Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Trakehner1 - специалист
Поръчай си два трансформатора Transcendar, продава ги точно човекът, който ги навива, от време на време в ebay - цената за по-маломощни схеми в еднотактен режим е около 120-150 долара за чифт, за по-мощни лампи - 250. Edcor също правят бюджетни трафове с доста добри отзиви ( добри като за бюджетен траф, разбира се ). Ако ти харесва ЕЛ84 и искаш нещо подобно с по-висока изходна мощност ( и скъп изходен траф :D ) - пробвай КТ88.
thebugger - специалист
KT88 е лъчев тетрод нали? В интерес на истината, само с тетроди не съм работил имам един 6п36с обаче му се наруши вакумът и мисля че фиряса, макар че успях да го рекапсуловам преди изцяло да е побеляла капачката. Има ли някаква разлика в звука между лъчевите тетроди и пентодите? Относно трафът, не е лош този който имам, от телевизор Плиска е и има доста широка честотна лента, но дефазиране няма как да определя дали има. Аз и без това го харесвам без ООВ, защото звука се уплътнява, изпълва, може би заради наличието на втория хармоник и така ми харесва повече. Наистина има и наличие на нечетен хармоник, ама не ме дразни толкова много.

П.С. Трафове успях много да събера. Имам за почти всякакви мощности със почти всякакви импеданси. Установих че и със повечето мрежови трафове свирят пак много добре (естествено не най голямите трафове, на тях им е ограничена честотната лента в ниските честоти.) И със тороидални пак свири добре. В общи линии, не знам дали само аз така го виждам, но от траф до траф няма голяма разлика, може би само в силата на звука. Единствено големите трафове прецакват звука, защото го ограничават в басовия диапазон. А да, някои трафове бързо се насищат и не звучи хубаво с тях, ама аз съм ги отделил тези.
thebugger - специалист
Здравейте, искам да споделя как направих усилвателя и да разбера какво ви е мнението за подхода ми. Схемата е същата като тази която я постнах преди няколко коментара, с изключение на катодните вериги на лампите. В първата лампа (предусилвателната) сложих светодиод за максимална стабилизация на напрежението. Сега не мърда от 1.85V. Естествено за светодиода съм отделил и преднапрежение за да го вкарам в линейната част от характеристиката му, защото катодния ток на ECC83 е 1мА. За изходната лампа 6п18п сложих ценеров диод 10.5V, пак по същата причина. Топлинното отделяне на лампата го изчислих на 10.8W, така че засега не я претоварвам. Ценера съм го заземил през съвсем тънък проводник, в случай на повреда в него (късо) да прекъсне веригата, вместо да повреди лампата. Та въпросът ми е най вече, как ще се отразят тези промени в стабилността на режимите на лампите и какво може да стане. Откъм качество на звука определено усещам подобрение, а брумът съвсем изчезна.
sstefanov - майстор
Катодният резистор е местна ООВ по ток. Като го замениш с ценер, режимът на лампата вече зависи от параметрите на лампата, които не са постоянни с времето.
thebugger - специалист
Какво ще рече с времето? В момента на работа при загряване или след време когато се захаби вече лампата? Добавил съм нещо като бушон, което да предотврати случайни пикове в режимът. В крайна сметка, ако режимът много люлее, ще върна резистора.
thebugger - специалист
А какво ви е мнението за буутстрап на анодната верига в ламповите предусилватели и ООВ при тях. Прикачвам схема, която си съчиних и се чудя дали да я направя. Трябва ми за радиограмофонът, с който се сдобих, защото явно няма достатъчно предусилване за мощната лампа. Тя е 6п14п и така по слух не мисля че вади повече от 2W, а би трябвало да вади до 4W-5W, даже и повече, ако и претоварвам режима малко. За мене 5W са напълно достатъчни принципно.

Прикачен файл

Custom Image.jpg
sstefanov - майстор
Нещо като генератор виждам тук :)
Кондензаторите в анодите само ти намаляват усилването. Преднапрежението също не се прави така.
Нещо не си прочел книгите, май. Там го пише всичко това.
thebugger - специалист
Как така генератор? Обратната връзка е отрицателна. Усилването не е от голямо значение, а и все пак използвам двете половини на триода, все ще има едно 4-5 пъти усилване. Кондензаторите намаляват усилването, да, но поне в транзисторните изпълнения, сравнително линеаризират сигнала. Преднапрежението и мене малко ме замисли, дало правилно съм го направил, решетката има няколко пътя към земя, ще променя видът на ООВ-то. Може би диода ще отиде в катода на втория триод, а на първия ще сложа 2.2к резистор към който ще подавам ООВ-то. Решетката ще си бъде нормално заземена през 1М резистор.
thebugger - специалист
Ето така я модифицирах. По добре е нали?

Прикачен файл

Custom Image1.jpg

Тема "Лампов Усилвател Проект 2" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: