• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 19
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
todortv - майстор
iliya_i написа:
Това, дет не е синусоида, според бай Фурие се разлага на синусоиди, всяка с кратна на основната честота и с дефазиране спрямо основната честота (в частен случай може дефазирането на някой хармоник да е 0)
Да, де. Затова му се вика обобщен фактор на мощност и се бележи с "ламбда"
Изображение
kozl - майстор
hidrazin написа:
Приемете че реактивната енергия е като излишната нафта от дюзите дето се връща в резервоара.
Демек мотора (консуматора) консумира нафта (енергия) от резервоара (енергийната мрежа).
Изгаря колкото там изгаря нафта (консумира енергия) и излишната нафта (ток) я връща обратно в резервоара (енергийната мрежа).
За това се изразходва енергия, малко но се изразходва - транспорт на нафтата, работа на помпата ...
Та и затова solar_entusiast само ще сънува тези крушки работещи на реактивна енергия.
Ако използваш част от реактивната енергия (обратната нафта) тя няма да се върне в мрежата (резервоара).
Просто ще стане активна и ще трябва да си я платиш или в случая с дизела - да заредиш резервоара.
По-просто на внучката няма как да го обясня. :-D
:partyman:
Много показно, но..... излиза, че като върнеш нафтата в мрежата си сгафил с косинус фи и те цакат с повече пари :shock: Ако не я върнеш и я използваш си я плащаш :? Хидра пропуснал си да обозначиш мястото на дебитомера. Нали всичко е относително и зависи от местоположението. Едно е да сложиш дебитомера на входа на ГНП, друго е на изхода на ГНП, трето е на обратната нафта. Или да приемен 2 дебитомера. Единия на входа на ГНП, другия на обратната нафта. Сега Тоя на входа за пълната нафта преминала през ГНП=пълна енергия :? Този за обратна нафта=реактивна енергия :? За коя нафта плащам :? Един път плащам тази дето е влезнала в ГНП, ако е само един дебитомера, ако са два дебитомера, плащам и излезналата :shock: :fluch: Леле нафтирах се #-o
Не изяснихме принципа на работа на електромера - механичния и цифровия.
Какво всъщност отчита електромера :? Обаче за да се знае какво отчита трябват доста познания - за принципа на работа на механичния електромер или за алгоритъма и начина на измерване на цифровия.
Аз нямам такива познания, само мога да гадая. Обаче всички се оплетохме.
kozl - майстор
8180 написа:
За колегите, които се взират в "отрицателните" токове, да спомена, че ако на една лампа обърнем щепсела няма да променим светенето (мощността). :)
Точно тези колеги ще ти пишат, че като обърнеш щепсела - обръщаш едновременно посоката на тока и на напрежението, което много ми напомня едно изказване на др. Т.Живков.
"Ако требе, ще се завъртим на 180 градуса и пак напред" :shock: :-D
Тва посоките са много оплетена работа. :roll:
И зарежи лампата, тя е активен консуматор.
Аз имам 10 г.стаж в голямо предприятие с голяма консумация на ел.енергия. Доколкото помня освен косинус от фи там ни цакаха и с неизпълнение на заявена енергия. Предприятието закупи машина приличаща на генератор само с цел подобряване на кос.фи. Е аз бях специалист по водните ресурси. Не съм енергетик. Не съм и електро специалист.
Но дали връщането на енергия в мрежата е тормоз за доставчика, за което той иска да му се плаща.
Ако съм битов потребител само с нагревателни уреди - нема кво да го мисля, но сега като се нароиха инверторните захранвания :?
Но всъщност как работи електромера :? Какво отчита :?
kozl - майстор
И никой не отговори. Ако U и I са векторни величини, то умножението им = ли е на умножението на абсолютните им стойности по косинуса на ъгъла заключен м-у тях :?
Това ли е кос.фи - фактора в разликата на посоките на U и I.
fikata - майстор
За любознателните :
Изображение
/Не се препоръчва за внучки/
Видове електроенергия, устройство и особености на индукционните електромери
http://tech-dom.com/statii.aspx?id=1259
ЕЛЕКТРОННИТЕ ЕЛЕКТРОМЕРИ
http://tech-dom.com/statii.aspx?id=1446
Не
Фактор на мощността (бележи се с \lambda или \cos фи ) е безразмерна величина в електрическите вериги за променлив ток, определена като отношение на активната мощност към пълната мощност, и е число между 0 и 1
Фактор на мощността:
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0 ... 1%82%D0%B0

Изображение
Корекция на фактора на мощността
http://energy-review.bg/energy-statii.a ... 682&id=189
Последна промяна от fikata на съб яну 23, 2016 1:14 pm, променено общо 7 пъти.
iliya_i - майстор
kozl написа:
И никой не отговори. Ако U и I са векторни величини, то умножението им = ли е на умножението на абсолютните им стойности по косинуса на ъгъла заключен м-у тях :?
Да. Точно това е.
todortv написа:
iliya_i написа:
Това, дет не е синусоида, според бай Фурие се разлага на синусоиди, всяка с кратна на основната честота и с дефазиране спрямо основната честота (в частен случай може дефазирането на някой хармоник да е 0)
Да, де. Затова му се вика обобщен фактор на мощност и се бележи с "ламбда"
Изображение
Тук от картината не се вижда ясно, но диодите ще се запушат при малко по-голямо напрежение от колкото това на отпушване - поради зареждането и разреждането на кондензатора след тях. Така, че колкото и да ти изглежда симетрична картинката, не е. т. е. има някакво дефазиране, макар и в този мащаб да не се вижда с просто око. Тока леко изпреварва напрежението - товара е капацитивен.

Но като цяло, понеже освен телевизор имаш и хладилник (индуктивен товар) те взаимно се компенсират и на практика cosФ при битовите потребители е много близък до 1.
Последна промяна от iliya_i на съб яну 23, 2016 9:16 am, променено общо 1 път.
todortv - майстор
iliya_i написа:
.... Тока леко изпреварва напрежението - товара е капацитивен. .
Картинката е за "първият хармоник" . Едва ли кондензатор 47 или 100 мкФ превръща товара в капацитивен.
След кондензатора има импулсен траф, а преди греца индуктивен филтър.
Фактора на мощност се различава от 1 заради 3,5 и 7 хармоници, затова се казва обобщен.
Ако имам два хладилника и три климатика и като забода онази джаджа 0.7 kVar, от другата тема и съм готов :-D
kozl - майстор
fikata написа:
За любознателните :
Видове електроенергия, устройство и особености на индукционните електромери
http://tech-dom.com/statii.aspx?id=1259
ЕЛЕКТРОННИТЕ ЕЛЕКТРОМЕРИ
http://tech-dom.com/statii.aspx?id=1446
Важно е да се отбележи, че ако между тока и напрежението на товара има фазова разлика от 90 градуса, върху диска не се получава механична сила и той остава неподвижен. Това означава, че описаният електромер не отчита реактивна енергия.
Ако го приемем за вярно това обяснение, то излиза, че този електромер отчита само площта на графиката за мощността над нулевата линия. Тогава тази площ е активна енергия, а тази под нулевата линия е реактивна енергия. Как точно става така, че чекръка да не се върти не ми стана ясно, но напреженова намотка, две токови и алуминиев чекрък, в който се индуцира движение на електрони, които създават магнитен поток, много сили, орел, рак и щука и каруцата не мърда....... Е аз си мислех, че изважда долната площ от горната.
За електронния не ми стана ясно алгоритъмът на пресмятане. Минимум 2000 замерени точки по кривите за 50 херца излиза, че един период е разделен на 40 части. Периода на дискретизация е 1/2 милисекунда. Умножават се моментните стойности на тока и напрежението, но не пише със какви знаци. Дали па не е абсолютната им стойност :? Резултатите се натрупват в паметта на електромера. Т.е. сумират се дискретните площи и се получава площта на кривата мощност. Така обаче знаците са важни. Ако напрежението и тока са съз знаци + и -, то когато са с еднакви знаци (еднаква посока) то резултата е винаги натрупване на енергия. Когато са с различни знаци - резултата е изваждане на отрицателната енергия от положителната - това дбре :roll: И ако е по абсолютна стойност на U и I, тогава пълната площ на кривата без значение, коя отгоре и коя отдолу на нулевата линия. Е може да се разделят - положителна площ - активна ехергия, отрицателна - реактивна. Кой знае кво точно става в кутията :? Само предположения :roll:
hidrazin - майстор
Щом ти е станало интересно как точно работят електронните електромери ще се опитам да помогна.
Ето това е интегрална схема за трифазен електромер. Всико е в нея и има минимален брой външни компоненти.
Тук е описано всичко - как работи, как изчислява ...
MAXQ3180
Аз нещо нямам нерви да чета 100 страници за да разбера накрая че електромера не лъже. :-D
:partyman:
todortv - майстор
kozl написа:
..... то излиза, че този електромер отчита само площта на графиката за мощността над нулевата линия. Тогава тази площ е активна енергия, а тази под нулевата линия е реактивна енергия. .....
Не. Отчита и положителната и отрицателна полувълна на моментната мощност. Площта им дава средната мощност или
активната част. Дефазирането е между тока и напрежението и означава изместване във времето по абцисната ос(наляво, или надясно).Това изместване е в резултат на реактивен товар(индуктивен, капацитивен, смесен) :-D

fikata го е показал по-горе:
Изображение
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 19

Тема "Размисли относно cosФ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: