Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
DMN - майстор
Hoвoceлckи написа:
Как ти звучи "общи" за дадени кръгове, но не еквипотенциални ?
Амии...как да ми звучи, никак не ми звучи, той телевизора нямаше ни звук ни картина, и в началото(от друго място) ми звучеше минорно, след като го оправих взе да ми звучи мажорно, той самият си пропя така :-D .
Иначе еквипотенциално съм далеч от всякакви кръгове :) .
bdz43r - специалист
toolegittoquit написа:
Има едно понятие - GND. Дали е заземено - друг въпрос. Никъде в международните стандарти няма Masa.
Чукча писател...
GND = Ground = Маса = обща точка, която се приема за нула и останалите се мерят спрямо нея. Не е задължително да е заземена. В едно устройство може да има няколко GND, свързани по между си в определена точка, но напълно разделени след нея.
Earth = Земя = проводник, свързан със земята, а често и с GND.
thebugger - специалист
Това в схемата не е ли оптоелектронен галваничен разделител. В общи линии прави така че да можеш да имаш няколко различни (независими,изолирани) маси в схемата. Нещо като трансформатор, ама не предава електричество ама само управляващ сигнал. Електтониката повече ми сила, отколкото силни токове и такива неща. Но мисля че разбрах разликите между понятията. Маса си е специално за електрониката. Тя може и да се приповдигне на някакъв потенциал спрямо земя, но условно се използва 0V. Неутралата е обратен път за фазата, където постоянно протича ток, а земята е за защита от късо съединение, където протичат големи пикови токове, при определени условия. В България земята и неутралата са многократно свързани по трасето, за да се придаде нулев потенциал на неутралата. Правилно ли разбрах?
toolegittoquit - майстор
bdz43r написа:
Чукча писател...
Масата е мебел! :x В регламентивни документи да си виждал маси, коне и столове?
ivanovbg - майстор
toolegittoquit написа:
bdz43r написа:
Чукча писател...
Масата е мебел! :x В регламентивни документи да си виждал маси, коне и столове?
Ти си мебел, ама дървен. Даже и във Викито я има: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0 ... 1%81%D0%B0

И запомни че има три действия и са съвсем различни като понятия, макар че се касае за закачане на една жица - зануляване, заземяване и замасяване!!!
toolegittoquit - майстор
ivanovbg написа:
Ти си мебел, ама дървен. Даже и във Викито я има:
Wikipedia не е нормативен документ. Оня ден гледах там за метода на Мехучето и там в примера на C++ имаше променлива, кръстена "int valio_e_pedal" Ta пед*л ли е Вальо или не? В международните стандарти има GND, която е обща шина. Тая обща шина предоставя път с нисък импеданс към захранващият източник. Дали земята е плаваща или е заземена е друг въпрос.
galin56 - специалист
DundyTheCroc написа:
Най-лесно ще разбереш разликата ако пипнеш фазов и нулев проводник :)
Много "умно", само дето даже човека пита за нула и земно, що пък трябва да пипа фаза и нула, само ти си знаеш, Много ми е интересно само защо за някой елементарен въпрос се почва с глупавите отговори и съвети да учи 4 години в техникум и т.н. вместо да се отговори на човека с няколко изречения.

Тема "Разлика между маса и нула" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: