
Абсолютно. Когато 'измерване' е употребено в смисъла, който се влага от метрологията(наука за измерванията) - електромерът измерва мощност, а показва като краен резултат енергия. Надявам се няма да питаш каква е разликата между мощност и енергия.

Edit. Ааа, не е честно - редактираш си поста, докато аз отговарям :cool: Не съм визирал теб (DMN) за консумацията на мощност, а автора на темата.
Последна промяна от elenmet на ср яну 28, 2015 10:18 pm, променено общо 1 път.
zz_stefanov - майстор
elenmet написа:
DMN написа:
elenmet написа:
Консумира се енергия, а не мощност. Електромерът измерва мощност, а не енергия. Последната се изчислява/интегрира по времето/ от електромера.
Точно обратното, мери енергия. Мощността е енергия за единица време. Т.е. двете са пряко свързани през времето :)
Електромерът не ти индикира ватове.
DMN - майстор
elenmet написа:
Надявам се няма да питаш каква е разликата между мощност и енергия.
Ама наистина ли има разлика? Винаги съм смятал, че това е едно и също, виж ти...къде ми бил акъла :sad:
Последна промяна от DMN на ср яну 28, 2015 10:26 pm, променено общо 2 пъти.
elenmet - специалист
zz_stefanov написа:
elenmet написа:
Точно обратното, мери енергия. Мощността е енергия за единица време. Т.е. двете са пряко свързани през времето :)
Е що не прочете/почервени и последното изречение от цитирането ми. И кой ти каза, че електромерите(електронните) не 'индикират' ватове. Поне попрочети темата - по-горе moimoimoi твърди, че е отчел от електромера си ватове...
DMN - майстор
elenmet, ако има с какво полезно да допринесеш в темата, моля, заповядай. Но, ако ще спорим за глупости, аз няма да участвам :) .
zz_stefanov - майстор
elenmet написа:
zz_stefanov написа:
elenmet написа:
Е що не прочете/почервени и последното изречение от цитирането ми. И кой ти каза, че електромерите(електронните) не 'индикират' ватове. Поне попрочети темата - по-горе moimoimoi твърди, че е отчел от електромера си ватове...
Ми защото крайния резултат който се търси от него е консумираната енергия. То сегашните електромери имат и часовник и календар, може да им сложат и да следят и лунния цикъл, но надали ще се допитвам до него кога ще и дойде на жената :cool:
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Измерване на консумация на LED лампа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: