• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 14
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
POCOMAX - специалист
nikolov333 написа:
Не е добре защото клемата не поема жилата на 3-те проводника и няма как да влезнат в нея понеже и е малко сечението а жилата за новия контакт са влезли, колкото да ги хване болта.. Въпроса е колко ще ги държи ??? :idea:
Да човек... обиколих целия град и само такива клеми продават... 2.5 сечение си влиза обаче само по 1... и аз исках да си ги мушна от-до да си е стабилно. Дори тия клеми струваха по 1 лев двойна и 1.50лв. тройна... за тия пари можех да зема 3-4 от тези които ти предложи.

Кабелите са толкова къси понеже ми се отчупиха 3 сантима от входящата фаза докато развивах намотката... да ги удължа ли?

Всички жила сам ги захванал за болтовете и тествах леко... държат. Омотах поединично фазите и нулите и накрая цялото го завих с изолирбанда... би трябвало да държи...

А между другото вързах си и другите 2 контакта... измерих с мултицета променливо напрежение - 233 V... ама то из цялата къща е такова... пък може и мултицета да бърка(батерията му е пълна).

.........................................................................................

Ся последно да сменям ли клемите... самата клема е много лека... долните кабели(които са за контакт 2) понеже са изправени така натискат клемата отдолу, а горните я натискат отгоре... със завивка са всички кабели тва иам предвид...
POCOMAX - специалист
shadow__01 написа:
Според мен е добре. Ако клемата е добре стегната не виждам причина за притеснение. В бойлерите всички имате подобни винтови клеми и няма проблеми.
Само не разбрах защо е била цялата тази играчка да се подават жилата отляво и отдясно?
Жилата за новия контакт 2 идват отстрани понеже там имаше 2 допълнителни жила за контакт 1, които махнах и в момента конзолата ще я оставя като разпределителна кутия... иам и капаче.

Първо като идиот напълних с теракол(цимент и лепило) улея на новия кабел... и чак тогава прецених, че ще махам контакт 1... и затова кабелите си останаха така.
POCOMAX - специалист
nikolov333 написа:
Не е добре защото клемата не поема жилата на 3-те проводника и няма как да влезнат в нея понеже и е малко сечението а жилата за новия контакт са влезли, колкото да ги хване болта.. Въпроса е колко ще ги държи ??? :idea:
Мога да пробвам да натъпча жилата да си влязат по цялата дължина на улейте на клемите... ама ме е страх да не ги счупя... затова остана така...

Айде утре ще ходя пак да търся клеми...ама те тия клеми ми се струва, че и те ще лапнат само 1 см от жилото.
POCOMAX - специалист
Или пък да си ги намотая пак...? 3 см са оголените жила... ако направя стегнати намотки... ама да не се счупят жилата...
От напежението могат ли да се счупят жилата ако са леко наранени от клещи примерно?
shadow__01 - майстор
POCOMAX написа:
Или пък да си ги намотая пак...? 3 см са оголените жила... ако направя стегнати намотки... ама да не се счупят жилата...
От напежението могат ли да се счупят жилата ако са леко наранени от клещи примерно?
Може, не рискувай че като гледам няма на къде вече. Потърси клеми 4 или 6 квадрата.
POCOMAX - специалист
nikolov333 написа:
Не е добре..може и по-зле да е станало. Тази клема не е за такава работа. И кабелите се оставят с повече аванс в конзолите. Търси такива клеми http://www.cablecommerce.bg/shop/bg/pro ... -2520-0002 и разгледай темите във форума за свързване на инсталации..например за клемите http://forum.napravisam.bg/viewtopic.ph ... 40#p707768
Тази клема WAGO не знам дали ще ми свърши работа... понеже входящите жила са с по-малко сечение от другите(което е каквото е... ще го мисля друг път)... Тези ВАГО клеми мисля, че са за кабели с еднакво сечение...
POCOMAX - специалист
shadow__01 написа:
POCOMAX написа:
Може, не рискувай че като гледам няма на къде вече. Потърси клеми 4 или 6 квадрата.
Добре, утре пак ще търся... ходих в 2 специализирани магазина за ток(продават контакти, кабели и тнт) и нямаха клеми... накрая в един дребен квартален магазин намерих тоя вариант.
POCOMAX - специалист
shadow__01 написа:
POCOMAX написа:
Еми... ако се счупят ще къртя нагоре да си издърпам в конзолата входящите кабели, тия за бойлера са с 6 см аванс(избутал съм го назад) а самите жила за контактите, ако си ги вкарам да си влизат в права линия отдолу-нагоре ще ми дадат и те аванс около 3 санта(с тая извивка бая се губи).

Деба ве... 2 контакта 2 дни прая... :D
nikolov333 - майстор
POCOMAX написа:
nikolov333 написа:
Мога да пробвам да натъпча жилата да си влязат по цялата дължина на улейте на клемите... ама ме е страх да не ги счупя... затова остана така...

Айде утре ще ходя пак да търся клеми...ама те тия клеми ми се струва, че и те ще лапнат само 1 см от жилото.
Намери специализиран магазин за електроматериали..няма начин да нямат такива клеми. Проблема на всички връзки които си правил, е че може да се пречупят или прекъснат жилата, а при тази клема може да се прережат жилата или да намали притискането от болта с времето, което да доведе до искрене или греене..
POCOMAX - специалист
nikolov333 написа:
POCOMAX написа:
nikolov333 написа:

Намери специализиран магазин за електроматериали..няма начин да нямат такива клеми. Проблема на всички връзки които си правил, е че може да се пречупят или прекъснат жилата, а при тази клема може да се прережат жилата или да намали притискането от болта с времето, което да доведе до искрене или греене..
Точно в 2 такива магазина ходих днес... повярвай ми нямаха... продават осветителни тела, кабели, контакти, кутии и сякви електро джунджурии... в средно голям град съм... май ще поръчам от нета... ама ще ги чакам 2 дни с еконта.

Утре ще ходя пак да обикалям и ако не намеря ще поръчам от нета.

Сега тия чупки и извивки на жилата които съм направил... да зема да изкъртя нагоре и да си изкарам нови, гладки и неизвити жила...
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 14

Тема "Прокарване на контакти" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: