• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 12
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kamenkr - напреднал
PCL82 написа:
Понеже съм учил електротехника в Германия и знам как стоят нещата там, да кажа следното:
Всеки наемодател щом започне да отдава жилище под наем е длъжен да го приведе към действащите технически норми "Stand der Technik". Това задължително включва трипроводна инсталация с ДТЗ на всички кръгове с контакти и шина за изравняване на потенциалите: Potentialausgleichschiene (PAS) https://www.google.com/search?q=potenti ... AQ_AUIBygC

Главната трябва да е в мазето при техническото помещение Hausanschlußraum. В банята трябва да има второстепенна шина, която свързва ваната, отоплението, земното на контакта до мивката и др. метални части.

Да разбирам, че задължително трябва да имам ДТЗ? На таблото няма такава. При наличие на ДТЗ, не би ли трябвало токът да се изкючва сам, при наличието на такава отечка?
PCL82 - майстор
Да задължително трябва да имаш ДТЗ за всички контакти. Контактите често са комбинирани с осветлението в съответното помещение, освен ако не са за отделни мощни уреди над 2кВт.

Задължението да направи промените и да движи нещата са на собственика! Ти имаш единсвената задача да гониш собственика.

На капака на таблото май има списък с кръговете. Освен това често има стикер с дата на проверка (инсталациите се вроверяват на всеки 10 години). Там може да е указано кой го е проверил и да има координати за връзка.
  • Ако го намериш вече е ясно
  • Значи не е при теб а някъде при твои комшии изключваш един по един докато видиш от къде се губи.
Ники274 - специалист
Аз като го гледам това табло си мисля,че го е правил някой безхаберник с бегли познания,подръчни средства,каквото е имал в момента,и частите на поне две по-стари табла.
Виждат се няколко разкачени кабелчета,дори и едно синьо излязло от някоя клема или може да е преправяна инсталацията и излишните кабелчета са оставени висящи.Предпазителите за бойлера 32А,след тях управляващото го реле 20А,а пък самия бойлер 30kw -доста интересна история.Отделно бонус -часовник за проточен бойлер-аз това не мога да го схвана какъв е смисъла.Виждам и някакъв понижаващ трансформатор с висящ грец и филтриращи кондензатори типосани като гирлянд на коледна елха-предполагам са за звънец на входната врата,ама знае ли човек.
За мен това табло трябва да се преработи както трябва и да се сложат ДТЗ задължително.И това трябва да го организира собственика на апартамента с лицензиран електротехник.
Защото тази утечка ,която имаш може да е от апартаментното табло,а може да е слаба нула или заземяване в разпределително табло на етажа,електромерно табло или в ГРТ.Но това,че те удря ток докато се къпеш е опасно и може да ти струва живота.Шега не бива да си прави човек с такива неща.

Пп.
DMN написа:
valentino76bs написа:
И тука проблема се реши точно с втория пост!
Колкото и да не ми се вярваше, май обяснението е в този пост:
MASTER написа:
Но в случая, съдейки по обясненията в темата не става дума за електрически проблем, а за психиатричен, и то спешен.
DMN ,абе ти се смя на човека ,че е снимал две табла и че хич го няма ,а не можеш да оприличиш едно табло с капак и без капак.Накрая като си разбра грешката и реши да се измъкнеш като обиждаш.Сигурно се гордееш със себе си.
DMN - майстор
Ники274 написа:
DMN ,абе ти се смя на човека ,че е снимал две табла и че хич го няма ,а не можеш да оприличиш едно табло с капак и без капак.
Така е, снощи не само таблата ми се виждаха двойни :drinkers: :rolleyes: .
Ако някого съм засегнал, моля за извинение.
MASTER - специалист
valentino76bs написа:
Айдееее и луд го изкарахте човека!

Може и да има нещо но така как точно да го установи човека! То някой път на място се забатачва работата пък камоли от разстояние да му се реши проблема! Като не може един друг ще му реши проблема ,ако ли няма проблем ще му обясни за какво иде реч.Тея евро за ко му ги дава само за гости ли?

5-10 € се дават за почерпка, тринкгелд им казват :-D И са извън фактурата.

Малко ми е трудно да го обясня, но в Германия каквото може да направи единия електрикер, втория или третия биха направили същото. Голяма част от "майсторските" професии са урегулирани от държавата - обучение, квалификация, правоспособност се гледат под лупа, за да ти дадат право да практикуваш. И трудно ще намериш някой който да прави импровизации. Възможно е системата да пропусне някой лауреат, но след това пък пазара ще го изхвърли.

Но никой без правоспособност няма право да бърника из елинсталация, дори и за смяна на контакт.

След ремонт се правят изпитвания на инсталацията със специални уреди за контрол и разпечатката се подписва и се предава на собствника. Нули, лоши връзки - абсолютно всичко лъсва и е невъзможно да се предаде в този вид.

А в случая наемателят трябва да уведоми наемодателя за проблема, практиката е с писмо. При добри отношения може и устно. Ако наемодателят не отговори в разумен срок - наемателят организира решаването на проблема, и фактурата за това я получава наемодателя. Единствено ремонти до 25€ остават за сметка на наемателя. Ако ситуацията е спешна, наемателят може и да не уведоми собственика за проблема, а направо да организира ремонта. Собственика в такъв случай разбира по фактурата какво се е случило.

Практически обаче няма шанс наемодателя да не прояви интерес към уведомлението на наемателя, защото касае неща, които му бъркат в джоба. Всички големи наемодатели имат система за работа при такива случаи и лице което следи състоянието на имотите.

Точно заради ей тези дреболии останах с впечатление че има нещо изначало сбъркано в автора на темата.
kozl - майстор
А пък на мен е любопитно какви са тръбите на водопровода и канала по вертикалните щрангове и в хоризонталната разводка и какъв е материала на дъската и мивката, където мултицета отчита разлика в потенциалите.
Моля kamenkr да обясни къде на канала допря накрайника на мултицета?
Щото на плочките, на дъската и на мивката си го представям, ама на каналала некакси не :? Може би на сифона под мивката :?
И освен напрежение пробвай да премериш и ток там де си отчел напрежение.
Така примерно бравчеда се оплака, че от проточния бойлер го тепат тоци и подскача като ужилен. Та аз със стрелкови уред му измерих разлика в потенциала м-у нула и водопровод от поцинкована тръба 42 волта и ток м-у тия точки 2А.
p.v.x - майстор
В английския форум задaваш въпрос и ти отговарят.
В руския форум задaваш въпрос, отговарят ти и на свой ред те питат нещо.
В българския форум, като зададеш въпрос, всички започват да ти обясняват колко си прост...и те пращат на психиатър. :lol: :lol:
За германски форум не знам.
Автора на темата да каже.
FM STEREO - специалист
А никой ли не се замисля,че това може да е потенциал на нулата вследствие на неравномерно натоварване на фазите. Човека е мерил нулата и пода,тръбата на чешмата и показания от 4,5волта са почти нормални при потенциал на нулата. Преди години при мен когато функционираше "Енергото на Бат Сали" съм мерил потенциал до 15волта и мен е бъзгало в банята докато се къпя. При откачено заземяване(зануляване) на бойлера съм измервал потенциал до 30волта спрямо водопровода. Да се прегледа основно инсталацията,таблото и ГРТ на сградата защото проблемът не е само при него, убеден съм в това.Не е изключено да има и слаба нула.Ако всичко е ОК то проблемът е в доставчикът на ел.енергия и негова е грижата да си оправи земното.
MASTER - специалист
p.v.x написа:
В английския форум задaваш въпрос и ти отговарят.
В руския форум задaваш въпрос, отговарят ти и на свой ред те питат нещо.
В българския форум, като зададеш въпрос, всички започват да ти обясняват колко си прост...и те пращат на психиатър. :lol: :lol:
За германски форум не знам.
Автора на темата да каже.
В Германия, ако имаш подобен проблем се обръщаш към - мийтер, хаусфервалтунг, хаусмайстер - което имаш от изброените три.

Ако вместо това уведомиш някакъв форум за проблема, и очакваш да ти се реши казуса от форума - това е много сигурен признак, че те хапят здраво мухите.

Германците може да имат много кусури от наша гледна точка, но от към ред, организация и процедури са повече от педантични. Просто трябва да направиш, това което е предвидено в такива случаи.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 12

Тема "Ток навсякъде!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: